Nastavenie kolúznej väzby treba zmeniť, zhodli sa Krajniak a Richter

Súčasné podmienky kolúznej väzby sa musia zmeniť. V diskusnej relácii TA3 V politike sa na tom zhodli minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) a jeho predchodca na poste šéfa rezortu práce, podpredseda Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci Ján Richter (Smer).

16.05.2021 11:53 , aktualizované: 12:49
krajniak richter Foto:
Milan Krajniak (Sme rodina) a Ján Richter (Smer) na koláži fotografií.
debata (2)

Obaja zároveň odmietli účelovosť motivácie a podpory návrhu na úpravu kolúznej väzby z dielne Sme rodina, ktorá je v súčasnosti v parlamente.

Krajniak upozornil, že nevyhnutnosť revidovať podmienky nastavenia kolúznej väzby posilňuje aj nález Ústavného súdu v prípade advokáta Martina Ribára. „Sme, samozrejme, pripravení na diskusiu i na ústupky v rámci nášho návrhu, to podstatné však je, že kolúzna väzba má byť nástroj na objasňovanie vecí, nie na zdržovanie,“ uviedol. "Nie je možné, aby bol niekto v kolúznej väzbe rok len preto, lebo vyšetrovatelia nikoho nevypočuli,“ zdôraznil.

Richter v prípade obviňovaní Smeru z účelovosti snáh o zmenu podmienok kolúznej väzby povedal, že „niektorí by už mali prestať mať krvavé oči“.

Zmena rozpočtu je podľa Krajniaka účtovná

Pri novele štátneho rozpočtu na tento rok ide len o účtovnú zmenu, vyhlásil Krajniak. Skonštatoval, že v minulom roku mala vláda naplánovanú na druhú vlnu pandémie trojmiliardovú rezervu, ktorú chce teraz použiť na pomoc ľuďom, lebo druhá vlna prišla až po Novom roku. „Tie peniaze už sú, my ich máme, takpovediac, na štátnom účte, máme ich už požičané, to znamená, že je to účtovná zmena rozpočtu, lebo sa neminuli v druhej polovici minulého roka, minú sa teraz,“ priblížil.

V súvislosti s kritickými ohlasmi na novelizáciu štátneho rozpočtu poznamenal, že pre Sme rodina je dôležité, aké deficity majú ľudia vo svojich rodinných rozpočtoch. „Hnutie Sme rodina odmieta zásadne tú hnusnú neoliberálnu ekonomickú politiku, ktorá je založená iba na tom, že sa porovnávajú nejaké percentíčka, deficity a podiely a pomery v štátnom rozpočte,“ zdôraznil.

Krajniak podľa Richtera potvrdzuje, že ide o boj o voliča. „Toto je už volebná kampaň,“ myslí si. Tí, ktorých sa to týka, podľa neho hovoria o tom, že pomoc v pandémii je zdĺhavá a pomalá. Namietal aj samotný proces novelizácie štátneho rozpočtu. Pýtal sa, prečo to má ísť v skrátenom legislatívnom konaní, keď je ešte len máj. „Hovoríme o niečom, čo postihne Slovensko na desaťročia dopredu,“ upozornil. Podotkol, že podľa správy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR má ísť z plánovaného zvýšenia výdavkov na potreby súvisiace s pandémiou 2,4 miliardy eur. Zaujímal sa, kam pôjdu ostatné peniaze, ktoré nesúvisia s pandémiou.

Minister práce súčasne potvrdil, že je pripravený na diskusiu v prípade príspevku na dieťa o tom, kde má byť strop a ako to má byť vyplácané. Richter deklaroval podporu každému opatreniu, ktoré má pomôcť ľuďom. Návrh nezaradených poslancov by podľa neho pomohol rodinám rýchlejšie. Tvrdí, že hľadať adresnosť v tomto prípade je veľmi zložité.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #Milan Krajniak #kolúzna väzba