Druhého zo šestice obžalovaných Rómov po razii v Moldave oslobodili

Košický okresný súd oslobodil spod obžaloby Róberta Rybára, ktorý bol spolu s ďalšími piatimi Rómami obžalovaný z krivého obvinenia a krivej výpovede proti policajtom zasahujúcim pri razii v roku 2013 v osade v Moldave nad Bodvou.

13.05.2021 11:26 , aktualizované: 11:38
Róbert Rybár Foto: ,
Róbert Rybár počas hlavného pojednávania so zbitými obeťami policajnej razie v Moldave nad Bodvou na Okresnom súde Košice I. 14. januára 2019.
debata (6)

Rozsudok je právoplatný. Ide o druhé takéto rozhodnutie po tom, ako okresný prokurátor v marci ustúpil od obžaloby u piatich zo šiestich obvinených. Prokurátor tak urobil po oboznámení sa so stanoviskom Generálnej prokuratúry (GP) SR a opätovnom prehodnotení skutkového stavu veci. Stalo sa tak po verdikte Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu zo septembra 2020, ktorý vyhovel sťažnosti dvoch obžalovaných a priznal im odškodnenie. O sťažnosti ďalších ESĽP stále rozhoduje.

polícia zatknutir naháňačka Čítajte viac Oslobodili prvého z Rómov v kauze policajnej razie v osade

Prvého z obžalovaných, Leonarda Horvátha, oslobodil Okresný súd Košice I 3. mája. Pojednávania v prípade ďalších troch budú v júni, pričom sa očakáva rovnaký verdikt. Obžalovanou zostáva Irena M., keďže pri nej prokurátor od obžaloby neustúpil.

Pri kontroverznej policajnej akcii 19. júna 2013 v rómskej osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou zasahovali desiatky policajtov. Šiesti Rómovia vypovedali, že ich bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorá zásah neskôr preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietali a celý proces vnímali ako nespravodlivý.

Kaliňák / Fico / Čítajte viac Európsky súd rozhodol v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldava nad Bodvou