Fico nerozbil koalíciu, ale rozleptal OĽaNO a Za ľudí

Kolúzna väzba a peniaze pre deti spojili Borisa Kollára (Sme rodina) s Petrom Pellegrinim (Hlas). Funguje ešte koalícia, alebo sa strany chystajú na predčasné voľby?

15.05.2021 06:00
debata (109)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) bol skutočný „test Ficom“. Šéfka rezortu síce zostala vo funkcii, a nerozpadla sa ani koalícia, ale Robert Fico (Smer) môže byť spokojný. Možno ani netušil, čo všetko spôsobí návrhom na odvolanie Kolíkovej.

Do úzkych dostal najsilnejší poslanecký klub hnutia OĽaNO, spustil zápas o stranu Za ľudí, a ešte stihol posilniť politickú pozíciu samotnej Kolíkovej. A to už nehovoríme o ponižujúcej úlohe premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý nemohol nahlas, iba potichu, podržať ministerku svojej vlády.

„Koalícia funguje, ale zdá sa, že len na papieri,“ komentoval situáciu Michal Horský v podcaste Počúvajte Pravdu.

Správanie sa koaličného hnutia Sme rodina, ktoré vehementne žiada skrátenie trvania kolúznej väzby, tak ako mimoparlamentný Hlas, vyvoláva u Horského otázniky nad tým, či sa strany koalície nechystajú na predčasné voľby.

„Každý si presadzuje svoje požiadavky, bez ohľadu na koaličnú zmluvu,“ dodal v podcaste Horský.

Podčiarkol posledné udalosti okolo ministerky Kolíkovej, ktoré podľa neho posilnili jej pozíciu v koalícii, ale najmä v strane Za ľudí. „Kolíková sa stala silným príbehom, lebo nie je protivníkom len opozície, ale aj rebelom koalície,“ dodal Michal Horský, komentátor denníka Pravda.

Nevylúčil, že Kolíková môže svoj politický kapitál využiť v zápase o líderstvo v materskej strane Za ľudí.

„Vyšla v súboji o vlastné ministerské kreslo politicky posilnená, zatiaľ čo Veronika Remišová (Za ľudí) utrpela straty,“ pripustil Horský.

V podcaste sa pochvalne vyjadril na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej, a to v súvislosti s jej žiadosťou na ústavný súd vo veci referenda o predčasných voľbách.

„Je to dobré rozhodnutie, konečne bude jasné, čo je ústavné a čo majú politici robiť v prípade platného referenda,“ upresnil Michal Horský v podcaste Počúvajte pravdu.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu