Kolíková pod tlakom, zastane sa jej nakoniec aj Matovič?

Trasie sa pod ministerkou spravodlivosti stolička? To ukáže pondelkové mimoriadne zasadnutie pléna Národnej rady, ktorá sa začalo o 10.00 h.

10.05.2021 08:00 , aktualizované: 14:19
debata (49)

VIDEO: Mária Kolíková o svojom odvolávaní aj o vzťahu s Igorom Matovičom.

Video

V nedeľu o pol ôsmej večer sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) stretla s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Zo stretnutia, ktoré trvalo niekoľko hodín, si odniesla písomné výhrady hnutia OĽaNO, na ne pripravila odpovede a predpokladá, že budú v krátkom čase predstaviteľom hnutia OĽaNO aj doručené. Všetky výhrady súviseli s nájmom budovy ministerstva spravodlivosti.

Vláda tesne pred rokovaním parlamentu na online rokovaní rozhodla, že nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery Márii Kolíkovej.

Cítim silnú podporu od premiéra Hegera a vlády, uviedla Kolíková. Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová verí, že parlament a koaliční partneri dôveru ministerke potvrdia.

VIDEO: Kolíková pred odvolávaním: Stretla som sa s Hegerom.

Video

Na to, aby som mohla uskutočniť reformy, potrebujem podporu aj parlamentu, povedala Kolíková. Ak nebudem mať podporu – budem sledovať celý proces – určite na konci dňa nie je podstatné, či zostanem ako ministerka, ale aj to, aký bude výsledok hlasovania, dodala.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš Kolíkovú vyzvali, aby vyvodila politickú zodpovednosť. Ministerka opísala, že keď sa spýtala, čo si pod tým predstavujú, nedostala odpoveď.

Kolíková v pondelok na viaceré otázky, ktoré sa týkajú Matoviča odpovedala jednoducho: „Nekomentujem.“

VIDEO: Fico o Kolíkovej: Je pre nás symbolom klientelizmu a okrádania ľudí.

Video

V nedeľu podvečer boli v hre ešte stále tri varianty: mimoriadna schôdza parlamentu sa zíde, ale neodhlasuje program, mimoriadna schôdza sa zíde a koaliční poslanci podržia ministerku, alebo – a túto možnosť vniesol medzi možné riešenia expremiér a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič – ministerka rezignuje sama.

VIDEO: Boris Kollár ku Márii Kolíkovej. (6. 5. 2021 na TV Pravda)

Video

Výčitky

Iniciátorom pondelkovej schôdze, ktorej jediným bodom bude vyslovenie nedôvery Kolíkovej a jej odvolanie z postu šéfky rezortu spravodlivosti, je strana Smer.

Podľa navrhovaného uznesenia Kolíkovej vyčítajú „veľkú mieru neodbornosti“. Skupina 31 poslancov, keďže k Smeru sa pridali aj nezaradení poslanci, v odôvodnení píše, že „prakticky všetky návrhy, ktoré predložila, boli podrobené rozsiahlej odbornej kritike a často museli byť dopracované na pôde NR SR“.

Pripomínajú súdnu mapu, pre ktorú zatiaľ ministerka nenašla podporu ani medzi sudcami v rámci celého Slovenska. Podľa navrhovateľov je cieľom tejto reformy zbaviť sa nepohodlných sudcov či spustenie lavíny predaja a nákupu lukratívnych súdnych budov.

VIDEO: Smer o rodinnej firme Kolíkovcov II. (29. 4. 2021 na TV Pravda)

Video

Poslanci za Kolíkovej mínus považujú aj zlyhania pri tragických udalostiach, ktoré sa týkali ľudí, ktorí boli vo väzbe. Ide o tragické úmrtie bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vlani v decembri v prešovskom ústave na výkon väzby, a smrť advokáta Ľubomíra Krivočenka, ktorý podľahol ochoreniu COVID-19 v trenčianskej väzenskej nemocnici.

Za ďalšie Kolíkovej zlyhanie považujú poslanci dotácie vo výške 700-tisíc eur mimovládnym organizáciám. Hoci ich nemenujú konkrétne, poslanci tvrdia, že „tieto mimovládne organizácie patria medzi najnekritickejších obhajcov totálnych zlyhaní Márie Kolíkovej“.

Druhá časť odôvodnenia sa dotýka podnikateľskej činnosti rodiny Kolíkovcov. Poslanci opäť pripomínajú, že ministerka je spoluvlastníčkou firmy MK REAL, s. r. o. Konateľka tejto firmy, nevlastná sestra ministerky, bola minulý rok odsúdená za spreneveru takmer 16-tisíc eur. O údajných ďalších „podvodných konaniach“ chcú poslanci informovať priamo na schôdzi.

Za neprijateľný pokladajú poslanci aj konflikt záujmov. Tentoraz ide o firmu Elektronika, a. s. V nej bola Kolíková členkou predstavenstva, keď sa však pred piatimi rokmi stala štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti, v orgánoch firmy ju nahradil Lukáš Opett, Kolíkovej spoločník v advokátskej firme. Poslancom však najviac prekáža, že vlani Elektronika uzavrela 12 zmlúv s RTVS za viac ako poldruha milióna eur a jednu zmluvu s Divadlom Nová scéna.

K dôvodom na vyslovenie nedôvery však pribudol aj ďalší dôvod – obvinenie, že Kolíkovej brat mal údajne prsty vo výberovom konaní na budovu ministerstva spravodlivosti. To sídli v zrenovovanej budove Výskumného ústavu zváračského v Bratislave len druhý rok. A budovu vyberal Kolíkovej predchodca, minister Gábor Gál (Most-Híd).

VIDEO: Mária Kolíková o rodinnej firme. (21. 4. 2021 na TV Pravda)

Video

Matovič žiada rezignáciu

Kolíková obišla koaličné poslanecké kluby a vysvetľovala obvinenie za obvinením. V piatok večer dokonca odpovedala na sociálnej sieti priamo ľuďom. V nedeľu však Kolíková priznala, že najdlhšie bola s poslancami klubu OĽaNO. Strávila s nimi približne tri hodiny.

„Bol tam aj Igor Matovič a bolo zrejmé, že má so mnou problém,“ povedala ministerka. Ozrejmila, že s Matovičom sa minulý týždeň stretla viackrát. A práve Matovič ju mal vyzvať, aby rezignovala na svoj post.

Po stretnutí s premiérom Hegerom volá aj sama Kolíková. „Je nevyhnutné, aby premiér veril svojim ministrom,“ vyhlásila v diskusnej relácii TA3. Ako ministerka spravodlivosti má v pláne veľké reformy, preto potrebuje podporu a dôveru aj parlamentu. Kolíková však nevidí dôvod na to, aby sama odstúpila. Naopak, tvrdí, že Smer obvinenia v podstate vyrába a má jasný cieľ.

VIDEO: Smer o rodinnej firme Kolíkovcov I. (20. 4. 2021 na TV Pravda)

Video

Dedičstvo

Smer obviňuje Kolíkovú prakticky už tretí týždeň. Ona vysvetľuje, že firmy, o ktorých Smer hovorí, zdedila po otcovi a v podstate s nimi nič nemá. Za spreneveru svojej nevlastnej sestry sa ospravedlnila a vysvetlila, že pri prestavbe bytového domu neboli vydokladované náklady v sume 15-tisíc eur. Preto bola jej sestra podmienečne odsúdená a škodu musí nahradiť. „Je mi ľúto, čo sa stalo, ale neviem, či toto je vec, za ktorú má minister odstúpiť,“ vysvetľovala Kolíková.

Tvrdí, že spoločnosti Elektronika nepomáhala pri uzatváraní zmlúv so štátnym telerozhlasom. Spoločníčkou sa stala po smrti otca a firma má podľa nej veľmi dobré meno v brandži.

Zmluvou medzi RTVS a Elektronikou sa bude zaoberať aj Rada RTVS, hneď v pondelok 10. mája popoludní. Predseda rady Igor Gallo spresnil, že sa podozreniami mali zaoberať na riadnom zasadnutí vo štvrtok. Aby však predišli politickému zneužitiu rady, stretnú sa radšej hneď v pondelok.

Ide o kolúznu väzbu?

Podľa Kolíkovej sú útoky Smeru zištné. Tvrdí, že načasovanie obvinení súvisí s jej „jednoznačným postojom neumožniť skrátenie kolúznej väzby takým spôsobom, že by to marilo účel trestného konania a fakticky znamenalo automatické prepustenie osôb, ktoré sú v takejto väzbe“.

Na stole sú v podstate tri novely, ktoré sa týkajú kolúznej väzby. Jedna je zo Smeru, poslankyňa Jana Vaľová ju podala ako pozmeňovací návrh k zákonu o obetiach trestných činov. Druhú do parlamentu predložila poslankyňa Petra Hajšelová a tretiu pripravuje Kolíková. Ministerský návrh je najmenej ambiciózny.

V priestoroch na výkon väzby a trestu v bratislavskom Justičnom paláci sa už konalo rokovanie medzi koaličnými stranami. Týkalo sa práve kolúznej väzby. Tá je uvalená nielen na sudcov, policajtov, právnikov či podnikateľov, ktorí boli prepojení so stranou Smer, ale aj na bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, nominanta Sme rodina.

Takže „pseudokauzy“ majú byť odplatou za Kolíkovej tvrdohlavosť práve pri kolúznej väzbe. „Nie som pripravená, aby sa do inštitútu kolúznej väzby zasiahlo spôsobom, ktorý nepremyslený, rýchly a ktorého cieľom je prepúšťanie osôb z väzby bez toho, aby sa sledoval cieľ vyšetriť jednotlivé trestné činy,“ vysvetľovala Kolíková na sociálnej sieti.

V nedeľu do podvečera koaličné strany svorne tvrdili, že nebudú ani v prípade Kolíkovej hlasovať s opozičným Smerom. V hre však ešte aj v čase našej uzávierky bola možnosť, že sa naplní scenár Igora Matoviča a ministerka rezignuje sama.

Letanovská vyčíta Remišovej, že sa slabo zastala Kolíkovej

Na sociálnej sieti Andrea Letanovská oznámila, že vystúpila zo strany Za ľudí. „Strana Za ľudí mala byť silným reprezentantom slušnosti, odbornosti a kultivovanej politiky. Rozhodne na to mala veľký potenciál. Tento potenciál sme nenaplnili. Čiastočne pre nešťastnú zhodu okolností, keď podlomené zdravie Andreja Kisku neumožnilo jeho ďalšie pôsobenie v pozícii predsedu strany. A čiastočne preto, že novozvolená predsedníčka Veronika Remišová nedokázala uchopiť a rozvíjať odkaz zakladateľa strany,“ napísala bývalá poslankyňa.

Letanovská sa do parlamentu dostala namiesto Vladimíra Ledeckého, ten sa totiž stal štátnym tajomníkom na novom ministerstve Remišovej. Pred necelým mesiacom však na post rezignoval, argumentoval pritom, že sa mu pod Remišovou nedarí presadzovať regionálnu agendu. Ledecký sa vrátil do parlamentných lavíc a Letanovská zostala mimo Národnej rady.

Letanovská konštatuje, že v Remišovej pôsobení „bolo mnoho zaváhaní a neschopnosť zaujať jasný, zrozumiteľný a zásadový postoj, ktorý by reprezentoval postoje väčšiny kľúčových osobností poslaneckého klubu a predsedníctva, kulminovala počas koaličnej krízy zo začiatku marca tohto roku“.

Aj Letanovská si myslí, že Kolíková čelí tlaku na základe „pravdepodobne účelovo vykonštruovanej kauzy“. „Predsedníčka vlastnej strany, ktorej pýchou ministerka Kolíková bez pochyby je, sa jej zastala veľmi vlažne, neskoro, akoby nútene a tým ju nemilosrdne predhodila nielen opozícii, ale aj krvilačným koaličným partnerom. Všetkým, ktorým Mária Kolíková stúpila na otlak,“ hnevá sa Letanovská a práve toto považuje za poslednú kvapku, ktorou pretiekol jej pohár schopnosti „akceptácie absurdity a nečistoty politiky a už ďalej nebude Veronika Remišová a zvyšok vlády jednať aj v mojom mene“.

Zo strany Za ľudí prednedávnom odišli Miroslav Kollár a Tomáš Valášek.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková