Ústavný súd už má podanie Čaputovej k referendu. Na verdikt má 60 dní

Ústavný súd vo štvrtok dostal podanie od prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá žiada o posúdenie ústavnosti predmetu navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady. „Plénum Ústavného súdu rozhodne o danej veci v zákonnej lehote 60 dní,“ uviedla hovorkyňa súdu Martina Ferencová.

13.05.2021 16:13
Čaputová Foto: ,
Zuzana Čaputová
debata (17)

Hlava štátu sa obrátila na ÚS v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda. Zaujíma ju, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Oznámila to v stredu s tým, že podmienka minimálneho počtu podpisov bola splnená.

VIDEO: Prezidentka o Remišovej, ktorá predbehla jej vyhlásenie
Video

„Úlohou prezidentky je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a ktoré nebude sprevádzané žiadnymi ústavnými pochybnosťami. Považujem preto za správne všetky sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani jeho výsledok,“ deklarovala prezidentka.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585 000 ľudí. Otázkou referenda má byť: „Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“

čaputová Čítajte viac Prezidentka posiela referendum na Ústavný súd

VIDEO: Fico k zberu podpisov na referendum o predčasných voľbách

Video
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #referendum #Zuzana Čaputová