Briti si pochvaľujú očkovanie, znižuje počty nakazených

Britská očkovacia kampaň prináša úspechy. Británia sa otvára, ale je na pozore, pretože nové varianty koronavírusu sú znepokojujúce.

14.05.2021 06:00 , aktualizované: 22:39
Portugalsko, Fatima, koronavírus Foto: ,
Katolícki pútnici dodržiavajú sociálny odstup počas osláv v portugalskom meste Fatima.
debata (199)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:39 Ľuďom vo veku nad 50 rokov a zdravotne zraniteľným ponúknu v Británii druhú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 už osem týždňov po prvej dávke, aby sa tak oslabil vplyv indického variantu koronavírusu. V piatok na tlačovej konferencii pred svojím oficiálnym sídlom v Londýne to oznámil britský premiér Boris Johnson. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Johnson spresnil, že druhá dávka, ktorá zaisťuje ľuďom tú najväčšiu ochranu pred covidom, bude namiesto plánovaného 12-týždňového odstupu podávaná už po ôsmich týždňoch.

Podľa jeho slov nie sú dôkazy, že by sa nárast prípadov indického variantu premietal do nezvládnuteľného tlaku na národný zdravotný systém v krajine, pokiaľ ide o počet hospitalizácií – ten je momentálne nízky.

21:07 Britský premiér Boris Johnson v piatok povedal, že tzv. indický variant koronavírusu SARS-CoV-2 môže Anglicku skomplikovať prechod do štvrtej fázy uvoľňovania opatrení, ktorú britská vláda naplánovala na jún. Informovala o tom stanica ITV.

Ak sa potvrdí, že indický variant je „viac prenosný“ ako iné kmene, môže krajina podľa premiéra čeliť „náročným voľbám“.

Najbližšia fáza uvoľňovania opatrení, ktorá je naplánovaná od pondelka 17. mája, však podľa Johnsona môže začať. Údaje získané počas tejto fázy budú vyhodnotené predtým, ako sa rozhodne o tom, či sa s otváraním podľa plánu bude pokračovať aj v júni.

19:36 Ľudia, ktorí boli zaočkovaní oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu, by mali nosiť rúška na miestach, kde sa vírus šíri, vyhlásila v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) po tom, ako vo štvrtok v USA uvoľnili opatrenia a povolili plne očkovaným ľuďom, s výnimkou určitých okolností, nenosiť rúška, informuje agentúra AFP.

Podľa WHO by sa krajiny pri rozhodovaní o protipandemických opatreniach nemali spoliehať iba na mieru zaočkovanosti. „Vakcíny zachraňujú životy, ale samé osebe niekedy nemusia stačiť,“ uvádza WHO.

18:56 Kolektívna imunita na úrovni 70 až 80 percent sa v Poľsku očakáva v lete, vyhlásil poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra PAP.

„Predpokladám, že 70 až 80 percent obyvateľov Poľska bude voči covidu imúnnych počas dovolenkového obdobia. Alebo v septembri, ale to by bol v určitom zmysle čierny scenár,“ povedal Niedzielski pre televíznu stanicu TVP Info.

Minister poukázal na to, že čísla o imunite v Poľsku stúpajú nielen vďaka celoštátnemu programu očkovania, ale tiež kvôli tomu, že určité percento obyvateľov už ochorenie covid prekonalo.

17:23 Počet zaočkovaných v Maďarsku prekročil hranicu 4,5 milióna. Obe dávky očkovacej látky dostalo doposiaľ 2,6 milióna ľudí. Oznámil to v piatok v Budapešti na tlačovej konferencii operačného štábu šéf pracovnej skupiny pre očkovanie István György, podľa ktorého vakcínou je tak chránených proti novému druhu koronavírusu už 46 percent obyvateľstva.

15:59 Maďarsko sa dohodlo už aj s Českou republikou, že od soboty budú môcť ich občania slobodne – teda bez povinnosti karantény či testovania – cestovať medzi oboma krajinami. Oznámil to v piatok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. „Očkovacie preukazy si vzájomne uznáme, dohoda tak bude platná pre každého, bez ohľadu na druh očkovacej látky,“ uviedol šéf maďarskej diplomacie. Podľa jeho slov Maďarsko rokuje v súčasnosti o podobnej dohode napríklad s Poľskom a uzavreté zmluvy o slobodnom cestovaní z epidemiologického hľadiska má už s Bahrajnom, Srbskom, Slovinskom, Tureckom a so Severným Macedónskom.

14:18 V Grécku oficiálne zahájili letnú turistickú sezónu. Tamojšia vláda dúfa, že krajinu navštívi viac ľudí ako v minulom roku, keď sa počty výrazne znížili kvôli epidémii COVIDU-19. Grécko podporuje zavedenie európskych kovidových pasov, na voľnom príchode naočkovaných turistov sa dohodlo aj s niektorými nečlenskými krajinami, napríklad USA a Izraelom. V posledných týždňoch krajina zrušila mnoho protiepidemických opatrení. Vlani príjmy z cestovného ruchu, v ktorom pred epidémiou pracovala počas leta približne pätina Grékov, klesli na štyri miliardy eur. V roku 2019 pritom dosahovali 18 miliárd eur.

Grécko už niekoľko mesiacov žiada zavedenie kovidových pasov na úrovni Európskej únie. Bez ďalších povinností navyše umožní príjazd naočkovaným cudzincom z niektorých nečlenských krajín. Ide o Izrael, USA či Britániu. Ku skupine sa pridali aj Spojené arabské emiráty. Toto úsilie však zatiaľ kalí fakt, že obyvatelia Nemecka a Británie, teda krajín, z ktorých do Grécka prichádza najviac návštevníkov, stále musí po návrate do vlasti nastúpiť do karantény. Podľa gréckej vlády je možné zaistiť bezpečný priebeh letnej turistickej sezóny vďaka testovaniu, očkovaniu proti COVIDU-19 a dodržiavaniu niektorých hygienických pravidiel. Podľa gréckej tlače ale nie je krajina v prípade očkovania úplne úspešná. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo 29,5 percenta obyvateľstva, čo je menej ako priemer EÚ, obe vakcíny potom 15,7 percenta populácie, čo je mierne nadpriemerný údaj, uviedlo Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC).

12:59 Takmer pätina Talianov počas pandémie brala kvôli problémom s duševným zdravím psychofarmaká. Viac ako štvrtina ľudí sa v čase zdravotnej krízy obrátila na psychológa a šesť percent ich vyhľadalo psychiatrickú starostlivosť. Vyplýva to z nového výskumu agentúry Eurispes, o ktorom informovala agentúra ANSA. Z dotazníkového prieskumu vyplynulo, že 19 percent respondentov počas pandémie bralo lieky proti úzkosti, antidepresíva, antipsychotiká či stabilizátory nálady. K psychofarmakum sa častejšie uchyľovali seniori, ženy a ľudia prepustení z práce.

Agentúra ANSA upozornila, že výsledky prieskumu zodpovedajú údajom talianskej liekovej agentúry AIFA, podľa ktorej sa počas pandémie výrazne zvýšilo množstvo predaných liekov proti úzkosti a antipsychotík. Odborníci uvádzajú, že každý piaty Talian počas uplynulého roka zažil príznaky depresie, čo je dvakrát toľko, než v čase pred šírením koronavírusu. Zvýšil sa aj výskyt úzkostných porúch a porúch spánku.

10:53 Za posledný deň v Maďarsku klesol počet aktuálne nakazených koronavírusom o takmer 7000 prípadov na 158 458. Pribudlo 1190 prípadov infikovaných a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 71 pacientov. Informoval o tom v piatok spravodajský server infostart.hu s odvolaním sa na údaje protiepidemického operačného štábu.

Hospitalizovaných je 2612 chorých s covidom, o 170 menej než vo štvrtok. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 338 chorých, o 16 menej než predošlý deň. Počet zaočkovaných stúpol v Maďarsku na 4.483.598, z nich kompletne je očkovaných už 2.626.857 ľudí.

10:15 Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň sa vo štvrtok na Slovensku znížil o 76 na 881. PCR testy odhalili 294 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 7 092 vzoriek. Pribudlo takmer 20-tisíc zaočkovaných. Potvrdili aj ďalších 33 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19.

Bratislava Vajnory očkovacie centrum Čítajte viac PCR testy potvrdili menej než tristo infikovaných. Pribudlo takmer 20-tisíc zaočkovaných

9:57 Sedemdňová incidencia nákazy koronavírusom klesla v Nemecku po prvý raz od 20. marca na menej než 100 prípadov na 100 000 obyva­teľov. Ako vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), v celonemeckom priemere mala v piatok hodnotu 96,5, informujú nemecké médiá.

Vo štvrtok bola hodnota incidencie 103,6 a pred týždňom 125,7. Naposledy bola tesne pod úrovňou 100 (99,9) práve 20. marca. Najvyššiu úroveň incidencie počas tretej vlny pandémie zaznamenali 26. apríla (169,3). Doterajší rekord od začiatku pandémie dosiahlo Nemecko 22. decembra 2020 (197,6).

V Nemecku pribudlo za uplynulých 24 hodín 11.336 infiko­vaných; pred týždňom ich za rovnaké obdobie bolo 18.485. O 190 sa zároveň zvýšil počet úmrtí osôb – pred týždňom pribudlo 284 obetí pandémie.

9:15 V štyroch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je aktuálne obsadených 71 lôžok pacientmi s ochorením COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval odbor zdravotníctva Úradu ŽSK. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 14 pacientov.

Aj naďalej majú najviac hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 v čadčianskej nemocnici, kde sa aktuálne starajú o 42 ľudí nakazených koronavírusom. „Liptovská nemocnica eviduje aktuálne troch pacientov s ochorením COVID-19, 22 COVID lôžok je obsadených v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou Trstená a štyroch pacientov eviduje nemocnica v Dolnom Kubíne," konkretizoval odbor zdravotníctva ŽSK.

8:22 Dánsko zmierňuje podmienky vstupu na svoje územie pre turistov. Osoby prichádzajúce z členských krajín Európskej únie a Schengenského priestoru nebudú musieť od piatka zdôvodňovať svoju cestu napríklad návštevou blízkych príbuzných či partnerov, uviedla agentúra DPA. Zmeny sa vzťahujú na tie krajiny, v ktorých sa situácia súvisiaca s koronavírusovou pandémiou nepovažuje za vážnu a nešíria sa tam nové varianty vírusu.

Dánske ministerstvo zahraničných vecí však vo štvrtok večer oznámilo, že dovolenkári a iní cestujúci sa budú musieť po príchode do krajiny aj naďalej absolvovať test na prítomnosť vírusu a podstúpiť karanténu. Výnimka bude platiť pre osoby zaočkované proti ochoreniu COVID-19 alebo pre tých, čo ho prekonali.

6:52 Návštevy v zdravotníckych zariadeniach sú síce stále zakázané, od piatka však pacientov bude možné navštíviť za určitých podmienok. Urobiť tak budú môcť ľudia, ktorí sú zaočkovaní, majú negatívny výsledok testu alebo prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR k povinnostiam poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Pacientov môžu od piatka navštíviť zaočkovaní ľudia, ktorí majú najmenej 14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 alebo štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny. Návštevy budú povolené aj pre ľudí s negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Podotkol, že RT-PCR alebo LAMP test však nemôže byť starší ako 72 hodín, negatívny antigénový test zase starší ako 24 hodín. Platí to v okresoch prvého až štvrtého stupňa varovania (ružová, červená, bordová, čierna).

Mikas priblížil, že do nemocníc budú môcť chodiť aj kňazi, ktorí podávajú sviatosť pomazania ťažko chorým alebo umierajúcim. Navštevovať sa podľa hlavného hygienika budú môcť aj osoby v paliatívnej starostlivosti. V okresoch stupňa monitoring a v stupňoch ostražitosti (zelená, žltá, oranžová) budú môcť byť návštevy bez obmedzení.

6:00 Počet aktívnych prípadov koronavírusovej nákazy v Anglicku klesol od marca na polovicu. Pomohlo tomu aj rýchle očkovanie, hrozbu ale naďalej predstavujú nové varianty vírusu. Uvádza sa to podľa agentúry Reuters v aktuálnej štúdii vedcov z Kráľovskej univerzity v Londýne.

Zhruba 67-miliónová Británia má jednu z najrýchlejších očkovacích kampaní svete. Aspoň jednu dávku vakcíny proti COVIDU-19 dostala viac ako polovica obyvateľov. Britský premiér Boris Johnson ale povedal, že má obavy z nárastu výskytu takzvanej indickej varianty. „Je to obávaný variant, znepokojuje nás,“ povedal Johnson.

Britský premiér Boris Johnson tento týždeň potvrdil, že od budúceho pondelka si Angličania vďaka ďalšej fáze uvoľňovania protiepidemických reštrikcií okrem iného užijú otvorené záhradky reštaurácií, kiná, múzeá, divadlá, športové štadióny a ubytovacie služby. Dospelí sa budú môcť zúčastniť na organizovanom športe a otvoria sa aj vnútorné športoviská.

Vo štvrtok zverejnená štúdia REACT uvádza, že počet infikovaných opäť klesol natoľko, že teraz je v Anglicku nakazený približne jeden človek z 1000. „Dnešné zistenia ukazujú, aký dopad má naša neuveriteľná zaočkovanosť na množstvo infekcie COVIDU-19 naprieč krajinou,“ povedal britský minister zdravotníctva matt Hancock. „Ideme správnym smerom, ale sú tu varianty, musíme si naďalej dávať pozor,“ dodal.

Štúdia nezahŕňa Škótsko, Wales a Severné Írsko, ktoré si šírenie vírusu sledujú samy, upozornila agentúra Reuters. Štúdia REACT je jednou z najväčších svojho druhu v Anglicku. Aktuálne údaje sa opierajú o výsledky testov z obdobia od 15. apríla do 3. mája od viac ako 127 000 dobro­voľníkov.

Takzvaná prevalencia, teda podiel nakazených, v Anglicku klesla na terajších 0,1 percenta z marcových 0,2 percenta. Naprieč anglickými regiónmi je podobná. Najviac nakazených je teraz vo vekovej skupine 25–34 rokov, kde je prevalencia 0,21 percenta, a najnižšia je medzi ľuďmi staršími ako 75 rokov. V tej je nakazených 0,05 percenta ľudí.

Nové dáta tiež ukazujú, že 92 percent infekcií pochádza z variantu koronavírusu B.1.1.7, ktorá bola prvýkrát objavená vlani práve v Anglicku. Ďalších 7,7 percenta prípadov nákazy je z variantu B.1.617.2, prvýkrát odhaleného v Indii.

Indický variant sa však v Británii momentálne rýchlo šíri. Anglický úrad verejného zdravia podľa Reuters uviedol, že zaznamenal už 1 313 prípadov infekcií touto mutáciou. Je to viac ako dvojnásobok oproti minulému týždňu, keď bolo hlásených 520 chorôb. Úrad minulý piatok označil indickú mutáciu za „nebezpečnú“ kvôli dôkazom, že je nákazlivejšia ako pôvodný variant koronavírusu.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus