Krajčí: Všetok Sputnik odobrať nemusíme, môžeme ho aj predať ďalej

Tvrdenie, že musíme odobrať všetky vakcíny Sputnik V, ako to predpisuje zmluva, je podľa exministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) vraj hoax.

05.05.2021 23:51
debata (84)

„Slovensko nemusí kúpiť všetky vakcíny Sputnik V. Objednali sme vakcínu pre 1 milión ľudí. Teda 2 milióny dávok. Do zmluvy som však presadil klauzulu, že ak nám ruská strana nedodá v mesiaci aspoň 50 percent prisľúbených vakcín, Slovensko môže jednostranné odstúpiť od zmluvy. A to sa dá už aj teraz. A taktiež, že dodané vakcíny môžeme aj predať ďalej,“ reagoval na sociálnej sieti exminister.

Zmluvu na nákup očkovacej strany podpísal Krajčí koncom februára, do platnosti vstúpila 27. februára a prvá dodávka očkovacej látky prišla 1. marca. Na košickom letisku urobil Igor Matovič, vtedy premiér, a Krajčí tlačovú konferenciu. Odvtedy je vakcína uskladnená v Šarišských Michaľanoch.

Cena bola určená na 19,90 dolára za kompletnú dávku. Podľa zmluvy malo do konca februára prísť na Slovensko 100-tisíc vakcín, do konca marca 200-tisíc, do konca apríla 200-tisíc. V máji to malo byť ďalších 300-tisíc a v júni zvyšných 200-tisíc dávok.

Matovič vinu zvalil na ŠÚKL

Slovenská strana meškala s prvou platbou, preto ruský výrobca požiadal o vrátenie dodávky. A slovenskú oneskorenú platbu vrátil. Podľa Matoviča však dôvodom bolo vrátenia stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ktorý na základe rôznych podmienok pre uskladnenie vakcíny v rôznych krajinách, kam bola vakcína dodaná, skonštatoval, že ide o rôzne látky, ktoré len spája názov.

Igor Matovič, Sputnik V Čítajte viac Pre USA je Slovensko príkladom, ako vie byť ruská vakcína politicky toxická

Podľa Matoviča Slovensko nedodržalo podmienky zmluvy, lebo očkovaciu látku malo dať posúdiť v certifikovanom OMCL laboratóriu. Štátny ústav však o posúdenie vakcíny požiadal Biomedicínske centrum SAV. O čom však vtedajší šéf rezortu zdravotníctva Krajčí vedel.

Terajší minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) pre Pravdu potvrdil, že každým dňom čaká na hodnotenie OMCL laboratória z Maďarska, keďže na Slovensku nie je laboratórium, ktoré by patrilo do európskej siete inštitúcií, ktoré môžu posudzovať liečivá.

Rusi preverujú vlastnú vakcínu

Vzorku z dodaných vakcín si prevzal aj ruský výrobca. „Taká je dohoda s ruskou stranou, že preveria, či náhodou s vakcínou niekto so zlým úmyslom nemanipuloval,“ vysvetľoval Matovič v stredu s tým, že potom by boli ochotní Slovensku „vakcínu spätne predať“.

Pocuvajte pravdu, podcast, pravda, počúvajte Pravdu Čítajte viac Bude Matovič pykať za Sputnik?

Matovič tvrdí, že sa počíta s tým, že „na Slovensku bude vakcína použitá, ale Rusi sa z objektívnych dôvodov obávajú, že niekto s tou vakcínou manipuloval“.

Podľa neho sú možné aj ďalšie úpravy zmluvy, pričom expremiér ako uviedol, že dovolili znenie zmluvy zverejniť. „Určite nás nebudú nútiť odobrať také množstvo, aké je v zmluve, keď ho nebudeme potrebovať,“ skonštatoval Matovič. Myslí si, že Slovensko bude mať problém dosiahnuť zaočkovaním kolektívnu imunitu.

Podľa Krajčího je zmluva na nákup Sputnika V výhodná. Argumentuje pritom, že nemusíme odobrať všetky objednané dávky. „Takéto práva nemáme pri odbere iných vakcín cez Európsku komisiu. Tie budeme musieť odobrať/zaplatiť všetky a teraz sa ani nedajú odpredať mimo EÚ. Štáty EÚ boli pritom nútené si objednať oveľa vyššie dodávky ako potrebovali, niektoré s dodaním až v štvrtom kvartáli 2021,“ upozorňuje Krajčí.

Krajčí: Zmluva je oveľa výhodnejšia

Hovorí, že ten, kto nakontrahoval najviac vakcín, mal najvyššiu šancu sa k nim dostať čo najrýchlejšie. „Tak to nastavili farmaceutické firmy a EK. Výrobcovia vakcín pritom môžu meškať s dodávkami a nič im nehrozí, budeme musieť odobrať všetko, čo sme si objednali,“ vysvetľuje bývalý minister zdravotníctva. Tvrdí, že z tohto pohľadu je zmluva na Sputnik V „oveľa výhodnejšia a nezostáva nám nič iné, len poďakovať ruskej strane, že bola s nami ochotná podpísať takúto zmluvu“.

Krajčí dodáva, že zmluvu kritizujú len tí, ktorí nevedia posúdiť, aké zmluvy boli „nútení odberatelia vakcín, vrátane EK v čase pandémie COVID-19 uzatvárať, aby sa k vakcínam dostali čo najskôr, lebo sú utajené“.

Podobne sa vyjadril aj Matovič, aj podľa neho by sa mali zverejniť zmluvy na nákup ostatných vakcín.

Dovoz Sputnika V bol rozbuškou koaličnej krízy. Výsledkom bola rekonštrukcia vlády: Krajčího vystriedal Lengvarský, premiérom sa stal Eduard Heger a Matovič je aktuálne vicepremiérom a ministrom financií.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #koronavírus #Marek Krajčí #Sputnik V