Sulík: Ak by Matovič odišiel, ako sa vyhráža, mali by sme menej kríz

Koaličná strana SaS viac nepodporí núdzový stav, na koaličnú radu predložila alternatívne riešenie. Odmieta tiež zvyšovanie daní, podobný návrh by vetovala. Predseda strany a vicepremiér Richard Sulík to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

09.05.2021 14:16 , aktualizované: 17:24
Igor Matovič Foto:
debata (144)

„Ak by Igor Matovič naozaj odišiel, vláda by bola pokojnejšia, mali by sme menej kríz,“ povedal Sulík v súvislosti s otázkou o vyhrážkach ministra financií o odchode z vlády, ak sa mu nepodarí presadiť jeho návrhy pre rodiny.

Tvrdí, že úvahu o 25-percentnej dani má priamo od Matoviča. Pokiaľ bude jeho navrhovaná pomoc rodinám založená na zvyšovaní daní, SaS ho nepodporí.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v reakcii na slová Sulíka uviedol, že odmieta „pritakávať“ systému, ktorý slovenské matky „trestá“ nižšou mzdou a dôchodkom za to, že vychovávali deti.

Ako ďalej uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti, odmieta akceptovať aj fakt, že najviac ohrozenými chudobou sú slovenské rodiny s deťmi. Napísal to v súvislosti s predstavenou daňovo-odvodovou reformou, v ktorej oznámil zavedenie príspevku 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti.

„Dzurindov, Radičovej, Ficov či Pellegriniho sociálny štát‘ poskytoval pracujúcim rodičom cca 40 eur mesačne na dieťa. Môj cieľ je dosiahnuť pri pracujúcom rodičovi 200 eur mesačne na každé dieťa v rodine, teda 5-krát viac, aj keď sa to mnohým zdá úplné sci-fi,“ pokračoval s tým, že ho mrzí „frontálny útok“ médií voči plánu pomôcť rodinám. „Mrzia ma útoky ľudí, pre ktorých je hodnota rodiny nula. Mrzia ma útoky a klamstvá SaS o 25 % DPH s cieľom vopred naštvať čo najviac ľudí,“ doplnil.

Ako minister financií dodal, pri nepracujúcich rodičoch plánuje zaviesť príspevok 100 eur. Podmienkou bude podľa Matoviča aj „vzorová dochádzka do školy či škôlky, ak bude nariadená“.

Igor Matovič Čítajte viac Matovičova reforma: Dane a odvody riešiť treba, no príspevok nikoho nespasí
144 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič