Vláda chystá rekonštrukciu hotela Bôrika za takmer 4 milióny

Vládny Hotel Bôrik v Bratislave by sa mal rekonštruovať a zatepliť. Obnovou sa má znížiť jeho energetická náročnosť. Celkovo sa náklady odhadujú na 3,94 milióna eur s DPH. Vyplýva to z Návrhu investičnej akcie - Rekonštrukcia fasády - zateplenie Hotela Bôrik, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil Úrad vlády (ÚV) SR.

07.05.2021 19:44
Hotel Bôrik Foto:
Hotel Bôrik.
debata (15)

Dôvodom rekonštrukcie je zlý technický stav obvodového plášťa hotela. Realizáciou projektu má dôjsť aj k „výraznej úspore spotreby energie na celkovú prevádzku zariadenia“. „Obvodový plášť už má vyše 40 rokov a preto je jeho rekonštrukcia žiaduca. Zároveň dôjde aj k zatepleniu strechy a odstráneniu jej porúch,“ uviedol ÚV v materiáli.

Zníženie energetickej náročnosti by sa malo diať výmenou obkladu a zateplením obvodového plášťa, zateplením strechy a výmenou okien a dverí. Budova by sa tak mala zaradiť do celkovej potreby energie do triedy A. „Technický stav má aj priamy vplyv na energetickú náročnosť vykurovania a chladenia objektu. Realizáciou navrhnutých opatrení by spotreba energie na vykurovanie mala klesnúť až o 68 percent, v priemere o 55 000 eur/rok na spotrebe zemného plynu,“ skonštatoval úrad. Cieľom rekonštrukcie je aj zabezpečenie prevádzkovej bezpečnosti objektu a zvýšenie estetiky.

Úrad navrhuje, aby sa rekonštrukcia financovala zo štátneho rozpočtu. Rekonštrukcia by podľa materiálu mala začať koncom roka 2021 a trvať do prvej polovice roku 2023. Posunúť sa to podľa ÚV môže v závislosti od ukončenia verejného obstarávania.

Účelové zariadenie Hotel Bôrik postavili v roku 1974. Poskytuje ubytovacie, stravovacie a doplnkové služby, ako sú semináre, školenia a konferencie pre potreby ÚV a iné ústredné orgány štátnej správy.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #vláda SR #hotel Bôrik