Počet obyvateľov Slovenska vlani stúpol, vďaka migrácii

Zo Slovenska sa vlani v čase koronavírusových obmedzení vysťahovalo menej obyvateľov ako v predchádzajúcich rokoch, najčastejšie zamierili do Česka. Ubudlo aj ľudí, ktorí sa prisťahovali na Slovensko.

14.05.2021 14:43
debata (8)

Napriek tomu len vďaka zahraničnej migrácii počet obyvateľov Slovenska vlani stúpol. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Vlani sa zo Slovenska, ktoré má takmer päť a pol milióna obyvateľov, odsťahovalo do zahraničia 2 428 ľudí. To bol najmenší počet od roku 2012. Viac ako tretina vysťahovaných sa následne usadila v Česku.

Na Slovensko sa v roku 2020 prisťahovalo z cudziny 6 775 ľudí. Ich počet klesol druhý rok po sebe a dosiahol sedemročné minimum. Väčšinu z nich tvorili Slováci, ktorí sa vrátili do vlasti z cudziny, a to hlavne z Česka.

Vďaka zahraničnej migrácii získalo Slovensko vlani viac ako 4 300 osôb, čo pomohlo k rastu celkového počtu obyvateľov krajiny. Vlani po prvýkrát od roku 2003 na Slovensku zomrelo viac ľudí, než sa narodilo.

Počet úmrtí, ktorý bol najvyšší od druhej svetovej vojny, ovplyvnila epidémia choroby COVID-19. Vyšší počet zosnulých oproti predchádzajúcim rokom Slovensko zaznamenalo aj v prvom tohtoročnom štvrťroku, údaje za apríl ešte neboli zverejnené.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko