Rodiny v hmotnej núdzi dostanú na dieťa 333 eur, Hlas hovorí o výsmechu

Premiér Eduard Heger (OĽANO) počas rokovania vlády a po zasadnutí koaličnej rady informoval, že štát podporí rodiny, ktoré sa pre pandémiu ocitli v hmotnej núdzi, sumou 333 eur na jedno dieťa.

12.05.2021 14:40 , aktualizované: 15:28
heger Foto: ,
Eduard Heger informuje o novom príspevku pre rodiny v hmotnej núdzi.
debata (271)

Prakticky okamžite, do leta, ministerstvo práce vyplatí túto sumu rodinám, ktoré covid zasiahol najviac, informoval šéf Sme rodina Boris Kollár, s tým, že ide o vyššiu sumu, akú navrhoval Peter Pellegrini (Hlas), ktorý chcel dať 300 eur na dieťa celoplošne bez rozdielu.

Kollár takisto odmietol, aby bol príspevok vyplatený všetkým deťom. „Ja by som dostal cez 3-tisíc eur, čo by bolo nespravodlivé,“ uviedol.

Video

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) povedal, že suma bude počas leta vyplatená 45 693 deťom, ktoré sa nachádzajú v rodinách s hmotnou núdzou. Na jeseň dostanú príspevky deti z ostatných rodín s tým, že sa bude sledovať sociálny stav rodiny.

„Medzi deťmi, ktoré máme v rodinách v hmotnej núdzi a 1,5-násobkom životného minima, máme 147 653 detí," povedal. S príjmom medzi 1,5-násobkom až dvojnásobkom životného minima sa podľa neho nachádza 203 270 detí. „Toto budú ďalšie dve skupiny detí, ktorým príde pomoc," povedal. V tomto prípade je však potrebné zmeniť legislatívu v parlamente. Tieto dve skupiny tak podľa Krajniaka dostanú finančnú pomoc v septembri alebo októbri tohto roka. „Toto riešenie pomôže tým, ktorí to naozaj potrebujú," dodal.

Štát sa rodiny s deťmi rozhodol podporiť takto aj preto, že deti boli kvôli zavretým školám dlho doma a vyžadovali si tak vyššiu finančnú pozornosť.

Expredsedníčka sociálneho výboru Jana Žitňanská (Za ľudí) podotkla, že po prvej fáze, v ktorej pomoc dorazí len rodinám v núdzi, sa bude testovať aj druhá fáza. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová ocenila, že koaličné riešenie prišlo pred hlasovaním o opozičnom návrhu v parlamente.

zemanová Čítajte viac Pre návrh Hlasu sa v koalícii črtá ďalší konflikt

Strana Hlas označila koaličný návrh za „výsmech slovenským rodinám a neporovnateľne horšie riešenie". Opozičná strana upozorňuje na to, že vládny návrh sa týka len rodín v hmotnej núdzi, čo znamená pomoc iba pre 45-tisíc detí namiesto približne milióna. „Pandémia však zasiahla všetky slovenské rodiny, v ktorých rodičia celý rok suplovali učiteľky, vychovávateľky či kuchárky, a mali preukázateľne nižšie príjmy a vyššie výdavky," tvrdí strana.

© Autorské práva vyhradené

271 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus