Remišová verí, že v koalícii prejde vládny návrh o kolúznej väzbe

Tzv. červenú čiaru a signál na odchod z vlády by pre stranu Za ľudí predstavovalo to, ak by v parlamente prešiel návrh Sme rodina na zmenu kolúznej väzby v súčasnom znení. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedla predsedníčka strany, vicepremiérka Veronika Remišová.

16.05.2021 13:22 , aktualizované: 16:02
remišová Foto: ,
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí).
debata (47)

„Chceme, aby prešiel vládny návrh a aby bola na znení úpravy dohoda v koalícii,“ povedala. Avizovala, že v pondelok sa témou kolúznej väzby a legislatívnej úpravy bude zaoberať koaličná rada.

Tým, že sa opozícii v parlamente nepodarilo vysloviť nedôveru ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí), tá dostala jasnú dôveru na pokračovanie reforiem v justícii. Mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa opozícia pokúsila vysloviť Kolíkovej nedôveru pritom Remišová označila za „vykonštruovaný proces a pokrytectvo strany Smer". „Pani ministerka má moju podporu. Je dôležité, aby sa reformy v oblasti justície uskutočnili," zdôraznila Remišová.

VIDEO: Rozčúlený Kollár Kolíkovej: Koľko potrebujete mŕtvych Lučanských?

Video

V súvislosti s oponentom v diskusii, podpredsedom Smeru Ladislavom Kamenickým, skonštatovala, že Smer vyvíja obrovský tlak na to, aby sa z väzby dostali jeho nominanti, ktorí sú obvinení.

Kamenický v reakcii upozornil, že zmena podmienok kolúznej väzby neznamená oslobodenie obvinených. „Je to klamstvo, ktoré sa tu šíri,“ poznamenal smerom k vyjadreniam koalície. Je presvedčený, že inštitút kolúznej väzby sa v súčasnosti zneužíva, nátlak na obvinených, ktorý predstavuje, prirovnal k stredoveku.

Mária Kolíková, Gábor Grendel, Boris Kollár Čítajte viac Tvrdý stret, rozčúlený Kollár sa oboril na Kolíkovú: Koľko potrebujete mŕtvych Lučanských?

Poslanec tiež skonštatoval, že v kauzách spojených s ministerkou spravodlivosti je toľko rôznych náhod, že nie sú náhodami, ale pravidlom. „Ja som presvedčený, že to, čo sa dialo u pani Kolíkovej a v jej firmách, za to by mala odstúpiť," dodal Kamenický

Remišová sa v relácii vyjadrila aj k ďalšiemu odchodu zo strany. „Ak niekto chce odísť, musí si vždy nájsť dôvod,“ povedala v súvislosti s odchodom Andrey Letanovskej. Na otázku, či cíti podporu v strane, zdôraznila, že politici by sa nemali zaoberať svojimi problémami alebo problémami v strane, ale tým, čo trápi ľudí. Neodpovedala priamo, či sa uskutoční snem a voľba nového predsedu, respektíve či to sama bude iniciovať. „Ak k tomu diskusia v strane príde, budeme sa tým zaoberať, ale opakujem, že by sme sa mali zamerať na tvrdú prácu pre ľudí,“ zdôraznila.

Príspevok 333 eur na dieťa

Remišová si nemyslí, že by vládou schválený príspevok 333 eur na dieťa pre rodiny v hmotnej núdzi bol zameraný na neprispôsobivých občanov. Pomôže rodinám, kde napríklad obaja rodičia prišli počas pandémie o prácu, uviedla v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Podľa Kamenického by mala byť podpora rodín zo strany vlády adresnejšia. „Je to podľa mňa nespravodlivé hodnotenie, pretože nejde o neprispôsobi­vých,“ reagovala Remišová na Kamenického otázku, ako sa na schválený príspevok pre rodiny v hmotnej núdzi budú pozerať rodiny, kde jeden partner pracuje, a preto nárok na príspevok mať nebudú. „Poznám veľa rodín, kde obaja prišli o prácu a ktorí budú mať nárok na tento príspevok,“ zdôraznila Remišová.

Šéfka strany Za ľudí pripomenula, že schválenie príspevku je iba prvá časť podpory rodín postihnutých pandémiou. Strana bude podľa nej presadzovať, aby pomoc bola cielená. Aby sme na jednej strane pomohli rodinám, ale na druhej strane pomohli aj sektorom, ktoré mali najväčšie problémy, dodala. Mohlo by ísť napríklad o rodinné penzióny, ktorým by mal pomôcť príspevok na dovolenku na Slovensku.

K návrhu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), podľa ktorého by mali vzrásť rodinné prídavky na 200 eur na každé dieťa, sa Remišová nechcela vyjadriť, keďže nie je ešte zverejnené jeho kompletné znenie. Zvyšovanie prídavkov však nevylúčila.

Kamenický podporu rodín nezavrhuje, v súčasnosti však podľa neho ide o preteky, ktorá strana dá deťom viac, čo bude mať vplyv na rast deficitu štátneho rozpočtu a štátneho dlhu. Vidíme tu obrovský nárast výdavkov štátneho rozpočtu, upozornil Kamenický a pripomenul, že za vlády Smeru boli výdavky štátneho rozpočtu okolo 18 miliárd eur a v súčasnosti sa zvýšili na 27 miliárd eur.

remišová Čítajte viac Remišová napadla návrh Sme rodina o kolúznej väzbe
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #kolúzna väzba