Premiér Heger v Ide o pravdu: Živnostník alebo zamestnanec? Chceme, aby si ľudia mohli vybrať

Poslanci Juraj Šeliga a Jana Žitňanská (obaja Za ľudí) sa vzdali parlamentných funkcií, a ospravedlnili sa za porušenie zákazu vychádzania. „Urobili to, čo mali urobiť. Či to bude stačiť voličom, to sa ukáže,“ povedal v relácii Ide o pravdu premiér Eduard Heger (OĽaNO).

06.05.2021 17:00
debata (70)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a premiéra Eduarda Hegera v relácii Ide o pravdu.

Video
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Netají sa tým, že chce prispieť k úspechu Slovenska. Niekoľko mesiacov ešte ako minister financií pripravoval Plán obnovy, ktorý považuje za ambiciózny a reálny. „Slovensko spalo. Máme čas a peniaze, aby sme urobili reformy,“ povedal v relácii Ide o pravdu premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Nevylúčil, že vláda v blízkom čase zruší núdzový stav. Na otázku, či to bude už na budúci týždeň ale odpovedal nepriamo, s odkazom na stále vysoký počet pacientov na ochorenie COVID-19 v nemocniciach.

Heger je optimistický, čo sa týka získania kolektívnej imunity na základe očkovania: „Určite ju dosiahneme, a bol by som rád, keby to bolo už tento rok.“

Prispieť má nielen kampaň, ale aj vyššia dostupnosť vakcín, či možnosť výberu vakcíny. Vláda chce do začiatku letnej sezóny zverejniť pravidlá pre ľudí, ktorí budú chcie dovolenkovať v zahraničí alebo na Slovensku. „Mali byť čo najviac kompatibilné s pravidlami krajín Európskej únie,“ dodal predseda vlády.

Čo sa týka uvoľnenia opatrení medzi Českom a Rakúskom, povedal: „Bol by som rád, keby sa tak stalo ešte tento mesiac.“ Na margo daňovo odvodovej reformy, ktorú zverejnil minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽaNO) argumentoval záväzkami v programe vlády aj hnutia OĽaNO. „Investujeme do rodiny, a je najvyšší čas na daňovú reformu,“ pripomenul premiér s tým, že o zverejnenom návrhu bude diskutovať koalícia.

Na margo skokového zvýšenia detských prídavkov do výšky 200 eur na jedno dieťa, a následného deficitu v rozpočte, dodal: „Sú varianty ako sa bude deficit kompenzovať. Nasledujúce dva mesiace bude o tom rozhodovať koalícia.“

Podľa Hegera je daňová a odvodová reforma dôležitá, a ocenil odhodlanie koaličných partnerov urobiť zásadné zmeny. „Chceme spravodlivosť v daňovom systéme, ktorá tu nebola,“ pričom ako príklad použil postavenie živnostníka a zamestnanca. Na rozdiel od ministra Matoviča pripustil, že firmy často nútia ľudí pracovať na základe živnosti, lebo je to pre nich výhodnejšie.

„Nechceme, aby boli tlačení k tomu, čo nechcú,“ upresnil predseda vlády Heger.

Vláda chce nové daňové zákony schváliť do konca tohto roka. V relácii Ide o pravdu sa dozviete, či premiér dôveruje novému riaditeľovi SIS Michalovi Aláčovi.

Ľutuje predseda vlády Eduard Heger, že si nepočkal na vakcínu Pfizer? A aké reakcie mal po očkovaní? Pozrite si reláciu Ide o pravdu.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Ide o pravdu #podcast