Katastrofickému rozsahu pandémie sa dalo zabrániť, uviedol výbor odborníkov

Katastrofickému rozsahu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 sa dalo zabrániť, medzinárodné spoločenstvo však konalo neskoro a nekoordinovane, uviedol v stredu nezávislý výbor pre pripravenosť a reakciu na pandémiu.

12.05.2021 05:50 , aktualizované: 21:49
Koronavírus / Covid / Zdravotník / Ochranný odev / Foto: ,
debata (52)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:49 Európska komisia (EK) vyzvala v stredu členské krajiny Európskej únie, aby spolupracovali s cieľom obmedziť cestovanie z Indie a spomaliť tak šírenie indického variantu koronavírusu, informuje agentúra AFP.

„Je dôležité, aby sme obmedzili kategórie cestujúcich, ktorí môžu pricestovať z Indie a zároveň tých, ktorí budú môcť naďalej cestovať podrobili prísnemu testovaniu a karanténnym opatreniam,“ píše sa vo vyhlásení EK.

Obmedzenia by sa nemali vzťahovať na cestujúcich, ktorí majú na cestu závažné opodstatnenie – ako napríklad naliehavé rodinné dôvody – a osôb, na ktoré sa vzťahuje medzinárodná ochrana.

18:38 Európska lieková agentúra (EMA) v stredu oznámila, že vakcíny používajúce technológiu mRNA by mali byť schopné „neutralizovať“ aj indický variant koronavírusu. Šéf vakcinačnej stratégie agentúry EMA Marco Cavaleri na tlačovej konferencii uviedol, že údaje sú „skôr povzbudivé“ a „aspoň vakcíny založené na technológii mRNA budú schopné tento variant zneškodniť – aspoň do takej miery, ktorá zabezpečí dostatočnú ochranu“. Odborníci z EMA budú naďalej dôkladne monitorovať ďalší vývoj situácie.

EMA je podľa Cavaleriho takisto presvedčená, že vektorové vakcíny budú proti indickému variantu tiež účinné. EMA však v tejto súvislosti čaká na údaje z používania verzie takejto vakcíny od spoločnosti AstraZeneca v Indii. EMA zatiaľ schválila na použitie v Európskej únii štyri vakcíny proti koronavírusu. Sú to očkovacie látky od konzorcia BioNTech/Pfizer a spoločností Moderna, AstraZeneca a Janssen (Johnson & Johnson).

V súčastnosti EMA preveruje ďalšie štyri vakcíny, ktoré by sa v budúcnosti mohli v Európskej únii používať, a to nemeckú vakcínu Curevac, Novavax z USA, ruskú vakcínu Sputnik V a čínsky Sinovac. (afp, tasr)

17:33 San Maríno bude svojim turistom za poplatok ponúkať očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V. Poplatok vo výške 50 eur bude zahŕňať obe dávky vakcíny. V stredu na tlačovej konferencii to povedal minister zdravotníctva San Marína Roberto Ciavatta.

Možnosť zaočkovať sa budú môcť využiť turisti v San Maríne od 17. mája. „Pre San Maríno je toto možnosť prilákať do krajiny taký typ turizmu, o ktorom si predtým nikto nemyslel, že bude atraktívny,“ uviedol minister zahraničných vecí Luca Beccari v súvislosti s tzv. očkovacím turizmom. Možnosť zaočkovať sa vakcínou Sputnik V bude mať každý, kto si v San Maríne aspoň na tri dni zarezervuje hotelovú izbu a bude ochotný sa o tri alebo štyri týždne vrátiť na preočkovanie.

San Maríno je malý mestský štát v Taliansku, v ktorom žije približne 34 tisíc obyvateľov. V krajine bolo oboma dávkami vakcíny zaočkovaných už približne 22 tisíc obyvateľov. V pondelok úrady oznámili, že za posledných 24 hodín neevidujú žiaden nový prípad nákazy koronavírusom. San Maríno sa tak podľa slov Beccariho čoskoro môže stať „covid free“ krajinou. (afp, tasr)

17:17 Britský premiér Boris Johnson v stredu pre poslancami Dolnej snemovne britského parlamentu uviedol, že úplné a nezávislé vyšetrovanie postupu britskej vlády v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 sa začne na jar budúceho roka. Krajina sa podľa premiéra ocitla v „zuboch najvážnejšej pandémie za posledné storočie“ a vláda má povinnosť prešetriť svoje kroky tak dôkladne a otvorene, ako je len možné, a čo najviac sa z toho smerom do budúcnosti poučiť.

Británia od začiatku pandémie v marci 2020 zaznamenala viac ako 127-tisíc úmrtí v spojitosti s covidom, čo je piaty najvyšší počet zo všetkých krajín. Johnson poslancom takisto povedal, že vyšetrovanie, ktoré by malo trvať dlhšie ako jeden rok, by sa malo začať na jar 2022. Britská vláda bude spolupracovať s vládami v Škótsku, Walese a Severnom Írsku s cieľom určiť rozsah vyšetrovania.

Líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer žiadal, aby sa vyšetrovanie začalo „hneď, ako to bude možné“. Johnson však povedal, že začiatok musel byť posunutý, aby neuškodil úsiliu tých, ktorí sa každodenne podieľajú na ochrane obyvateľstva.

Johnsonova vláda čelila kritike od začiatku pandémie. Premiéra vinili, že celoplošný lockdown v krajine zaviedol príliš neskoro a po ukončení prvej vlny pandémie opatrenia príliš rýchlo uvoľnil. Takisto sa vyskytli problémy s dodávkami ochranného vybavenia pre pracovníkov v prvej línii, testovacími kapacitami a aplikáciou na sledovanie kontaktov nakazených. (afp, tasr)

17:11 Rozhodnutie o očkovaní Rusov proti covidu vakcínou Sputnik Light by malo padnúť v priebehu tohto týždňa. Pre televíznu stanicu Rossija-24 to v stredu povedal ruský minister zdravotníctva Michail Muraško.

„Zaregistrovali sme Sputnik Light, ktorým by sa mohla očkovať populácia vrátane mladých ľudí a tých, ktorí infekciu koronavírusom už prekonali. Tento týždeň by sa mal hodnotiť vakcinačný program a príde k rozhodnutiu,“ spresnil.

Sputnik Light je prvým komponentom očkovacej látky Sputnik V, ktorá sa v auguste 2020 stala prvou registrovanou vakcínou proti infekcii koronavírusom vo svete. Ide o vektorovú vakcínu založenú na ľudskom adenovíruse, ktorý sa využíva na transport genetickej informácie nového koronavírusu. Očkovacia látka Sputnik Light bola v Rusku zaregistrovaná 6. mája. Efektivita vakcíny Sputnik V má predstavovať až 97,6 percenta, čo je najvyšší indikátor na svete. (tasr)

17:06 Španielsko očakáva, že počas leta 2021 privíta zhruba 45 miliónov turistov zo zahraničia, uviedlo v stredu španielske ministerstvo pre cestovný ruch. Tento počet predstavuje o niečo viac než polovicu turistov, ktorí navštívili krajinu v období pred pandémiou v roku 2019.

„Je to opatrná predpoveď, je však reálne, že môžeme opätovne získať polovicu počtu zahraničných turistov z roku 2019,“ uviedla španielska ministerka pre priemysel, obchod a cestovný ruch Reyes Marotová novinárom.

Krajina je druhou najobľúbenejšou turistickou destináciou na svete po Francúzsku a v roku 2019 podľa oficiálnych údajov zaznamenala 83,5 milióna návštevníkov zo zahraničia. „Španielsko je pripravené opäť sa otvoriť turistom už veľmi skoro,“ povedala v súvislosti so začiatkom letnej kampane, prioritne zameranej na európskych turistov. Predovšetkým ide o Britov, ktorí už dlho predstavujú najdôležitejší zdroj turistov pre Španielsko. Kampaň je však zameraná aj na Francúzov a Nemcov. „Vyvíjame nástroje, ktoré umožnia bezpečne cestovať,“ zdôraznila Marotová.

Británia po niekoľkých mesiacoch obmedzení povolí obnovenie cezhraničného cestovania od 17. mája. Španielsko však v súčasnosti nie je zahrnuté na tzv. „zelený zoznam“ bezpečných krajín. Briti vracajúci sa zo Španielska musia absolvovať desaťdňovú domácu izoláciu a dva testy na covid.

Španielska ministerka zahraničných vecí Arancha Gonzálesová Layová uviedla, že krajina rokuje s britskými úradmi o niektorých regiónoch ako napríklad Kanárske ostrovy a Valencia, kde je miera infekcie rovnako nízka ako v krajinách na britskom „zelenom zozname“. (afp, tasr)

17:03 Švédsko predĺži platnosť opatrení súvisiacich s bojom proti šíreniu nákazy novým koronavírusom do 1. júna z dôvodu pomerne vysokého počtu nových prípadov infekcie. V stredu to uviedol premiér Stefan Löfven. Aj keď počet nakazených na celonárodnej úrovni klesá, naďalej ide o vysoké číslo. Uvoľnenie opatrení bolo pôvodne naplánované na 17. mája.

Švédsko sa oproti iným európskych krajinám rozhodlo pre obmedzenia verejného života, ktoré neboli také prísne, a spolieha sa najmä na dodržiavanie odporúčaní. Napriek tomu táto severská krajina zaviedla určité opatrenia vrátane zákazu zhromažďovania viacej než ôsmich ľudí na verejnosti.

Po 1. júni by mali nastať isté zmeny. V určitých prípadoch, napríklad pri futbalových zápasoch na veľkých štadiónoch so sedením, bude potom možný maximálny počet až 500 divákov, oznámila ministerka kultúry a športu Amanda Lindová.

Podľa švédskeho národného zdravotníckeho orgánu budú môcť reštaurácie, pohostinstvá a kaviarne po 1. júni zostať otvorené maximálne do 22.30 h, o dve hodiny dlhšie ako v súčasnosti. Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) má Švédsko jedny z najvyšších prírastkov nakazených na počet obyvateľov zo všetkých krajín Európskeho hospodárskeho priestoru. (dpa, tasr)

15:08 Nemecko zmenilo podmienky vstupu na svoje územie z rizikových oblastí: po predložení negatívneho výsledku testu na nový typ koronavírusu už nebude platiť povinná karanténa a pri návrate z oblastí s vysokou incidenciou nákazy bude možné izoláciu predčasne ukončiť najskôr po piatich dňoch v prípade negatívneho testu.

O nových pravidlách platných v celom Nemecku, ktoré schválila spolková vláda, informoval na stredajšej tlačovej konferencii nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Cestujúci zo zahraničia sa budú môcť preukázať antigénovým testom nie starším ako 48 hodín alebo PCR testom vykonaným najneskôr 72 hodín pred príchodom do Nemecka.

Zaočkovaní ľudia, ako aj osoby, ktoré prekonali covid, nebudú na vstup do Nemecka potrebovať ani negatívny test a nebudú musieť podstúpiť ani karanténu. Platiť to bude však len pre tých, čo neprichádzajú z oblastí s výskytom variantov vírusu, píše denník Die Süddeutsche Zeitung. Nemecko bude uznávať očkovanie vakcínami schválenými v EÚ, konkrétne od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Šéf Inštitútu Roberta Kocha Lothar Wieler poznamenal, že pandémia sa ešte neskončila. „(Hodnota) incidencie klesá, stále je však príliš vysoká,“ varoval. Týka sa to najmä mladších vekových skupín, ako napríklad školákov. Koronavírus si naďalej každý týždeň vyžiada v Nemecku životy viac ako tisíc ľudí, upozornil.

„Kým nebudeme mať vírus pod kontrolou,“ musí byť podiel zaočkovaných z celkového počtu obyvateľstva 80 percent, priblížil. Žiaduce je, aby sa to podarilo dosiahnuť vakcináciou, a nie prekonaním ochorenia, dodal. Pripomenul, že zo skupiny osôb starších ako 80 rokov už bolo oboma dávkami zaočkovaných viac než 70 percent ľudí. (tasr)

14:57 Katastrofickému rozsahu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 sa dalo zabrániť, medzinárodné spoločenstvo však konalo neskoro a nekoordinovane, uviedol v stredu nezávislý výbor pre pripravenosť a reakciu na pandémiu (The Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response – IPPPR). Množstvo zlých rozhodnutí zo strany jednotlivých krajín a medzinárodných organizácií je podľa zistení výboru zodpovedné za vyše 3,3 milióna obetí a globálnu ekonomickú devastáciu, ktorú pandémia vyvolala.

Inštitúcie „nedokázali ochrániť ľudí“ a svetoví lídri, ktorí popierali vážnosť situácie, podkopávali dôveru verejnosti v zdravotníctvo, píše IPPPR vo svojej konečnej správe.

Medzinárodné spoločenstvo podľa výboru príliš pomaly reagovalo na prvé ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan, kde sa vírus začal šíriť koncom roka 2019. Krajiny sveta však v prvej fáze prakticky ignorovali správy o epidémii vo Wu-chane a február 2020, keď bolo možné ešte podniknúť potrebné opatrenia, bol preto podľa IPPPR „strateným mesiacom“.

Výbor okrem hodnotenia reakcie krajín na pandémiu odporučil aj ďalší postup – aby najbohatšie krajiny darovali tým najchudobnejším miliardu dávok vakcín proti covidu. Výboru predsedala bývalá premiérka Nového Zélandu Helen Clarková a exprezidentka Libérie a laureátka Nobelovej ceny za mier Ellen Johnsonová Sirleafová.

„Situácii, v ktorej sa dnes nachádzame, sa dalo zabrániť, povedala Sirleafová novinárom. "Je výsledkom nespočetného množstva zlyhaní, nedostatkov a oneskorených krokov, čo sa týka prevencie a reakcie,“ dodala. „Zlé strategické rozhodnutia, neochota riešiť nerovnosti a nekoordinovaný systém vytvorili toxický koktejl, ktorý umožnil, aby sa pandémia zmenila na katastrofálnu krízu,“ pokračovala Sirleafová.

O vypracovanie tejto správy požiadali členské krajiny Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vlani v máji. Výbor však nešetril kritikou ani na adresu samotnej WHO, ktorá podľa neho mohla vyhlásiť situáciu za stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC) už 22. januára 2020, teda o osem dní skôr. (afp, tasr)

13:13 Už viac ako milión ľudí zaočkovali v Rakúsku oboma dávkami niektorej z dvojdávkových vakcín proti novému koronavírusu, resp. jednodávkovou vakcínou od firmy Johnson & Johnson (J&J). Kompletne zaočkovaných je tak už 11,3 percenta Rakúšanov, informovala v stredu agentúra APA s odvolaním sa na údaje z rakúskeho elektronického očkovacieho preukazu.

Celkovo dostalo do utorka obe dávky očkovacej látky alebo jednodávkovú vakcínu od J&J 1 001 839 oby­vateľov Rakúska. Aspoň prvá dávka vakcíny bola podaná 2 749 793 ľuďom, čo predstavuje 30,9 percenta populácie.

Väčšina z kompletne zaočkovaných osôb (833 509) dostala vakcínu Pfizer/BioNTech. Dve dávky očkovacej látky od spoločnosti Moderna dostalo 118 352 záujemcov a 42 615 ľudí bolo zaočkovaných vakcínou od AstraZenecy. Očkovacia látka od J&J bola aplikovaná 7 363 Rakúšanom.

Rakúsko spustilo očkovanie proti covidu ako väčšina krajín EÚ koncom decembra 2020. O 19 týždňov neskôr Rakúšania podali už viac ako 3,744 milióna dávok, pričom len uplynulý týždeň ich aplikovali 443 746. Najviac kompletne zaočkovaných (15,7 percenta) evidujú v Tirolsku. Táto spolková krajina, kde sa šíril juhoafrický variant koronavírusu, však od EÚ dostala mimoriadny kontingent 100-tisíc dávok vakcíny Pfizer/BioNTech. Naopak, najmenej úplne zaočkovaných (8,6 percenta) má Štajersko. (apa, tasr)

12:59 Úrady v severoindickom zväzovom štáte Bihár nainštalovali sieť cez rieku Ganga po tom, ako na svoje brehy vyplavila desiatky mŕtvol, o ktorých sa predpokladá, že ide o obete spojené s covidom.

Sieť umiestili do Gangy v oblasti hraníc Biháru s Uttarpradéšom, kde zároveň zvýšil aj počet hliadok. Tamojší obyvatelia sa mali takto zbavovať tiel svojich príbuzných, pretože si nemohli dovoliť drevo na tradičné hinduistické spaľovanie mŕtvych alebo z dôvodu vyčerpanej kapacity krematórií.

Nedávny nález 71 mŕtvol v štáte Bihár vyvolal obavy, že vírus sa nekontrolovateľne šíri v rozsiahlych vidieckych oblastiach vo vnútrozemí krajiny, kde žijú až dve tretiny obyvateľov Indie. Podľa úradov analýza týchto tiel nebožtíkov potvrdila, že boli štyri až päť dní po smrti. Miestne médiá tiež informovali, že 25 tiel bolo nájdených aj v okolí dediny Gahmar v štáte Uttarpradéš. (afp, tasr)

12:14 Doprava v rámci malého pohraničného styku medzi nemeckou spolkovou krajinou Bavorsko a Rakúskom, ktorá bola od decembra zakázaná pre epidémiu koronavírusu, je od stredy opäť povolená. Cestovanie medzi pohraničnými regiónmi bude povolené napríklad za účelom nákupov či rodinných návštev. Oznámil to v utorok bavorský premiér Markus Söder, ktorý sa v Mníchove stretol s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom. Za porušenie zákazu cestovania medzi Rakúskom a Bavorskom doposiaľ hrozili finančné sankcie do výšky 2000 eur.

Predseda bavorskej vlády ocenil, že v Rakúsku výrazne klesla sedemdňová incidencia nákazy, ktorá sa dostala pod úroveň 100. V Bavorsku je momentálne na hodnote 116. „Čo bolo pre nás najdôležitejšie, je, že sa v Tirolsku podarilo poraziť juhoafrický variant (koronavírusu),“ povedal Söder. Nemecko práve z tohto dôvodu zaradilo Tirolsko na zoznam rizikových oblastí a výrazne obmedzilo cezhraničnú dopravu.

Krajinská vláda vo Vorarlbersku však vyjadrila prekvapenie nad tým, že bavorská vláda oznámila zrušenie zákazu cestovania jednostranne bez predchádzajúcich konzultácií. Obe strany preto ešte pracujú na tom, aby na oboch stranách hranice platili rovnaké pravidlá. Nateraz však po vstupe do Rakúska naďalej platí povinná desaťdňová karanténa, uviedol Christian Gantner, člen krajinskej vlády vo Vorarlbersku zodpovedný za otázky bezpečnosti.

V krátkom čase – Bavorsko od 21. mája a Rakúsko od 19. mája – plánujú uvoľniť opatrenia v oblasti cestovného ruchu. Ako priblížil Kurz, zaočkovaní, otestovaní a ľudia, ktorí prekonali covid, cestujúci z nerizikových krajín, nebudú musieť po vstupe do Rakúska podstúpiť karanténu. Kurz i Söder sa zhodli, že napriek očakávanému výskytu nových variantov vírusu, ktoré si budú vyžadovať prispôsobenie proticovidových vakcín, sa chcú zamerať na podporu cestovného ruchu. „Pre turizmus musíme niečo spraviť,“ poznamenal Söder. (apa, tasr)

10:32 V bratislavskej mestskej časti Vajnory otvorili v utorok veľkokapacitné očkovacie centrum. Očkovať sa v ňom bude v utorok, stredu a v sobotu vakcínou od Pfizeru. Za jeden deň by malo obslúžiť 650 záujemcov o vakcináciu. Informoval o tom Tomáš Hajdušek z úseku komunikácie miestneho úradu mestskej časti BratislavaVajnory.

„Sme veľmi radi, že ako mestská časť vieme participovať takýmto spôsobom na boji s pandémiou,“ vyhlásil starosta mestskej časti Vajnory Michal Vlček. Poznamenal, že jediným východiskom z pandémie nového koronavírusu je očkovanie, a preto je potrebné, aby mali obyvatelia čo najlepší prístup k vakcinančným centrám.

Mestská časť zároveň plánuje spustiť kampaň zameranú na seniorov a imobilných ľudí, ktorých chce nabádať k očkovaniu aj tým, že zriadila tzv. očkovací taxík. "Ak ste senior nad 65 rokov, prípadne osoba s vážnymi zdravotnými ťažkosťami, uľahčíme vám prístup k vakcíne aj tým, že vás do vakcinačného centra odvezieme a z očkovania vás taktiež dovezieme priamo domov, vyzval prednosta mestskej časti Igor Rašla.

10:18 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 905 prípadov nákazy koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 96 pacientov, informoval v stredu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Od vypuknutia koronavírusovej pandémie evidujú v tejto stredoeurópskej krajine 793 784 infiko­vaných a počet obetí covidu stúpol na 28 888. Z ochorenia sa zotavilo 592 440 osôb, aktuálne je nakazených 592.440 ľudí.

V nemocničnej liečbe je 2974 chorých, z nich 361 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Prvú dávku vakcíny podali 4 391 794 osobám, kompletne je zaočkovaných už 2 599 041 ľudí.

10:07 Za utorok pribudlo na Slovensku 404 nakazených koronavírusom. Laboratóriá vykonali celkovo 6 776 PCR testov. Hospitalizácie klesli, v nemocniciach je o 66 pacientov menej. V utorok zaočkovali takmer 14-tisíc ľudí. Pribudlo aj ďalších 19 obetí ochorenia COVID-19.

očkovanie Čítajte viac Hospitalizovaných opäť ubudlo, PCR testy odhalili 404 nakazených

9:23 Malý tichomorský ostrovný štát Nauru sám sebe zablahoželal k „svetovému rekordu“ vo vakcinácii svojej populácie proti ochoreniu COVID-19. Prvú dávku očkovacej látky tam už dostali všetci dospelí občania.

Nauru je jedným z mála miest na svete, kde dosiaľ neevidujú nijakých nakazených novým koronavírusom. Ostrovný štát teraz navyše oznámil, že jeho štvortýždňová očkovacia kampaň predčila očakávania.

Prvú dávku očkovacej látky podľa údajov tamojších úradov dostalo 7392 osôb, čo predstavuje 108 percent odhadovanej dospelej populácie tohto ostrova. Do tohto čísla sú okrem občanov Nauru zahrnutí aj cudzinci, ktorí boli zaočkovaní na ostrove.

Tamojšia vláda vyjadrila v súvislosti s úspechom „mimoriadnu spokojnosť“ a v mene pracovnej skupiny poverenej očkovacou kampaňou všetkým obyvateľom Nauru poďakovala, že sa podieľali na „udržaní Nauru v bezpečí a bez covidu“.

Nauru malo podľa šéfa zmienenej skupiny Kierana Kekeho šťastie v tom, že malo dostatok očkovacích látok na vakcináciu celej svojej dospelej populácie. Dosiahnutý úspech však podľa Kekeho nie je dôvodom na samoľúbosť. Povedal, že testy zisťujúce prítomnosť vírusu sa naďalej vykonávajú, aby tak bolo možné udržať Nauru bez covidu.

„S každým prichádzajúcim cestovateľom pretrváva riziko, že sa vírus dostane do Nauru. Nedávne udalosti v Papue Novej Guinei, Fidži či Indii ukázali, ako rýchlo sa situácia môže zmeniť,“ dodal Keke.

Nauru dostalo na zaočkovanie svojej populácie vakcíny od britsko-švédskej spoločnosti Astrazeneca. Získalo ich prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX, ktorá zabezpečuje vakcíny pre chudobnejšie krajiny sveta.

8:22 Počet obetí pandémie koronavírusu presiahol v Indii v stredu 250 000. Za 24 hodín pribudlo podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva rekordných 4205 úmrtí, informovala agentúra AFP. Celkový počet obetí koronavírusu v Indii stúpol na 254 197. Subkon­tinent zaznamenal i 348 421 nových prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 23,3 milióna – druhý najvyšší po Spojených štátoch.

Hoci sa pandemická situácia zlepšuje vo veľkých indických mestách, zdá sa, že v rozsiahlych vidieckych oblastiach, kde žijú dve tretiny obyvateľstva, sa vírus šíri nekontrolovane. Mnohí odborníci sú presvedčení, že oficiálne čísla o počte úmrtí v Indii, ktorej zdravotnícky systém je značne podfinancovaný, sú omnoho vyššie. V stredu sa opäť objavili správy o telách obetí pandémie COVID-19 vyplavených na brehoch rieky Ganga, čo zrejme súvisí s nedostatkom voľných kremačných miest.

6:41 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu uviedla, že variant koronavírusu SARS-CoV-2 šíriaci sa v Indii bol detegovaný v desiatkach krajín po celom svete. WHO spresnila, že variant C.1617 covidu-19, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii vlani v októbri, bol zistený v sekvenciách vírusu, zaznamenaných v databáze GISAID, „zo 44 krajín vo všetkých šiestich regiónoch WHO“. WHO dodala, že dostala správy o zistení tohto variantu koronavírusu SARS-CoV-2 z ďalších piatich štátov.

WHO v pondelok oznámila, že variant koronavírusu SARS-CoV-2 šíriaci sa v Indii sa zdá nákazlivejší ako pôvodný vírus, a označila ho za „znepokojujúci“. Technická riaditeľka WHO pre reakciu na COVID-19 Maria Van Kerkhoveová povedala, že WHO má informácie potvrdzujúce zvýšenú šíriteľnosť tohto variantu aj jeho možnú zvýšenú odolnosť voči vakcínam. India má v súčasnosti najvyšší denný priemer úmrtí na ochorenie COVID-19 na svete. Každé tretie úmrtie na covid na svete je v súčasnosti hlásené práve z Indie.

5:50 Najľudnatejšia kanadská provincia Ontário v utorok pozastavila používanie proticovidovej vakcíny od spoločnosti AstraZeneca pre prvoočkovancov. Úrady sa pritom odvolali na nové údaje svedčiace o zvýšenom riziku tvorby krvných zrazenín, informovala agentúra AFP. Tento krok ontárijských úradov nasledoval po oznámení provincie Alberta, že zastavuje podávanie tejto vakcíny pre možné meškanie jej dodávok. AFP poznamenala, že obyvateľstvo týchto dvoch provincií predstavuje polovicu populácie Kanady.

Hlavný lekár provincie Ontário David Williams na tlačovej konferencii vysvetlil, že rozhodnutie o pozastavení očkovania vakcínou spoločnosti AstraZeneca pre ľudí, ktorí čakajú na prvú dávku vakcíny proti chorobe COVID-19, súvisí s pozorovaným nárastom počtu prípadov tvorby krvných zrazenín – ide o jav popísaný ako vakcínou vyvolaná imunitná trombotická trombocytopénia.

Ontário podalo viac ako 650 000 dávok vakcíny vyrobenej spoločnosťou AstraZeneca. Zaočkovali sa ňou aj predseda vlády Justin Trudeau a jeho manželka Sophie.

Z viac ako dvoch miliónov dávok vakcíny spoločnosti AstraZeneca, ktoré boli podané v Kanade, bolo doteraz potvrdených najmenej 12 prípadov, keď u zaočkovaných došlo k tvorbe krvných zrazenín. Tri ženy na trombózu zomreli.

Provincia Alberta – s najvyšším počtom chorých na covid v prepočte na počet obyvateľov spomedzi všetkých kanadských provincií alebo štátov USA – zmenila svoju očkovaciu stratégiu, pričom ako dôvod jej úrady uviedli, že nevedia, kedy dostanú ďalšie dodávky vakcíny Vaxzevria od AstraZenecy. V Alberte bolo doteraz podaných zhruba 255.000 dávok tejto vakcíny.

Najmenej jednu dávku vakcíny od spoločností AstraZeneca, Moderna alebo Pfizer dostalo v Kanade doteraz takmer 20 miliónov ľudí, čo je 40 percent populácie.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus