Za pokus uplatiť štátneho tajomníka dostali len podmienku

Špecializovaný trestný súd v Pezinku uložil podmienečné tresty dvojici obžalovaných v kauze pokusu podplatiť štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva Martina Fecka (OĽaNO).

13.05.2021 11:51 , aktualizované: 11:55
chračš, sedlák Foto:
Vpravo manažér spoločnosti Lomtec.com Miroslav Sedlák a v pozadí vľavo právnik Peter Chrašč prichádzajú na hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 13. mája 2021.
debata (4)

V rámci schválenia dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obžalovanými uložil súd trest tri roky väzenia s podmienečným odkladom na päť rokov právnikovi Petrovi Chraščovi za trestný čin podplácania. Počas skúšobnej doby je tiež Chrašč povinný podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka a zaplatiť peňažný trest 10 000 eur. Manažérovi súkromnej spoločnosti Miroslavovi Sedlákovi uložil súd rovnaký trest, akurát peňažný trest v jeho prípade predstavuje sumu 5 000 eur.

Súd uložil v tomto prípade trest aj pre právnickú osobu, konkrétne spoločnosť Lomtec.com. Tá má zaplatiť 40 000 eur a na rok má zakázanú účasť na verejných obstarávaniach. Dnešný verdikt súdu je právoplatný, keďže súčasťou dohôd je záväzok obžalovaných nepodať odvolanie. Zároveň budú prepustení z väzby.

Martin Fecko Čítajte viac Prokurátor uzavrel dohodu s obvinenými zo snahy uplácať štátneho tajomníka Fecka

Polícia v tomto prípade v septembri 2020 v rámci akcie „Contract“ zadržala Petra Chrašča a Miroslava Sedláka, pričom dvojicu obvinili z podplácania a pôvodne aj z legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Súd ich následne vzal do väzby. Podľa polície sľúbili obvinení za podpísanie zmluvy o štátnej zákazke o vytvorení a zavádzaní informačného systému štátnemu tajomníkovi päť percent z hodnoty projektu alebo 60-tisíc eur v hotovosti. V tomto prípade išlo o Centrálny údajový repozitár Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) v rámci projektu „Centrálny údajový repozitár ÚKSÚP – komplexný projekt pre manažment údajov“ v hodnote 1 497 614 eur. Chrašč tiež podľa orgánov činných v trestnom konaní ponúkal úplatok za ustanovenie konkrétnej osoby do pozície generálnej riaditeľky sekcie potravinárstva a obchodu rezortu pôdohospodárstva.

Štátny tajomník Martin Fecko s políciou spolupracoval a k odovzdaniu úplatku podľa polície neprišlo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatok #Martin Fecko