EÚ nepredĺžila zmluvu so spoločnosťou AstraZeneca

Európska únia nepredĺžila zmluvu s britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca. V nedeľu to vyhlásil eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

09.05.2021 07:20 , aktualizované: 21:45
AstraZeneca Foto: ,
Vakcíny proti covidu od spoločnosti AstraZeneca
debata (22)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:45 Dve tretiny Čechov veria, že najúčinnejšia proticovidová vakcína je od konzorcia Pfizer-BioNTech, ktorou sa v Česku očkuje najdlhšie a najviac. Vyplýva to z prieskumu agentúry Kantar pre Českú televíziu.

Okrem Pfizeru sa v Česku očkuje aj vakcínami od spoločností Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Posledná menovaná je na rozdiel od všetkých iba jednodávková. Obyvatelia všetkým veria rovnako.

Naopak najhoršie hodnotenie má v Európe stále neschválený ruský Sputnik V, ktorému verí 25 percent Čechov, a čínska vakcína Sinopharm, ktorú by použilo 18 percent obyvateľstva. „Priaznivci KSČM (Komunistickej strany Čiech a Moravy), SPD (Slobody a priamej demokracie) a Trikolóry dôverujú Sputniku rovnako alebo dokonca viac ako schváleným vakcínam,“ uviedli autori prieskumu, ktorých v nedeľu citoval webový spravodajský portál Novinky.cz.

Nízky výsledok u čínskej vakcíny je spôsobený aj tým, že tretina respondentov ju nepoznala, dodávajú autori prieskumu. Podľa skorších vyjadrení niekdajšieho ministra zdravotníctva a prezidentského poradcu Romana Prymulu má Sinopharm oproti ostatným vakcínam tú nevýhodu, že je vytvorená na báze usmrteného vírusu. Možno preto predpokladať, že bude účinkovať kratšiu dobu a bude potrebné častejšie preočkovanie.

V Česku sa od štartu vakcinácie na konci decembra minulého roka podalo 3,6 milióna dávok. Aspoň prvú dávku má vyše 2,5 milióna občanov, kompletne ukončené očkovanie má viac ako milión ľudí. Dočasný rekord v počte podaných dávok v jednom dni padol vo štvrtok, keď vakcínu dostalo vyše 86-tisíc osôb. (tasr)

19:54 V bratislavskom Národnom futbalovom štadióne zaočkovali v sobotu proti covidu dosiaľ najväčší počet ľudí za jeden deň. Konkrétne 3570. Bratislavský samosprávny kraj o tom informoval na sociálnej sieti.

„Vďačíme za to najmä našim skvelým kolegom z odboru zdravotníctva, ktorí idú doslova na doraz a snažia sa každý deň zaočkovať čo najviac ľudí,“ spresnili s tým, že v očkovacích centrách, ktoré prevádzkuje BSK, doteraz zaočkovali približne 60-tisíc obyvateľov.

18:19 Poľsko do nedele rána potvrdilo 3 852 nových prípadov nákazy koronavírusom a 147 súvisiacich úmrtí, ktoré v krajine zaznamenali v uplynulých 24 hodinách, vyplýva z údajov poľského ministerstva zdravotníctva.

V poľských nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 16 156 osôb s covidom, z čoho 2 138 je pripojených na pľúcnu ventiláciu. Celkovo bolo proti covidu zaočkovaných už vyše trinásť a pol milióna Poliakov, z ktorých zhruba 3,6 milióna dostalo obe potrebné dávky vakcíny.

Od nedele sa môže v Poľsku zaregistrovať na očkovanie proti novému koronavírusu každý občan starší ako 18 rokov. Splnomocnenec poľského premiéra pre očkovaciu kampaň Michal Dworczyk však uviedol, že presvedčiť všetkých nerozhodnutých ľudí, aby sa prišli zaočkovať, bude v najbližších týždňoch veľkou výzvou. „Súčasné tempo očkovania je uspokojivé a ponúka nádej, že pomerne rýchlo zaočkujeme väčšinu populácie,“ skonštatoval. (pap, tasr)

16:27 Dubajská letecká spoločnosť Emirates začne bezplatne dopravovať pomoc od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a iných organizácií do Indie, aby pomohla bojovať proti vlne pandémie koronavírusu v tejto krajine. Firma to oznámila v nedeľu. Ponuka zo strany spoločnosti Emirates, ktorá týždenne lieta 95-krát do deviatich indických miest, sa najprv týka pomoci, ktorá je už v Dubaji.

Bezplatná preprava pomoci do Indie sa však môže rozšíriť na celú sieť liniek leteckého prepravcu Emirates. Mohlo by to znamenať úspory pre humanitárne organizácie v čase, keď ceny nákladnej leteckej dopravy prudko stúpli. Dopyt po leteckej preprave nákladov je totiž celosvetovo na rekordnej úrovni. (sita, ap)

16:07 EÚ zatiaľ nepredĺžila kontrakt na dodávky vakcín proti covidu od firmy AstraZeneca, ktorý skončí v júni. V nedeľu to vyhlásil eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. Breton vo vysielaní France Inter uviedol, že platnosť kontraktu s AstraZenecou nebola predĺžená. „Uvidíme. Uvidíme, čo sa stane,“ dodal.

Obavy z toho, že očkovacia látka proti covidu od AstraZenecy môže v mimoriadne zriedkavých prípadoch spôsobovať krvné zrazeniny podnietili viaceré krajiny k tomu, aby neodporúčali jej používanie pri očkovaní mladších ľudí. Breton na predmetnú vakcínu vyjadril pozitívny názor. „Je to dobrá vakcína,“ dodal.

V sobotu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová potvrdila, že EÚ uzavrela dohodu s konzorciom Pfizer/BioNTech o dodaní ďalších 1,8 miliardy dávok vakcíny proti covidu. Uviedla, že EK uzavrela dohodu o garantovaných 900 miliónoch dávok s možnosťou ďalšieho nákupu rovnakého množstva s konzorciom Pfizer/BioNTech na roky 2021 až 2023. (čtk, dpa, tasr)

15:38 Od pondelka budú v plnom režime fungovať ďalšie stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). K trom od 3. mája otvoreným školám v okrese Stropkov a trom zdravotníckym školám v Humennom, Poprade a v Prešove pribudne dvanásť stredných škôl v okresoch Poprad a Snina. Informovala o tom Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

„Do ružovej fázy, 1. stupňa varovania, budú zaradené ďalšie dva okresy Prešovského kraja, a to Poprad a Snina. Na prezenčnú výučbu v plnom rozsahu tak prejde deväť škôl v okrese Poprad, ktoré sa pripoja k tunajšej strednej zdravotníckej škole. V okrese Snina prejdú v pondelok na prezenčné vzdelávanie tri stredné školy. PSK tak bude mať od pondelka pre plnú prezenčnú výučbu otvorených už 18 svojich stredných škôl. V ružovej fáze školského covid automatu sa zároveň od pondelka otvoria stredoškolské internáty,“ povedala Ondriová.

Ako ďalej uviedla, pre školy v ružovom a červenom okrese sa žiaci a zamestnanci školy pri vstupe do jej priestorov nemusia preukazovať negatívnym testom alebo iným dokladom, napríklad o zdravotnej indikácii. „Rovnaká výnimka platí pre zákonného zástupcu žiaka, respektíve sprevádzajúcu osobu pri dochádzke do školy. Zamestnanec školy, žiak nad 18 rokov a zákonný zástupca v prípade žiakov do 18 rokov sa každý týždeň pri nástupe preukazujú vyhlásením o bezinfekčnosti,“ dodala Ondriová. PSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti celkovo 72 škôl. (tasr)

13:31 Zahraničné rekreácie by mohli byť povolené skôr ako 28. mája. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus. Vyhlásil, že konzílium odborníkom má vôľu, aby pandemická komisia navrhla zredukovať tento termín na 15. mája. Dodal, že by mal byť zavedený aj tzv. cestovný semafor, ktorý by jednotlivé krajiny či územia diferencoval na základe epidemiologickej situácie.

„Musíme uvoľniť režim zákazu cestovania za rekreáciou, aby sme mohli koordinovať aktivity v rámci Európskej únie,“ spresnil Klus. Zdôraznil, že Slovensko má jednu z najlepších epidemiologických situácií v EÚ, a preto cíti dopyt, aby sa krajina otvárala. Zároveň si uvedomuje, že to musí byť postupné.

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek v relácii podotkol, že EÚ pracuje na zavedení tzv. zeleného certifikátu. Spustený by mal byť od polovice júna a mal by umožniť cestovanie v rámci EÚ. Podmienky medzinárodného pohybu osôb má definovať na základe negatívneho testu, prekonania covidu či na základe absolvovaného očkovania. Šéf zahraničného výboru parlamentu a poslanec Národnej rady Marián Kéry (Smer) upozornil, že nie je jasné, ktoré vakcíny budú v rámci zeleného certifikátu akceptované a ktoré nie.

Valášek podporuje pozíciu Slovenska, aby sa mohli krajiny sami rozhodnúť, ktoré vakcíny budú v súvislosti so zeleným certifikátom akceptovať. Upozornil, že nie všetky štáty budú mať nastavené rovnaké pravidlá, čo by mohlo zhoršiť pozíciu pre ľudí zaočkovaných napríklad ruským Sputnikom alebo čínskym Sinovacom. (tasr)

13:05 Trnavský samosprávny kraj otvoril cez víkend v Mestskej športovej hale v Trnave svoje štvrté veľkokapacitné očkovacie centrum. V sobotu v ňom zaočkovali 2 000 ľudí vakcínou Pfizer/BioNTech, v nedeľu očkujú vakcínou Moderna. Mesto Trnava poskytlo na očkovanie priestory svojej športovej haly, počítače a ďalšie technické vybavenie, organizačne očkovanie zabezpečuje Trnavský samosprávny kraj.

Veľkokapacitné očkovacie centrum naďalej funguje aj v priestoroch Strednej zdravotníckej školy v Trnave, to je podľa župana Jozefa Viskupiča vyhradené pre podávanie druhej dávky vakcíny AstraZeneca. Samosprávny kraj už zriadil veľkokapacitné očkovacie centrá aj v Skalici a Dunajskej Strede. V mestách očkovanie zabezpečujú aj nemocnice a polikliniky.

„Vďaka ďalšiemu centru môžeme pokračovať v nastavenom tempe podávania prvej dávky vakcíny. Zároveň ľudí preočkovávame druhou dávkou. S týmto cieľom pripravujeme otvorenie piateho veľkokapacitného očkovacieho centra v Piešťanoch, a to v spolupráci so Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany,“ dodal Viskupič.

Mestá a obce v Trnavskom kraji zároveň začali oslovovať ľudí nad 70 rokov veku a imobilných nad 60 rokov, ktorí by mali záujem o očkovanie mobilnými očkovacími tímami. Tie budú v krátkom čase očkovať v jednotlivých obciach, v prípade ťažko chodiacich alebo imobilných aj v domácnostiach­. (sita)

12:32 Improvizované pouličné oslavy vypukli po polnoci zo soboty na nedeľu v španielskych mestách, keďže v krajine sa skončil šesť mesiacov trvajúci celoštátny lockdown zameraný na brzdenie šírenia koronavírusu. Reštaurácie v krajine môžu od nedele podávať jedlá a môžu zostávať otvorené do 23:00. Avšak pri jednom stole môžu byť maximálne štyria hostia a svoje interiéry môžu reštaurácie využívať iba na 30 percent.

Zrušil sa aj zákaz cestovania medzi španielskymi regiónmi a mnohé obmedzenia spoločenských stretnutí sa zmiernili. Iba štyri z 19 regiónov a autonómnych miest ponechali zákaz vychádzania v platnosti. Napriek kritike zo strany hláv niektorých regiónov a zo strany opozície španielska stredopravicová vládna koalícia odmietla predĺžiť núdzový stav. Premiér Pedro Sánchez uviedol, že platné predpisy by mali postačovať na reakciu na lokálne epidémie, keďže sa zrýchľuje distribúcia vakcín.

Počet prípadov koronavírusu v Španielsku v uplynulých dvoch týždňoch klesol na 198 na 100-tisíc obyvateľov, hoci v Madride a Baskicku je počet nových nákaz na 100-tisíc obyvateľov dvojnásobne vyšší. Obsadenosť nemocníc je stále vysoká a viac ako na pätine lôžok jednotiek intenzívnej starostlivosti sú pacienti s covidom. (ap, sita)

11:34 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5 372 na celkovo 2 119 510. Vyplýva to z nedeľňajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Covidu podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 193 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 46 393. Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 9 181 ľudí; od začiatku pandémie už 1 759 751. (tasr)

10:17 Počet novo nakazených koronavírusom v Indii štvrtý deň v rade prekonal hranicu 400-tisíc. Ministerstvo zdravotníctva za posledných 24 hodín tiež znovu registrovalo vyše 4-tisíc úmrtí v súvislosti s covidom.

V krajine s viac ako 1,3 miliardami obyvateľov sa od začiatku epidémie potvrdila infekcia u 22,3 milióna ľudí, z toho u 403 738 za posledných 24 hodín. Na komplikácie spojené s covidom celkovo zomrelo 242 362 ľudí, 4 092 v uplynu­lom dni.

Doteraz najvyššiu dennú bilanciu zomrelých India oznámila v sobotu, keď covidu podľahlo 4 187 ľudí. Najviac prípadov za deň krajina registrovala v piatok, kedy sa nákaza potvrdila u viac ako 414-tisíc ľudí.

Krajina zatiaľ nevyhlásila celoštátnu karanténu podobne ako vlani na jar, reštrikcie však zaviedli jednotlivé štáty a niekoľko ich kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii oznámilo ich sprísnenie. (reuters, čtk)

10:03 Za sobotu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 80 nových prípadov koronavírusu z 3 666 testov (pozitivita 2,18 percenta). Pribudlo ďalších 29 úmrtí na pľúcnu formu covidu, celkovo už tomuto infekčnému vírusovému ochoreniu podľahlo 12 019 osôb.

Testovanie / Covid 19 / Koronavírus / Čítajte viac Epidémia covidu si na Slovensku vyžiadala už vyše 12-tisíc obetí

9:20 České laboratória v sobotu odhalili iba 717 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo bolo o 454 menej ako pred týždňom. Od minuloročného septembra išlo o prvú sobotu, počas ktorej v Česku pribudlo menej ako 1000 nových infekcií.

Aktuálne je najhoršia situácia v okrese Jihlava, kde bolo za posledných sedem dní 208,58 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Nasledujú okresy okresy Prachatice (200,09) a České Budějovice (194,48). Celkovo sa v Česku doteraz nakazilo viac ako 1,6 milióna ľudí, čiže približne desatina obyvateľstva.

Klesá aj počet hospitalizovaných v českých nemocniciach s covidom. Podľa údajov za piatok bolo v nemocniciach 2 104 nakazených, pričom 386 z nich bolo vo vážnom stave. Počet hospitalizovaných s koronavírusom v Česku kulminoval 15. marca, a to na úrovni 9 457 a v ohrození života ich vtedy bolo 2 050.

Doteraz v ČR celkovo podali viac ako 3,5 milióna dávok vakcíny proti covidu. Dvomi dávkami zaočkovali viac ako milión ľudí. Najviac očkujú vakcínou Pfizer/BioNTech a v krajine podali viac ako 2,7 milióna dávok tejto očkovacej látky. (tn.cz, sita)

7:20 V snahe podporiť cestovný ruch chce Taliansko umožniť turistom z EÚ pricestovať do krajiny bez absolvovania povinnej karantény, a to v priebehu mája, informovala podľa TASR agentúra DPA.

Cestovanie do Talianska by malo byť jednoduchšie pre turistov, ktorí boli plne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, napísal taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio na svojom profile na Facebooku.

Uviedol, že pracuje s ministrom zdravotníctva na zrušení „minikarantény“ pre občanov Európskej únie, Británie a Izraela, ktorí boli negatívne testovaní na koronavírus, zaočkovaní alebo sa zotavili z ochorenia COVID-19. Turisti, ktorí pricestujú do Talianska z krajín EÚ, musia v súčasnosti pred vycestovaním absolvovať test na koronavírus, stráviť päť dní po príchode do Talianska v karanténe a následne absolvovať druhý test.

Di Maio oznámil, že v júni by sa mali zmierniť pravidlá aj pre turistov prichádzajúcich do Talianska zo Spojených štátov.

„Turizmus je dôležitým stavebným prvkom oživenia Talianska,“ uviedol.

Presné pravidlá a dátumy nových nariadení ešte nie sú zakotvené v legislatíve.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku v poslednej dobe klesá a očkovacia kampaň v krajine napreduje. Aspoň jednu dávku vakcíny už dostalo viac ako 27 percent populácie.

Od pondelka sa podľa vyhlášky podpísanej ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom nebudú žiadne regióny Talianska nachádzať v červenej zóne, čo je najvyšší stupeň rizika v trojstupňovom systéme krajiny.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus