Lipšic verí v rozsudky vo viacerých závažných prípadoch už tento rok

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic verí, že už v tomto roku budú vo viacerých závažných prípadoch rozsudky prvostupňových súdov. Povedal to v relácii Na telo plus na Tvnoviny.sk s tým, že Úrad špeciálnej prokuratúry chce taktiež v tomto roku ukončiť podaním obžaloby veľkú časť najzávažnejších prípadov, ktoré začali vyšetrovať koncom minulého roku.

11.05.2021 15:38
Daniel Lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (27)

„Som presvedčený, že v kauze Očistec, kde je trestne stíhaný aj bývalý policajný prezident, budú podané obžaloby tento rok,“ pokračoval Lipšic. Šéf špeciálnej prokuratúry sa vyjadroval aj k prípadu nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý je obvinený vrámci kauzy Dobytkár. „Podľa nášho presvedčenia tam je korupcia aj legalizácia príjmu z trestnej činnosti. Ten rozsah obvinení vo vzťahu k tomuto obvinenému sa rozširuje pomerne rozsiahlym spôsobom. Tiež verím, že jeho prípady budú už v tomto roku na súde,“ dodal.

Dušan Kováčik, zadržanie, NAKA Čítajte viac Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik zostáva naďalej vo väzbe

Daniel Lipšic reagoval aj na vyjadrenia o tom, že mnohé obvinenia sú založené len na výpovedi „kajúcnikov". „To je lož, musím povedať, že aj pri bývalom špeciálnom prokurátorovi Dušanovi K. sú objektívne dôkazy nad rámec výpovedí spolupracujúcich obvinených, ktoré preukazujú pravdivosť ich výpovedí,“ pokračoval a zdôraznil, že výpovede spolupracujúcich obvinených musia byt verifikované ďalšími dôkazmi.

„Vieme, že vo veci, ktorá mu je kladená za vinu, to je prepustenie v tom čase obvineného bosa skupiny takáčovcov Ľubomíra Kudličku, nebola podaná voči prepusteniu obvineného sťažnosť. Nebola podaná na základe jeho intervencie. To je zdokladované a dokázané, nie len výpoveďami svedkov,“ dodal Lipšic k prípadu obvineného Kováčika.

Pčolinského nemusia zbaviť mlčanlivosti, tvrdí

Lipšic je aj presvedčený o tom, že bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský nemusí byť zbavený mlčanlivosti.

Vladimír Pčolinský Čítajte viac SIS za šéfovania Pčolinského odpočúvala výrazne viac

„Ja som presvedčený o tom, že v prípade, keď je niekto procesne v postavení obvineného, tak sa môže brániť akýmkoľvek spôsobom a nie je viazaný žiadnou mlčanlivosťou. Podľa mojej mienky to je jednoznačné,“ povedal Lipšic.

Pčolinský čelí obvineniu, že za úplatok 20-tisíc eur zastavil odpočúvanie a rozpracovanie momentálne obvineného podnikateľa Zoroslava Kollára. Druhé obvinenie je podľa medializovaných informácií založené na podozrení, že sprostredkoval sumu desaťtisíc eur policajtovi Mariánovi Kučerkovi za to, aby sa neriešili podozrenia voči známej nadnárodnej stavebnej spoločnosti.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic