Od soboty sa končí núdzový stav, politici chvália ľudí za trpezlivosť

Núdzový stav na Slovensku sa skončí uplynutím 14. mája. Rozhodla o tom v piatok vláda. Mimoriadna situácia z 11. marca trvá naďalej, aj po ukončení núdzového stavu.

14.05.2021 15:13
debata (213)

VIDEO: Vláda zrušila núdzový stav.

Video

Zrušenie núdzového stavu je víťazstvo všetkých, uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Sľúbili sme, že núdzový stav nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako to bude potrebné, a to sme dodržali a núdzový stav sme zrušili,“ uviedol Heger. Zdôraznil však, že je potrebné, aby ľudia zostali zodpovední a dodržiavali vyhlášky hlavného hygienika. Vyzval ich tiež na očkovanie. „Očkovanie je tá najužitočnejšia zbraň na pandémiu,“ zdôraznil Heger.

Zrušenie núdzového stavu znamená aj zrušenie zákazu zhromažďovania a stretávania sa, uviedla vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

„Zrušenie núdzového stavu je naše spoločné víťazstvo, odmena za zodpovednosť a dodržiavanie opatrení,“ uviedla. Ako doplnila, ešte však nie je vyhraté, pripomínajúc, že cestu k definitívnemu koncu pandémie predstavuje očkovanie. Vyzvala preto všetkých, ktorí sa môžu dať očkovať, aby tak urobili.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) uviedol, že vďaka zodpovednosti občanov nastala situácia, aby sa mohlo pristúpiť k zrušeniu núdzového stavu. Poslankyňa Národnej rady SR Anna Zemanová (SaS) pripomenula, že pandémia sa ešte neskončila, avšak už nie je potrebné obmedzovať ľudské práva.

Prácu zdravotníkov vyzdvihol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Povedal, že aj vďaka nim mohla vláda v piatok zrušiť núdzový stav. „Verím, že reči o masovom odchode zdravotníckych pracovníkov sa nepotvrdia. Vydržme, kým pandémia nepominie a ja spravím všetko pre to, aby sa pracovné podmienky zdravotníkov, ich status či platové ohodnotenie zlepšili,“ prisľúbil Lengvarský.

Núdzový stav neustále predlžovali

Vláda vyhlásila núdzový stav uznesením ešte 30. septembra minulého roka. Platil od 1. októbra na 45 dní. Následne ho kabinet viackrát predlžoval. Naposledy koncom apríla, keď odsúhlasil jeho predĺženie o 30 dní, teda do 28. mája.

Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Zákon však dopĺňa, že „núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie“ možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia.

Vláda však bude stále mať možnosti prijímať niektoré opatrenia, na ktoré doposiaľ potrebovala núdzový stav, pretože poslanci v piatok predpoludním schválili novú legislatívu, ktorá ich umožňuje robiť aj počas vyhlásenej mimoriadnej situácie. Novelu zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorá to umožňuje, hneď v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Legislatíva tak umožní zachovať väčšinu opatrení hospodárskej mobilizácie aj v prípade, že by sa núdzový stav skončil. Plénum o novele rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Nová legislatíva taktiež odstraňuje niektoré zrejmé legislatívne nedostatky a reaguje na niektoré aplikačné problémy.

Uznesenie vlády SR k návrhu na skončenie núdzového stavu

UZNESENIE VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 260 zo 14. mája 2021 k návrhu na skončenie núdzového stavu vyhláseného uznesením vlády SR č. 587 z 30. sep­tembra 2020

Vláda

A. schvaľuje

  • A.1. návrh na skončenie núdzového stavu vyhláseného uznesením vlády SR č. 587 z 30. sep­tembra 2020;

B. ukončuje

  • B.1. núdzový stav vyhlásený uznesením vlády SR č. 587 z 30. septembra 2020 na území Slovenskej republiky uplynutím 14. mája 2021;

C. zrušuje

  • C.1. zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať podľa bodu A.1 uznesenia vlády SR č. 645 z 12. októ­bra 2020,
  • C.2. obmedzenia prijaté v časti C uznesenia vlády SR č. 215 z 26. aprí­la 2021,
  • C.3. obmedzenia prijaté v časti B uznesenia vlády SR č. 229 z 28. apríla 2021 v znení uznesenia vlády SR č. 255 z 12. mája 2021;

D. konštatuje

  • D.1. že mimoriadna situácia vyhlásená uznesením vlády SR č. 111 z 11. marca 2020 trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu;

E. ukladá

predsedovi vlády

  • E.1. zabezpečiť uverejnenie tohto uznesenia vlády v Zbierke zákonov Slovenskej republiky, bezodkladne

ministerke kultúry

  • E.2. zabezpečiť vyhlásenie prijatia tohto uznesenia vlády vo vysielaní Rozhlasu a televízie Slovenska a v TASR, bezodkladne

Vykonajú: predseda vlády, ministerka kultúry

Na vedomie: prezidentka SR, predseda Národnej rady SR, predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR, hlavný hygienik SR, predsedovia vyšších územných celkov, primátori miest, starostovia obcí, prednostovia okresných úradov

213 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav