Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik zostáva naďalej vo väzbe

Špecializovaný trestný súd prijal obžalobu na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. A nechal ho vo väzbe. Rozhodnutie súdu však nie je právoplatné. Súd termín hlavného zasadnutia určil na 7. júla. Kováčik sa na ňom bude brániť žalobe zo spolupráce s bratislavskou mafiánskou skupinou takáčovcov.

11.05.2021 12:19 , aktualizované: 19:31
Dušan Kováčik, zadržanie, NAKA Foto: ,
Dušana Kováčika zadržala NAKA 22. októbra 2020.
debata (15)

VIDEO: Obhajca: Obvinený Dušan Kováčik popiera spáchanie skutkov.

Video

Neverejný výsluch a zasadnutie s obvineným sa začalo v utorok o deviatej ráno v Pezinku. Špecializovaný trestný súd v utorok rozhodoval nielen o prijatí obžaloby, ale aj o súdnej väzbe. Predmetom súdneho zasadnutia bola zároveň žiadosť bývalého špeciálneho prokurátora o prepustenie z väzby. V tej sa nachádza už od 25. októbra 2020.

Prokuratúra žiadala, aby Kováčik zostal vo väzbe. „Súd rozhodol v súlade s naším návrhom,“ informoval dozorový prokurátor Michal Šúrek. Rozhodnutie sudkyne pre prípravné konanie Pamely Záleskej zatiaľ nie je právoplatné, keďže obhajoba proti nemu podala sťažnosť.

Ešte 20. apríla podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na súd obžalobu voči Kováčikovi za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin prijímania úplatku a pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

„Pre prípad, ak by sudkyňa mala za to, že väzobný dôvod existuje, sme navrhli prijatie inštitútov nahradenia väzby – písomný sľub, dohľad probačného úradníka ako aj nahradenie elektronickým monitorovacím zariadením. Kauciu sme nenavrhovali,“ priblížil ešte po zhruba dvojhodinovom výsluchu obhajca obvineného Erik Magál. Šance na prepustenie z väzby advokát komentovať nechcel. Ako pripomenul, Kováčik spáchanie trestných činov konštantne popiera.

Bývalého špeciálneho prokurátora zadržali a obvinili ešte vlani 22. októbra v rámci akcie Božie mlyny. Kováčik podľa polície v roku 2017 konal v prospech bosa bratislavskej mafiánskej skupiny takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Podľa údajnej dohody uzavretej cez šifrovaciu aplikáciu Threema vraj Kováčik sľúbil, že ak súd mafiána z väzby prepustí, Kováčik proti tomu nepodá sťažnosť. Za to mal Kováčik zinkasovať 50-tisíc eur.

Kováčik pôsobil vo funkcii špeciálneho prokurátora dovedna takmer tri celé funkčné obdobia. Na návrh vtedajšieho špeciálneho prokurátora Dobroslava Trnku ho v roku 2004 zvolila Národná rada do funkcie dokonca ústavnou väčšinou a svoj post obhájil aj v rokoch 2009 a 2014. Po jeho vzatí do väzby sa funkcie špeciálneho prokurátora ku dňu 10. októbra sám vzdal. Jeho miesto zaujal od 15. februára bývalý politik a advokát Daniel Lipšic.

Dušan Kováčik, špeciálny prokurátor Čítajte viac Bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika obžalovali
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #Dušan Kováčik