Bittó Cigániková: Vo veci úpravy väzby sa rodí kompromis, hlasovanie sa posunie

V prípade problematiky úpravy podmienok väzby sa rodí kompromis medzi hnutím Sme rodina a ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. V nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to uviedla poslankyňa Národnej rady (NR) SR Jana Bittó Cigániková (SaS). Detaily kompromisu podľa nej ešte nie sú známe.

16.05.2021 14:13 , aktualizované: 15:10
cigániková Foto: ,
Jana Bittó Cigániková (SaS).
debata (29)

„Dobrá správa je to, že sa podarilo dohodnúť odloženie hlasovania," povedala Cigániková, že by sa o veci mohlo hlasovať napríklad na ďalšej schôdzi parlamentu.

Poslanec NR SR György Gyimesi (OĽANO) tvrdí, že klub bude v pondelok diskutovať o kolúznej väzbe. Poznamenal, že sa musia zjednotiť. Nevylúčil v diskusnej relácii ani to, že by sa v klube dohodli na voľnom hlasovaní. „Je to spor medzi Máriou Kolíkovou a Sme rodina. My by sme sa chceli od toho držať bokom,“ povedal Gyimesi. Osobne si myslí, že ak by sa posunul návrh poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej do druhého čítania, bol by dostatok času, aby sa návrh upravil a prišlo k dohode.

VIDEO: Rozčúlený Kollár Kolíkovej: Koľko potrebujete mŕtvych Lučanských?

Video

Opozičný poslanec Matúš Šútaj Eštok (Hlas) poznamenal, že ho vyrušuje, že sa ministerka spravodlivosti nedrží faktov a rozumie návrhu od Sme rodina. Ako tvrdí, kolúzna väzba sa podľa neho stala nástrojom „na týranie“. Potvrdil, že si ctí prezumpciu neviny.

Rokovania o dôveryhodnosti Kolíkovej (Za ľudí) nepovažujú v OĽANO za uzavreté, povedal Gyimesi. Avšak nepredpokladá, že by prišiel z klubu OĽANO návrh na ďalšie odolávanie šéfky rezortu spravodlivosti.

Príspevok pre rodiny

Návrh mimoparlamentného Hlasu o jednorazovom príspevku pre dieťa ako odškodnenie rodín za obmedzenia v dôsledku pandémie by sa týkal oveľa menšieho počtu poberateľov, ako to deklaruje strana Petra Pellegriniho, myslí si Gyimesi. Upozornil, že návrh, ktorý predložil Hlas, by sa týkal len 153 000 detí, nie 1,1 milióna.

„V návrhu Hlasu-SD je napísané, že nárok budú mať tí, ktorí v rozhodujúcom období odo dňa vyhlásenia núdzového stavu poberali rodičovský príspevok. Automaticky vylučuje tých, ktorí ho nepoberajú, a kedže vieme, že rodičovský príspevok sa vylučuje s materskou, vylúčení sú aj tí. Návrh by sa týkal len 153 000 detí,“ argumentoval Gyimesi.

Mária Kolíková, Gábor Grendel, Boris Kollár Čítajte viac Tvrdý stret, rozčúlený Kollár sa oboril na Kolíkovú: Koľko potrebujete mŕtvych Lučanských?

Šutaj Eštok, považuje Gyimesiho tvrdenia za fantazmagóriu. „Ak by aj bolo v tom návrhu niečo, čo by mohlo naraziť na legislatívny problém, dá sa to opraviť v druhom čítaní, o tom je predsa proces v parlamente," zdôraznil.

Za vládnym protinávrhom k podnetu Hlasu-SD, ktorý ráta v prvej fáze len s vyplatením dávky v hodnote 333 eur pre deti v hmotnej núdzi, vidí Šutaj Eštok odmietnutie pomoci všetkým rodinám, ktorým pandémia zhoršila ekonomickú situáciu.

Bittó Cigániková si myslí, že návrh Hlasu-SD v podobe, v akej ho predložili, prináša benefit aj tým, ktorí ho nepotrebujú.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Šutaj Eštok #Jana Bittó Cigániková #kolúzna väzba #György Gyimesi