Sputnik a výber vakcíny od júna, mladších ako 35 rokov nemajú čím očkovať

Od 1. júna by si mohli občania vyberať vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Pred rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

12.05.2021 10:32 , aktualizované: 14:05
Vladimír Lengvarský Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred rokovaním vlády 12. mája 2021.
debata (229)

Na nábeh tohto systému podľa neho potrebuje rezort dva až tri týždne, následne by mali mať občania možnosť slobodného výberu vakcín. „Vrátane neregistrovaných,“ povedal minister.

Zodpovednosť prevezme štát

Počas rokovania kabinetu minister informoval, že Sputnik V by sa mal zaradiť do vakcinačného programu začiatkom júna. Ako uviedol, Slovensko má ruskou stranou definitívne podpísané súhlasné stanovisko na jej používanie. „Zaplatením patričnej sumy sa vakcíny stanú naším majetkom,“ povedal. Sputnik bude určený pre ľudí od 18 do 60 rokov. Podľa slov ministra zodpovednosť za očkovanie Sputnikom prevezme štát.

VIDEO: Epidemická situácia na Slovensku.

Video

Podľa jeho slov sa aktuálne rieši logistika očkovania Sputnikom, ako aj sieť vakcinačných stredísk, čo je podľa šéfa rezortu zdravotníctva otázkou jedného až dvoch týždňov. Súhlas na jej používanie podpíše po dohode s vedením štátu. Výsledky testov z Maďarska sú podľa Lengvarského postačujúce.

Tiež povedal, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nemal k tomu výhrady. Dokumenty Slovensko podľa jeho slov nedostalo všetky, ale získalo ich z iných zdrojov. Zatiaľ budeme mať 200 000 kusov tejto vakcíny.

Mladší sa nemôžu prihlasovať

Minister zároveň potvrdil, že jeho rezort znížil vekovú hranicu na očkovanie vakcínami od konzorcia Pfizer/BioNTech a Moderny na 35 rokov. Aktuálne sa teda na očkovanie nemôžu prihlásiť ľudia od 18 do 34 rokov, nakoľko by sa tejto vekovej kategórii mala prideľovať vakcína Astra Zeneca. Očkovanie prvou dávkou tejto vakcíny je však nateraz pozastavené. „Budeme to veľmi rýchlo riešiť. Potrebujeme naplniť kapacity tohto víkendu a potom budeme pokračovať ďalej,“ povedal minister s tým, že je možné, že vakcíny od Pfizeru a Moderny budú čoskoro otvorené pre ľudí nad 16 rokov.

VIDEO: Lengvarský o AstraZenece: Naďalej s ňou rátame.

Video

Na margo pozastavenia očkovania prvou dávkou látky od spoločnosti AstraZeneca šéf rezortu zdravotníctva uviedol, že jedným z menej závažných dôvodov je úmrtie, ktoré sa stále prešetruje. „Hlavný dôvod je, že tých očkovacích látok nie je dostatok,“ povedal. Osoby, ktoré majú mať druhú dávku tejto vakcíny, ju dostanú. Ľudia, ktorí mali dostať prvú dávku tejto látky, dostanú vakcínu od spoločnosti Pfizer.

Rezort plánuje zapojiť do očkovania aj všeobecných lekárov pre dospelých. „Do portfólia dostanú všetky druhy vakcín okrem Pfizeru,“ dodal Lengvarský.

heger ockovanie 5 Čítajte viac Slovensko má tri úmrtia, spájané s očkovaním

Niektoré opatrenia hospodárskej mobilizácie by mohli byť prijaté nielen v núdzovom stave alebo vo výnimočnom stave, ale aj v mimoriadnej situácii. Vyplýva to z návrhu na skrátené legislatívne konanie poslaneckej novely zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorý v stredu schválila vláda.

„Predkladaný návrh zákona umožňuje väčšinu z opatrení hospodárskej mobilizácie zachovať aj v prípade, že by núdzový stav skončil. Postačujúca na ich pokračovanie by bola mimoriadna situácia. Z toho dôvodu sa navrhuje v príslušných ustanoveniach zákona o hospodárskej mobilizácii, ktoré sú dosiaľ viazané na núdzový stav alebo výnimočný stav, doplniť viazanosť aj na mimoriadnu situáciu,“ uviedlo v dôvodovej správe k schválenému návrhu Ministerstvo hospodárstva SR.

Mária Kolíková Čítajte viac Kolíková: Je možné, že vláda zruší núdzový stav skôr, ako príde do NR SR

Predpoklad pre ukončenie núdzového stavu

Rezort zdôvodnil návrh na skrátené legislatívne konanie tým, že v súčasnosti platný núdzový stav predstavuje výrazný zásah do základných práv a slobôd a dochádza k ohrozeniu základného ľudského práva na život. Zároveň vláda odôvodnila predĺženia núdzového stavu aj nutnosťou zachovať už realizované opatrenia hospodárskej mobilizácie.

Schválenie predkladaného návrhu zákona v Národnej rade SR vytvorí podľa rezortu predpoklady na skoršie skončenie núdzového stavu, lebo vykonávanie opatrení hospodárskej mobilizácie prestane byť viazané na jeho trvanie. Zároveň bude možné aj v budúcnosti realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie aj mimo núdzového stavu a nebude preto nutné len pre ne vyhlasovanie núdzového stavu. Návrh taktiež odstraňuje niektoré zrejmé legislatívne nedostatky a reaguje na niektoré aplikačné problémy.

Korčok: Susedia chcú otvoriť hranice

Česko, Maďarsko, Rakúsko a Poľsko sa spolu so Slovenskom usilujú o bilaterálne dohody, ktoré by občanom týchto štátov umožnili cestovanie medzi týmito krajinami ešte skôr, než bude k dispozícii európsky očkovací certifikát. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) to povedal počas dnešného rokovania vlády.

dovolenka, leto, more, rúško, ochrana, prevencia, plávanie Čítajte viac Zľava na zájazd pre zaočkovaných?

„Na to potrebujeme náš vlastný slovenský certifikát. Toto je takpovediac úloha dňa, aby sme mohli bezpečne cestovať ešte skôr, než budeme mať európske riešenie,“ povedal Korčok. Dodal, že zaočkovaní ľudia by mali na Slovensku dostávať viacjazyčné potvrdenie o vakcinácii, ktoré by malo mať určité parametre, aby ho uznávali aj za hranicami. „Toto považujem za urgentnú záležitosť,“ uviedol.

Remišová: Je čas zrušiť núdzový stav

Pred samotným rokovaním pritom ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) uviedla, že je čas zrušiť núdzový stav a zákaz vychádzania.

„Pandemická situácia sa celkovo lepší, nie je dôvod, aby sme mali zákaz vychádzania a núdzový stav,“ skonštatovala Remišová, s tým, že návrh na zrušenie núdzového stavu na rokovaní predložia.

VIDEO: Remišová, Kolíková a Heger o núdzovom stave.

Video
očkovanie Čítajte viac Hospitalizovaných opäť ubudlo, PCR testy odhalili 404 nakazených

To, že zrušenie núdzového stavu bude predmetom diskusie na vláde, potvrdil aj premiér Eduard Heger (OĽANO).

Vicepremiérka sa vyjadrila tiež k avizovanej možnosti očkovať sa neregistrovanými vakcínami, ktorú naznačil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). „Ako povie pán minister zdravotníctva tak bude, dôležité je, aby sa zaočkovalo čo najviac ľudí,“ povedala Remišová. Osobne je naďalej presvedčená, že by sa malo očkovať len registrovanými vakcínami.

Raši: Slobodný výber výrazne zvýši zaočkovanosť

Podľa nezaradeného poslanca národnej rady z mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši slobodný výber vakcíny proti covidu výrazne zvýši zaočkovanosť na Slovensku.

Poslanec poukázal na to, že desiatky tisíc ľudí sú ochotní dať sa zaočkovať iba preferovanou vakcínou. Hovorí, že štát takto bude presne vedieť, koľko a akých vakcín má objednávať a kam ich má distribuovať. Očakáva, že do polroka by sa mala skončiť aj vakcinačná turistika.

Dobrou správou podľa Rašiho je tiež to, že očkovať začnú i všeobecní lekári. Rovnako doplnil, že Hlas-SD navrhoval voľný výber vakcín už oveľa skôr. „Ak by minister na náš návrh pristúpil hneď, štát už mohol mať databázu záujemcov, ktorí sú ochotní dať sa zaočkovať napríklad len Sputnikom, a vedel by, koľko má týchto vakcín objednať,“ dodal.

229 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #núdzový stav #koronavírus