Život v slobode a mieri nesmie byť nikdy samozrejmosťou, zdôraznila prezidentka

Nikdy nesmie byť samozrejmosťou to, že žijeme v slobode a mieri. Pri príležitosti dnešného Dňa víťazstva nad fašizmom to povedala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa zúčastnila na pietnom akte na Slavíne v Bratislave. Vďaku padlým v 2. svetovej vojne vyjadril svojou účasťou na Slavíne aj predseda Národnej rady Boris Kollár.

08.05.2021 12:24 , aktualizované: 12:59
Prezidentka / Zuzana Čaputová / Druhá sv. vojna / Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová kladie veniec pri pietnom akte k pamätníku na bratislavskom Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 76. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v sobotu 8. mája 2021.
debata (53)

Prezidentka ďalej priblížila, že vojnové generácie za cenu nesmiernych obetí a nepredstaviteľného utrpenia zachránili svet. „Naši dedovia a staré mamy, pradedovia a ich rovesníci a rovesníčky v Rusku, na Ukrajine, v Rumunsku a ďalších krajinách, ktorí oslobodzovali naše dediny a mestá, rovnako ako generácia mužov a žien vo Veľkej Británii, vo Francúzsku, v USA, Kanade a ostatných krajinách protihitlerovskej koalície, našli v sebe toľko sily, odvahy a odhodlania, že so zbraňou v ruke bojovali za spravodlivú a posvätnú vec. Za toto im nikdy nebudeme môcť byť dostatočne vďační. Česť ich pamiatke," uviedla prezidentka Čaputová na sociálnej sieti.

„Som presvedčený o tom, že národ, ktorý si nepamätá svoju históriu a nectí si ju, nemá budúcnosť. Musíme ju preto pripomínať aj mladým generáciám," doplnil šéf parlamentu.

Predseda parlamentu Boris Kollár počas pietneho... Foto: SITA
Boris Kollár / Výročie / Druhá sv. vojna / Predseda parlamentu Boris Kollár počas pietneho aktu kladenia vencov na Vojenskom pamätníku Slavín pri príležitosti 76. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Bratislava, 8. máj 2021.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) pri tejto príležitosti na Slavíne v Bratislave vzdal hold všetkým, ktorí prišli o život v boji za slobodnú a demokratickú budúcnosť. Zároveň odsúdil pretrvávajúce extrémistické prejavy v spoločnosti a poukázal na dôležitosť diskusie na túto tému. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Dnešný deň je o všetkých hrdinoch – obyčajných ľuďoch, ktorí navzdory vojne, násiliu a smrti nestratili nádej, že jedného dňa sa toto utrpenie skončí. Ďalším generáciám vybojovali nesmierne cennú hodnotu – slobodu, a to aj za cenu straty vlastného života. História nás učí, aké hrôzy môže spôsobiť nenávisť v akejkoľvek forme. Preto je potrebné pripomínať si naše dejiny a poučení z nich rázne odmietať tlejúce uhlíky extrémizmu. Česť padlým hrdinom, nikdy nezabudneme,“ uviedol Naď.

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) priblížil, že Slovensko nesmie nikdy zabudnúť na hrôzy 2. svetovej vojny, ani na zlobu, ktorá k vojne viedla. „Vážime a pripomíname si hrdinov, ktorí pre našich starých rodičov a nás – ďalšie generácie – zachránili slobodu," doplnil Sulík vo svojom profile na sociálnej sieti.

Podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí) zanecháva nenávisť za sebou len spálenú zem. „Vojna je memento, ktoré sa nesmie zopakovať. Mier nie je samozrejmosť. Česť pamiatke hrdinom," dodala Remišová vo svojom profile na sociálnej sieti.

Mier nie je samozrejmou hodnotou

Mier ani v súčasnom svete nie je samozrejmou hodnotou. Možno hovoriť o historickom šťastí, že Slovensko dnes patrí do bezpečnejšej časti sveta. Predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Michal Šipoš to uviedol pri príležitosti sobotného Dňa víťazstva nad fašizmom. Každý by mal podľa neho urobiť všetko preto, aby sa vojnové hrôzy neopakovali. Informoval o tom Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

„Zmyslom tohto dňa okrem iného je, aby sme si pripomenuli, aké zhubné následky majú šialené ideológie neznášanlivosti a rasizmu. Na konci tohto vojnového besnenia zostali milióny mŕtvych a zbedačené krajiny. Každý v rámci svojich možností by mal urobiť všetko pre to, aby sme my a naše deti nemuseli nikdy vojnové hrôzy zažívať,“ vyhlásil Šipoš.

Hnutie OĽaNO zároveň pripomenulo, že presadilo symbolické ocenenie žijúcich účastníkov boja za oslobodenie finančným príspevkom. Podporili ho všetci prítomní poslanci naprieč politickým spektrom.

Dôležitý okamih moderných dejín

Ukončenie druhej svetovej vojny považuje SaS za dôležitý okamih moderných dejín, keď sa viaceré národy spolu postavili dovtedy nepredstaviteľnému zlu. Koaličná strana to uviedla pri príležitosti 76. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

„Druhá svetová vojna znamenala smrť pre viac ako takmer 50 miliónov ľudí. Surové vraždenie desiatok miliónov civilistov, špeciálne Židov, nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva sa vryli do pamäti ľudí. Je našou morálnou povinnosťou pripomínať si, aké dôsledky so sebou nesie, ak bezhlavo uveríme nejakej ideológii,“ poznamenal podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS).

Uprostred predseda parlamentu Boris Kollár a... Foto: TASR
Boris Kollár / Gábor Grendel / Milan Laurenčík / Druhá sv. vojna / Uprostred predseda parlamentu Boris Kollár a podpredsedovia parlamentu Gábor Grendel a Milan Laurenčík pri pietnom akte kladenia vencov k pamätníku na bratislavskom Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 76. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v sobotu 8. mája 2021.

Zdôraznil, že spomienka na deň ukončenia druhej svetovej vojny je najmä spomienkou na všetkých našich osloboditeľov, ktorí bojovali za slobodu a ľudskosť.

Tento deň by sa nikdy nemal stratiť medzi ostatnými sviatkami a voľnými dňami v našich kalendároch, myslí si šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). „Na našu minulosť nesmieme zabudnúť, aby sa hrôzy nacizmu už nikdy neopakovali. Za mier a relatívne pokojný život, ktorý dnes žijeme, vďačíme práve našim predkom a ich spojencom. Česť ich pamiatke,“ uzavrel minister na sociálnej sieti.

Smer: Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery

Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery a Rusko je absurdne obviňované z rozpútania druhej svetovej vojny. Pri príležitosti sobotného Dňa víťazstva nad fašizmom to na sociálnej sieti uviedol opozičný Smer.

Strana považuje tento sviatok za dôležitý a bude sa k nemu vždy hlásiť. „Preto si predstavitelia strany tradične uctili obete a poklonili sa hrdinom druhej svetovej vojny na Slavíne,“ spresnili.

Ďalej strana vyhlásila, že keď sa stane súčasťou vládnej koalície, bude klásť dôraz na to, aby sa v slovenskej spoločnosti neprekrúcal význam Sovietskeho zväzu a jeho Červenej armády pri definitívnej porážke fašizmu.

Európa si dnes pripomína 76. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. V hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, predmestí Berlína, podpísali 8. mája 1945 dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka. Druhá svetová vojna sa tak v Európe oficiálne skončila.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Deň víťazstva nad fašizmom #Zuzana Čaputová