Súd zamietol žalobu Čistého dňa voči Blahovej, od ktorej žiadal 60-tisíc eur

Okresný súd v Trnave zamietol žalobu neziskovej organizácie Čistý deň so sídlom v Galante voči bývalej poslankyni Národnej rady Natálii Blahovej. Žalobca napadol spolu 105 výrokov, ktoré Blahová uviedla na adresu neziskovej organizácie.

13.05.2021 12:42 , aktualizované: 15:44
blahová Foto: ,
Natália Blahová po prerušení súdneho pojednávania v kauze Čistý deň na Okresnom súde v Trnave vo štvrtok 13. mája 2021.
debata (60)

Žaloval ju za neoprávnený zásah do dobrej povesti právnickej osoby a žiadal ospravedlnenie a finančnú kompenzáciu vo výške 60 000 eur.

Video

„Súd zamietol žalobu s odôvodnením, že Blahová dostatočne preukázala pravdivosť svojich vyjadrení a tiež dal veľký dôraz na slobodu slova, ktorá je veľmi potrebná v takýchto citlivých kauzách, keď sa poukazuje na veci verejného záujmu,“ uviedol právny zástupca žalovanej strany Pavol Poláček. Blahová podľa jeho slov otvorila vážnu kauzu, za čo čelí sérii žalôb.

Zástupkyňa neziskovej organizácie Zuzana Tománková v reakcii na rozhodnutie súdu informovala, že podajú voči nemu odvolanie v zákonnej lehote. „Trváme na tom, že verejný činiteľ nemá takú bezbrehú slobodu slova, aby mohol bez ostychu klamať, aby to poškodzovalo dobré meno kohokoľvek,“ uviedla.

Za výrokmi si stojí

Exposlankyňa doplnila, že za svojimi výrokmi v súvislosti s Čistým dňom si stojí, na všetky má svedkov, listinné dôkazy či zistenia kontrolných orgánov.

ján richter, richter, Čítajte viac Blahová: Minister Richter nechráni záujmy maloletých detí, ale len svoj chrbát

Žaloba neziskovej organizácie nadväzovala na široko medializovanú kauzu galantského resocializačného zariadenia, na problémy ktorého upozornila práve Blahová (vtedy za Sloboda a Solidarita) pred piatimi rokmi. Po prešetrení situácie postupne prišlo resocializačné zariadenie o akreditáciu, konal sa súd s dvoma bývalými zamestnancami pre sexuálny styk s maloletými chovankyňami a Čistý deň prišiel o strechu nad hlavou. Jednu z budov, ktoré využíval, vrátil Trnavskému samosprávnemu kraju na vyžiadanie v krátkom čase, o druhú budovu je TTSK s Čistým dňom v súdnom spore.

Všetky žalované výroky vychádzali podľa Blahovej z kontrol ministerstva, Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny, z poslaneckého prieskumu alebo výpovedí poškodených detí. Väčšina z nich odznela v rokovacej sále alebo v tlačovom stredisku parlamentu. V čase, keď ich predniesla, mala poslaneckú imunitu. Počas prestávky v pojednávaní povedala, že aj bez imunity by postupovala rovnako. „Išlo o deti, išlo o ich práva a došlo k hrubému poškodeniu ich práv,“ povedala Blahová.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Natália Blahová #Čistý deň