Covidu globálne podľahlo už 3,3 milióna osôb

Celosvetový počet úmrtí v súvislosti s covidom podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa prekonal 3,3 milióna, posledných 100-tisíc úmrtí pribudlo za osem dní.

11.05.2021 06:00 , aktualizované: 22:00
Koronavírus / Covid / Zdravotník / Ochranný... Foto: ,
Zdravotníci a dobrovoľníci v ochranných oblekoch čakajú na prijatie pacientov s covidom v indickom hlavnom meste Naí Dillí
debata (50)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:00 Muža v Rakúsku odsúdili za zámerné nakazenie bývalej manželky koronavírusom tak, že na ňu kašľal. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Hovorca súdu v Linzi, metropole spolkovej krajiny Horné Rakúsko, v utorok oznámil, že 63-ročný muž dostal deväťmesačný podmienečný trest s odkladom na tri roky. Obžalovaný ani prokurátor sa neplánujú proti rozsudku odvolať.

Sudcovia odsúdili muža už v pondelok za závažné ublíženie na zdraví v štádiu pokusu, pretože na obeť preniesol ochorenie COVID-19, keď dvojica pred dokončením rozvodu vlani v novembri ešte žila v spoločnej domácnosti.

19:44 Belgicko od 9. júna povolí konzumáciu jedla a nápojov vo vnútorných priestoroch reštaurácií či barov a umožní tiež opätovné otvorenie podnikov určených na zábavu divákov v počte do 200. V utorok to oznámil belgický premiér Alexander de Croo, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Kaviarne a reštaurácie s vonkajším sedením sa znovu otvorili už v sobotu 8. mája, po takmer siedmich mesiacoch. Divadlá a kiná však zostali zatvorené.

„V očkovacej kampani sme urobili gigantické kroky vpred,“ povedal premiér, čo je podľa neho dôvod na dlho očakávané uvoľňovanie obmedzení.

Belgicko podľa premiéra očakáva, že do 9. júna bude zaočkovaných 80 percent obyvateľov vo veku nad 65 rokov a zraniteľných ľudí.

18:43 Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) aktuálne nemajú kompetenciu vydávať potvrdenia o očkovaní proti covidu ani medzinárodné očkovacie preukazy. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„V súvislosti s potvrdením o očkovaní proti ochoreniu covid-19 vydáva takýto doklad napríklad vakcinačné centrum, kde je osoba očkovaná. Medzinárodný očkovací preukaz v Slovenskej republike štandardne vydávajú centrá pre cudzokrajné choroby,“ uviedla. Zelené pasy, ktoré sú reakciou na pandémiu koronavírusu, sú podľa ÚVZ SR v súčasnosti v štádiu riešenia na nadrezortnej úrovni. (tasr)

18:05 Britská kráľovná Alžbeta II. v utorok svojim tradičným prejavom začala nové zasadacie obdobie parlamentu a predstavila priority vlády na ďalší rok. Premiér Boris Johnson a jeho kabinet sa chcú zamerať najmä na oživenie ekonomiky po prepade spôsobenom pandémiou covidu a chcú presadiť napríklad reformu celoživotného vzdelávania, nový zákon o polícii či zmeny v pravidlách pre udeľovanie azylu. Celkom plánuje kabinet zákonodarcom predložiť zhruba 25 návrhov zákonov. (čtk)

Uprostred v pozadí britská kráľovná Alžbeta II.... Foto: SITA/AP, Eddie Mulholland
Alžbeta II. Uprostred v pozadí britská kráľovná Alžbeta II. svojím príhovorom otvára novú schôdzu parlamentu v Londýne 11. mája 2021.

15:47 Európska komisia chce žalobou britsko-švédsku firmu AstraZeneca prinútiť, aby jej do konca júna doručila 90 miliónov dávok vakcín. Uviedol to v utorok hovorca EÚ Stefan de Keersmaecker.

„Chceme, aby súd nariadil spoločnosti doručenie ďalších 90 miliónov dávok k tým 30 miliónom, ktoré už boli doručené v prvom štvrťroku,“ uviedol de Keersmaecker. Európska komisia – s podporou všetkých 27 členských štátov – tvrdí, že AstraZeneca porušila zmluvu, podľa ktorej mala do EÚ dodať v prvej polovici aktuálneho roka 300 miliónov dávok vakcín.

Spoločnosť AstraZeneca vyvolala už v januári vlnu nespokojnosti v krajinách EÚ, keď oznámila, že nebude schopná dodať do Únie pôvodne očakávaný počet dávok vakcín. Do konca prvého štvrťroka výrobca dodal krajinám EÚ iba 30 miliónov dávok namiesto 120 miliónov dávok, ktoré boli zakotvené v zmluve s eurokomisiou. Tento deficit vakcín spomalil očkovacie kampane v krajinách EÚ.

Do konca júna pritom mala AstraZeneca pôvodne EÚ dodať všetkých 300 miliónov sľúbených dávok vakcíny. Namiesto toho však neskôr sľúbila, že dodá len 70 miliónov dávok. De Keersmaecker v utorok uviedol, že cieľom podniknutých právnych krokov EK nie je pokutovať AstraZenecu či požadovať od nej kompenzáciu, ale len „zaistiť, že (sľubované) vakcíny budú doručené“.

Hovorca však dodal, že, ak by bola práve pokuta tým, čo by podnietilo spoločnosť k splneniu jej záväzkov, tak „by sme ich mohli požiadať o zaplatenie pokuty“. Uviedol tiež, že Komisia svoje argumenty proti spoločnosti nebude medializovať, ale predloží ich až v súdnej sieni, pričom vyjadril vieru v tom, že sú „pádne“. (afp, tasr)

14:24 Celosvetový počet úmrtí v súvislosti s covidom podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa prekonal 3,3 milióna. Tempo sa teraz mierne zrýchlilo: o 100-tisíc sa počet mŕtvych od konca marca zvýšil najprv za osem dní, potom za deväť dní, potom za sedem dní, hranica 3,2 milióna padla za deväť dní a zatiaľ posledných 100-tisíc úmrtí pribudlo za osem dní.

Najviac obetí na životoch od začiatku pandémie evidujú USA, kde zomrelo v súvislosti s covidom vyše 582-tisíc ľudí. Nasledujú Brazília (vyše 423-tisíc mŕtvych) a India (takmer 250-tisíc obetí). (jhu, čtk)

14:11 India v utorok zaznamenala najnižší počet nových prípadov covidu za mesiac máj, keď ministerstvo zdravotníctva ohlásilo 329 942 prípadov infekcie. Krajina na začiatku tohto týždňa tak registruje pokles novo nakazených z maxím z posledných dní, ktoré boli nad hranicou 400-tisíc prípadov, pričom dnešný súčet predstavuje najnižší prírastok od 26. apríla. V súvislosti s pondelkovou bilanciou v podobe 366 161 infekcií však agentúra Reuters upozorňila, že relatívne nízky bol i počet vykonaných testov.

Od začiatku pandémie eviduje India 22,99 milióna prípadov covidu. Viac majú už len USA, a to 32,74 milióna prípadov. Priemerný denný prírastok dosiahol v poslednom týždni v Indii rekordné hodnoty 390 995 infiko­vaných.

Prírastok štatistiky obetí covidu bol však opäť veľmi vysoký, úrady potvrdili 3 876 nových úmrtí. V druhej najľudnatejšej krajine sveta vrcholí veľmi silná druhá vlna epidémie covidu, ktorá dostala pod obrovský tlak nemocničné siete vo veľkých mestách ako Dillí alebo Bombaj. Celkový počet oficiálne hlásených obetí v krajine s viac ako 1,3 miliardy obyvateľov sa blíži k hranici 250-tisíc, experti ale predpokladajú, že v skutočnosti covid v Indii spôsobil výrazne viac úmrtí.

Vakcinačná kampaň je pritom v Indii stále v začiatkoch. Plne zaočkovaných je iba 2,5 percenta obyvateľstva, aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu dostala asi desatina populácie. Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok zaradila indický variant koronavírusu na zoznam zvlášť znepokojujúcich mutácií vírusu s celosvetovým dosahom. Podľa predbežných dát je nákazlivejší a niektoré údaje poukazujú aj na to, že by mohol byť schopný obchádzať imunitu získanú po očkovaní. (čtk, reuters)

14:04 Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) tvrdí, že dosiaľ stále nezaznamenala žiadny prípad covidu na svojom území. Pchjongjang informoval Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), že do tohtoročného apríla otestoval na prítomnosť koronavírusu 25 986 ľudí a všetky výsledky boli negatívne.

WHO v týždennej monitorovacej správe uviedla, že údaje KĽDR z obdobia od 23. do 29. apríla obsahujú 751 osôb, z ktorých 139 malo chrípku alebo ťažkú infekciu dýchacích ciest. Odborníci sú však v súvislosti s nulovou prítomnosťou koronavírusu v KĽDR skeptickí vzhľadom na jej zlú zdravotnú infraštruktúru a priepustnú hranicu s Čínou.

KĽDR označila svoje protipandemické úsilie za „záležitosť národnej existencie“. Do krajiny nechodia turisti, diplomati mnohých štátov odleteli domov a cezhraničná doprava a obchod sú prísne obmedzené. Pchjongjang už neuvádza údaje o osobách v karanténe. Predtým však uviedol, že do izolácie umiestnil desaťtisíce osôb s príznakmi. (sita, ap)

13:50 V rakúskej spolkovej krajine Burgenland potvrdili tri prípady nákazy indickým variantom koronavírusu. Reťazec nákazy sa podarilo prerušiť a od 1. mája, keď sa objavili podozrenia na výskyt tejto mutácie vírusu, nepribudli dodatočné prípady, uviedol v utorok pre agentúru APA koordinačný štáb pre koronavírus.

Tri zistené prípady sa vyskytli v štvorčlennej rodine v meste Nickelsdorf ležiacom v okrese Neusiedl am See. Na koronavírus bolo medzičasom pozitívne testované i druhé dieťa z tejto rodiny. Tento prípad však Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES) už ďalej neskúmala, keďže sa predpokladá, že rovnako ide o nákazu indickým variantom koronavírusu. Kde sa príslušníci tejto domácnosti nakazili, nie je známe.

Podozrenie na výskyt tzv. indického variantu B.1.617, ktorý je kombináciou britskej a juhoafrickej mutácie, sa bolo hlásené i v Tirolsku. Ide o osobu, ktorá sa infikovala počas pobytu v Indii, odkiaľ ju letecky previezli do vlasti. Táto osoba, ktorá je hospitalizovaná v Innsbrucku, po návrate neprišla do styku s ďalšími ľuďmi.

Minulý týždeň potvrdili jeden prípad indického variantu i v Salzbursku a podozrivý prípad hlásilo predtým i Dolné Rakúsko. Zatiaľ nie je jasné, či je táto forma vírusu smrteľnejšia ako doterajšie mutácie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na základe predbežných výsledkov štúdií uviedla, že variant B.1.617 sa šíri rýchlejšie než iné varianty cirkulujúce v Indii, píše denník Kurier. (tasr)

13:32 Keďže európske štáty postupne uvoľňujú prísne pandemické obmedzenia a mnoho ľudí by si tento rok chcelo dopriať letnú dovolenku, Európska únia pracuje na implementácii systému certifikátov. Tie by mali opätovne umožniť voľný pohyb v únii a podporiť cestovný ruch už počas tohtoročných letných mesiacov.

Ministri zahraničných vecí a európskych záležitostí sa v utorok stretli v Bruseli, aby zhodnotili pokrok v rokovaniach s európskymi zákonodarcami. Zatiaľ však stále zostáva niekoľko sporných otázok a aby systém mohli plnohodnotne spustiť do konca júna, bude v priebehu mája potrebná dohoda medzi Európskym parlamentom a členskými štátmi EÚ.

EÚ už začala pracovať na technických aspektoch schémy certifikátov vakcín. Testovanie sa začne tento týždeň vo viacerých krajinách EÚ. Spomenuté certifikáty budú vydávať občanom EÚ, pričom v nich budú uvedené informácie o očkovaní, prípadne prekonaní covidu. Európsky parlament trvá na tom, že takéto osvedčenia by mali stačiť na to, aby sa občania EÚ mohli v únii voľne pohybovať, a aby členské štáty EÚ neukladali držiteľom certifikátov ďalšie obmedzenia, ako sú karantény či testovanie. To je však hlavná prekážka pre členské štáty, keďže hraničné kontroly spadajú do zodpovednosti jednotlivých krajín.

Podľa nemenovaného vysokého predstaviteľa EÚ majú členské štáty na túto tému rozdielne názory a blok sa usiluje nájsť univerzálne riešenie. Dodal, že tlak sa stupňuje, nakoľko v celej Európe sa zvyšuje miera zaočkovanosti a čoraz viac ľudí chce cestovať. Európska komisia dúfa, že do konca leta bude zaočkovaných asi 70 % dospelej populácie EÚ. (sita, ap)

13:19 Mexické úrady informovali, že Rusko má problémy s produkciou vakcín proti koronavírusu Sputnik V a pravdepodobne nebude schopné dodať dostatočné množstvo pre tých Mexičanov, ktorým už stihli podať prvú dávku.

Sputnik V je medzi vakcínami proti covidu neobvyklý v tom, že dávky sú odlišné a nemôžu sa zameniť. Funguje na princípe podobnej technológie ako britská AstraZeneca, no na rozdiel od tejto vakcíny v prípade Sputnika V má druhá posilňovacia dávka mierne odlišný adenovírus.

Mexiko dosiaľ dostalo iba 1,9 milióna dávok Sputnika V, z celkovo zakontrahovaného množstva 24 miliónov. Bolo tak nútené viac sa spoliehať na vakcínu Pfizer či AstraZeneca. (sita, ap)

11:33 Sankcie voči tisícom ľudí, ktorí sa neprávom a čiastočne i uvedením nepravdivých údajov predbehli v poradí na očkovanie proti koronavírusu, požaduje Nemecká nadácia na ochranu pacientov. „Hoci sú tisíce (ľudí) odhalených, chýbajú sankcie,“ povedal riaditeľ nadácie Eugen Brysch.

„Predbiehanie sa pri očkovaní stále nie je priestupkom,“ kritizoval. Brysch v súvislosti so zrušením vekového limitu pre vakcíny od firmy Johnson & Johnson varoval pred zvýšeným tlakom na vakcinačné centrá a ambulancie lekárov, ktoré poskytujú očkovanie. Prostredníctvom telefonickej linky nadácie sa podľa neho niektorí volajúci vyhrážali očkovaciemu personálu.

Mnohé očkovacie strediská sa podľa relácie Report Mainz verejnoprávnej televízie ARD sťažujú na narastajúcu agresivitu záujemcov o vakcináciu a pokusy o predčasné podanie vakcíny. V jednom očkovacom centre v Hamburgu hlásili za jeden týždeň až 2-tisíc takýchto prípadov. Podvodníci uviedli napríklad nepravdivé údaje o svojom veku či zamestnaní.

V Mníchove zistili 350 takýchto prípadov a v Saarbrückene okolo 140. Podľa zistení ARD sa mnohí ľudia vydávajú za sprievod osôb, ako sú tehotné ženy či ľudia vyžadujúci si opateru. Tieto osoby totiž môžu uviesť mená ďalších dvoch kontaktných osôb, ktoré môžu byť tiež prednostne zaočkované. V jednom takomto odhalenom prípade sa však namiesto dvoch nechalo zaočkovať až osem mladých a zdravých ľudí.

„Nálada je čoraz agresívnejšia. Niektorí ľudia veľmi dobre vedia, že nemajú nárok (na očkovanie), no napriek tomu sa pokúšajú dať sa zaočkovať,“ povedal pre televíziu ARD Martin Helfrich, hovorca hamburského úradu pre sociálne záležitosti. V Nemecku bolo dosiaľ podaných viac ako 35 miliónov dávok vakcín proti covidu, oboma dávkami bolo do pondelka zaočkovaných 7,8 milióna ľudí. (dpa, tasr)

10:12 Za posledný deň zaznamenali v Maďarsku 99 úmrtí osôb súvisiacich s covidom. Pribudlo i 493 prípadov nákazy, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu. Celkový počet obetí covidu stúpol na 28 792 a infikovaných na 792 879. Z ocho­renia sa zotavilo 583 802 osôb.

Aktuálne je koronavírusom nakazených 180 285 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 3 282 covidových pacientov, z ktorých 379 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V úradnej domácej karanténe je 20 197 ľudí. Celkový počet testov na koronavírus dosiahol 5 545 305. Prvú dávku očkovacej látky podali v Maďarsku 4 346 089 osobám, kompletne zaočkovaných je 2 530 147 ľudí. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:02 Prostredníctvom 7 995 vykonaných RT-PCR testov odhalili v pondelok na Slovensku 350 nových prípadov covidu. Počet obetí v dôsledku nového koronavírusu sa zvýšil o 26.

SR koronavírus uvoľňovanie divadlá SND otvorenie BAX Čítajte viac Počet hospitalizovaných opäť stúpol, PCR testy zachytili 350 nakazených

9:12 V utorok nadránom priviezlo maďarské nákladné lietadlo zásielku 200-tisíc dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Informoval o tom na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý zdôraznil, že ide o poslednú zásielku, ktorou Moskva splnila zmluvu uzatvorenú s Maďarskom.

„Týmto je zabezpečené, že každý v Maďarsku dostane aj druhú dávku vakcíny Sputnik,“ dodal šéf diplomacie, podľa ktorého Maďarsko za dve dávky ruskej očkovacej látky platí menej než 20 dolárov (16,4 eur).

Maďarská vláda v januári podpísala s Ruskou federáciou dohodu o nákupe dvoch miliónov dávok vakcín proti vírusu SARS-CoV-2. Počet zaočkovaných prvou dávkou vakcíny dosiahol v pondelok v Maďarsku už 4 305 775, obe dávky očkovacej látky dostalo 2 503 575 ľudí. Na očkovanie sa dosiaľ zaregistrovalo vyše 4,8 milióna osôb, 80 percent z nich je už zaočkovaných.

8:40 Nemecký minister vnútra Horst Seehofer sa nakazil koronavírusom. Ako uviedol v utorok na Twitteri jeho hovorca Steve Alter, Seehofer mal pozitívny výsledok testu v pondelok a momentálne sa nachádza v domácej izolácii, pričom nemá nijaké príznaky ochorenia.

Seehofer (71) bol 14. apríla zaočkovaný prvou dávkou vakcíny proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech, na ktorú mal nárok na základe veku a zdravotného stavu. Druhá dávka vakcíny zatiaľ nedostal. Kde sa minister nakazil, zatiaľ nie je známe.

Minister bol pre pridružené ochorenia zaradený do rizikovej skupiny. V roku 2002 prekonal zápalové ochorenie srdcového svalu, ktoré ho takmer stálo život, uvádza na svoje webovej stránke stanica Bayerischer Rundfunk. Napriek tomu, že sa nakazil i po tom, čo mu bola aplikovaná vakcína, odborníci zastávajú názor, že už prvá dávka zabráni ťažkému priebehu ochorenia.

Všetky Seehoferove pracovné termíny na tento týždeň boli zrušené. Minulý týždeň sa okrem iného zúčastnil na pravidelnom zasadnutí nemeckej vlády. Uplynulý utorok na tlačovej konferencii v Berlíne spolu s predsedom Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holgerom Münchom informoval o najnovších údajoch týkajúcich sa politicky motivovanej kriminality.

Denník Bild začiatkom apríla informoval, že šéf rezortu vnútra odmietol výzvu ministra zdravotníctva Jensa Spahna, aby sa starší členovia nemeckej vlády dali zaočkovať vakcínou od firmy AstraZeneca. Seehofer nie je jediným členom nemeckej vlády, ktorý sa infikoval koronavírusom. Vlani v októbri sa nakazil i minister Spahn.

7:20 Skupina amazonských indiánov plávala po rieke 12 dní do najbližšieho mesta, aby dostala vakcínu proti covidu. Po očkovaní ale museli niekoľko dní v meste zostať, aby si predajom umeleckých predmetov svojho kmeňa zarobili na palivo a potraviny pre spiatočnú cestu. Informoval o tom denník El País.

„Najskôr sme mali z vakcíny strach, ale keď sme videli, že aj ďalšie domorodé kmene v ostatných oblastiach sa nechali zaočkovať, nabrali sme odvahu. Nechceli sme ďalej vymierať, už nás je len 600 v údolí Javari,“ povedal agentúre EFE Pixi Isma. On a ďalších 36 členov etnika Matisov plávali po rieke Javari, ktorá je prítokom Amazonky, viac ako 700 kilometrov. Zo svojich dedín pri hranici s Kolumbiou a Peru cestovali do najbližšieho mesta Atalaia do Norte.

Tento izolovaný kmeň v Amazónii sa prvýkrát do kontaktu s civilizáciou dostal v roku 1976. Nasledujúce roky boli pre neho devastujúce, veľa členov kmeňa podľahlo západným chorobám, okrem iného osýpkam či chrípke. V roku 1983 zostávalo z tohto kmeňa len 87 členov. Aj preto sa teraz nechali očkovať, hoci v ich dedine sa žiadny prípad nákazy koronavírusy neobjavil.

Pre amazonské kmene je koronavírus obzvlášť nebezpečný, pretože majú slabú imunitu voči chorobám, ktoré sú bežné vo väčšinovej populácii, a niektorí sú navyše oslabené podvýživou či inými chorobami, ako napríklad hepatitídou.

6:00 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v pondelok schválil používanie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre osoby vo vekovej kategórii 12 – 15 rokov. Podľa šéfky FDA Janet Woodcockovej ide o „významný krok v boji proti pandémii covid-19“.

„Dnešné rozhodnutie umožní mladšej generácii získať ochranu pred covidom, čo nám umožní priblížiť sa k pocitu normálnosti a ku koncu pandémie,“ uviedla Woodcocková vo vyhlásení. Zároveň uistila rodičov, že FDA predtým, ako očkovaciu látku schválila „dôkladne a dôsledne preskúmala všetky dostupné údaje“.

Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) eviduje v časovom období od 1. marca 2020 do 30. apríla 2021 približne 1,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 u osôb vo vekovej kategórii 11 – 17 rokov. Deti majú väčšinou miernejší priebeh covidu, koronavírus však môžu preniesť na starších a zraniteľnejších ľu­dí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) apelovala v piatok na jednotlivé štáty, aby miesto očkovania detí uprednostnili podanie vakcíny proti koronavírusu seniorom a ďalším rizikovým skupinám obyvateľov. Vyjadrenie WHO prišlo len pár dní po tom, čo Kanada v stredu (5. mája) ako prvá krajina sveta schválila používanie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre osoby vo vekovej kategórii 12 – 15 rokov.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn uviedol, že Berlín by chcel s takouto vakcináciou začať, hneď po tom, ako ju odsúhlasí Európska lieková agentúra (EMA), ktorá ju hodnotí od začiatku mája. (afp, tasr)

50 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus