Pápež František vyzval na ukončenie bojov v Pásme Gazy aj Mjanmarsku

Pápež František v nedeľu celebroval špeciálnu svätú omšu za obyvateľov Mjanmarska. Poprosil Boha o mier, jednotu a "vykúpenie z moci zla". V Bazilike svätého Petra sa k nemu pripojilo niekoľko stoviek ľudí, mnohí z nich boli študenti a rehoľné sestry z Mjanmarska.

16.05.2021 20:30
Vatican Pope Foto: ,
Zhromaždenie veriacich na Námestí svätého Petra pri príležitosti poludňajšej modlitby pápeža Františka vo Vatikáne. 16. máj 2021.
debata (2)

Pápež navštívil ázijskú krajinu v roku 2017. Tamojšiu malú komunitu kresťanov teraz vyzval k viere a spolupráci na dosiahnutí mieru. Zároveň upozornil, aby nedovolili malým konfliktom prerásť do väčších. „Nestrácajme nádej. Aj dnes sa Ježiš prihovára pred svojím Otcom za nás všetkých a modlí sa, aby nás uchránil pred diablom a oslobodil nás z jeho zlej moci,“ povedal Svätý Otec.

Modlitba prišla v čase, keď vládnuca junta začala útočiť na mesto Mindat, ktoré sa postavilo voči februárovému zvrhnutiu zvolenej vlády štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij. Tieňová vláda varovala, že do 48 hodín sa z mesta môže stať bojisko a množstvo obyvateľov čelí nebezpečenstvu. Mnohí z 50-tisíc obyvateľov podľa jedného svedka už stihli ujsť.

Ďalšia miestna opozičná skupina potvrdila, že vládne jednotky zadržali 15 mladých mužov, ktorých použili ako ľudské štíty. Minimálne päť ľudí, ktorí bránili mesto, už zomrelo a ďalších desať je zranených.

Izrael, Palestínčania, armáda, útok, raketový, ofenzíva Čítajte aj Izrael zabil ďalšie desiatky ľudí, zaútočil aj na dom šéfa Hamasu

Pápež sa v nedeľu takisto modlil za ukončenie bojov v Pásme Gazy, kde proti sebe bojujú Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas. Vyhlásil, že najmä smrť mnohých detí „je znakom, že nechcú vytvárať budúcnosť, ale chcú ju zničiť“.

Z okna nad Námestím svätého Petra sa modlil za mier a medzinárodnú pomoc. „Pýtam sa sám seba, čo prinesie táto nenávisť a pomsta? Naozaj si myslíme, že môžeme budovať mier, keď toho druhého zničíme?“ vyhlásil. „V mene Boha, ktorý stvoril všetky ľudské bytosti s rovnakými právami a povinnosťami, dal im dôstojnosť a vyzval ich, aby žili ako bratia, apelujem na mier a ukončenie násilia,“ dodal.

Izraelské stíhačky bombardujú Gazu už niekoľko dní. Len počas nedele tam zabili minimálne 33 ľudí, medzi nimi dvanásť žien a osem detí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Pásmo Gazy #Mjanmarsko #izraelsko - palestínsky konflikt