Kollár: Sme rodina určite nebude hlasovať s opozíciou za odvolanie Kolíkovej

Koaličné hnutie Sme rodina určite nebude v parlamente hlasovať s opozíciou za odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). V sobotu to uviedol predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár. V prípade, že by podobný návrh malo koaličné hnutie OĽaNO, by bolo podľa neho treba zvažovať všetky pre a proti.

08.05.2021 14:24
Mária Kolíková / Boris Kollár / Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a predseda parlamentu Boris Kollár
debata (15)

Kollár povedal, že Kolíková má dôveru, čo sa týka podozrení, ktoré vysvetľovala na poslaneckom klube. Informácie týkajúce sa prenájmu budovy, v ktorej rezort spravodlivosti sídli, neboli však predmetom diskusie. Výhrady poslancov OĽaNO Kollár podľa svojich slov nepozná, keďže sa nezúčastnil na druhej časti piatkovej koaličnej rady.

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy poslanec Národnej rady a člen predsedníctva hnutia Sme rodina Igor Kašper naznačil, že v súvislosti s podozreniami, ktorým čelí ministerka spravodlivosti Kolíková, sa môžu objaviť nové skutočnosti. Poslanec a podpredseda Smeru Richard Takáč vyhlásil, že by mala ministerka odstúpiť sama.

Kašper v relácii podotkol, že Kolíková bola na poslaneckom klube Sme rodina, kde doterajšie podozrenia nateraz vysvetlila. „Mne otázky zodpovedala, ak sa do pondelka objavia nejaké závažné skutočnosti, o ktorých teraz nevieme, vyjadríme sa potom,“ zdôraznil s tým, že Smer ich zatiaľ nepresvedčil, aby zahlasovali za jeho návrh a vyslovili ministerke nedôveru. Zároveň si nemyslí, že by v rámci koalície šlo o spor Kolíková – Igor Matovič.

Takáč upozornil, že v minulosti vyvodili politici voči sebe zodpovednosť aj pri menších podozreniach. „Zoberte si ficotest. Keby mal pán Fico svojho brata a jeho spoločník prenajme ministerstvu budovu, tak nás tu naháňajú po námestiach všetci,“ podotkol.

Kašper zopakoval, že bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský je živým príkladom toho, že inštitút kolúznej väzby nefunguje tak, ako by mal. Zároveň doplnil, že Sme rodina iniciovala zmeny v tomto inštitúte ešte skôr, ako bol bývalý šéf SIS vzatý do väzby. Podpredseda Smeru v relácii kritizoval, že podmienky v kolúznej väzbe sú prísnejšie ako v prípade odsúdených. Tiež poukázal na pomalé tempo úkonov, ktoré realizujú orgány činné v trestnom konaní. „Z kolúznej väzby sa stal mučiaci nástroj,“ podotkol Takáč.

Kolíková má podporu Za ľudí

Je pre mňa kľúčové, aby sa Mária Kolíková (Za ľudí) mohla venovať naplno svojej práci, v čom ju plne podporujeme. Na sociálnej sieti to uviedla vicepremiérka a šéfka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová. Zdôraznila, že je v tejto súvislosti dôležité, aby mala ministerka spravodlivosti dôveru a podporu koaličných partnerov.

Remišová dodala, že strana Za ľudí vznikla preto, aby do politiky priniesla transparentnosť, boj proti korupcii, vyššiu politickú kultúru. „Práve v oblasti spravodlivosti nás čaká ešte mnoho práce: zákon o preukazovaní pôvodu majetku, zlepšenie prístupu k informáciám, no najmä zrýchlenie a zefektívnenie súdnych konaní,“ podotkla.

Hlas vysloví nedôveru Kolíkovej

Všetci poslanci Národnej rady pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas budú hlasovať za vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej. Predseda strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini to uviedol v sobotu. Myslí si, že Kolíková by mala zvážiť podanie demisie ešte pred pondelkovou mimoriadnou schôdzou.

Dôvodov na vyslovenie nedôvery vidí Pellegrini viacero. Hovorí, že nejde len o jej poslednú kauzu rodinnej firmy. „Celkovo jej zvládnutie, respektíve nezvládnutie kauzy a vystupovanie vo veci generála Lučanského, reforma, ktorá je odmietaná väčšinou sudcovského stavu, jej samotný prístup a spôsob, ako komunikuje,“ načrtol.

Ministerka Kolíková stráca pôdu pod nohami aj vo vlastnej koalícii, myslí si Pellegrini. Je podľa neho evidentné, že si ju neželá ani časť poslancov koaličnej OĽaNO. „Uvidíme, či si niektorý poslanec koalície trúfne vysloviť svoj názor alebo si myslím, že začnú vytvárať tlak na premiéra Eduarda Hegera, aby ju odvolal sám ako predseda vlády,“ podotkol. Problém s Kolíkovou môže mať podľa neho aj bývalý premiér Igor Matovič, ministerku by mohol viniť z toho, že prispela k jeho odchodu z postu.

Národná rada má o vyslovení nedôvery ministerke na návrh opozičného Smeru rokovať v pondelok (10. 5.). Šéf strany Robert Fico ozrejmil, že dôvodom majú byť okrem iného podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej predsedníctve Kolíková v minulosti figurovala. Namieta najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Zmluvné vzťahy medzi RTVS a spoločnosťou Elektronika má preveriť aj Rada RTVS.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková