Najvyšší správny súd sa dostáva do formy. Prezidentka menovala za šéfa Pavla Naďa

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za predsedu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Pavla Naďa. Súd by mal fungovať od 1. augusta. Funkčné obdobie predsedu NSS je päť rokov. Naďa zvolila Súdna rada za kandidáta na predsedu NSS jednohlasne 20. apríla.

18.05.2021 09:35 , aktualizované: 10:37
Pavol Naď Foto:
Pavol Naď
debata (26)

„Máte ojedinelú príležitosť viesť súd, ktorý je bez akejkoľvek záťaže z minulosti a máte jedinečnú príležitosť vybudovať súd, ktorý nadviaže na najlepšie tradície slovenského súdnictva,“ uviedla prezidentka. Zdôraznila, že je pred Naďom úloha, aby presvedčil širokú verejnosť, že súd tohto druhu SR a jej občania potrebujú.

Agenda, ktorá zlyháva

Prezidentka podotkla, že NSS SR sa má podieľať na ochrane ústavných práv a slobôd, chrániť občanov pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov. Spomenula, že NSS SR má okrem správneho súdnictva aj ďalšie významné právomoci. Jedným z nich je disciplinárna právomoc.

Video

„Hoci inštrumenty pre disciplinárne súdnictvo sme mali v našej legislatíve aj doteraz, v praxi táto agenda dlhodobo zlyhávala,“ povedala s tým, že disciplinárne súdnictvo má vplyv na kvalitu celého justičného systému.

Dôveryhodný vstup do justície

Bude dôležité riešiť veci takým spôsobom, aby sme dôveryhodne vstúpili na justičnú scénu. Bezprostredne po vymenovaní to uviedol Pavol Naď.

„NSS SR má byť garantom spravodlivého výkonu súdnej kontroly verejnej správy,“ zdôraznil s tým, že súd bude mať okrem správneho súdnictva ďalšie funkcie. „Preberá veľmi závažné povinnosti týkajúce sa disciplinárnej agendy a zároveň pokiaľ ide o súdnu kontrolu ústavných záležitostí týkajúcich sa územnej samosprávy,“ podotkol.

Hlavnou výzvou je čo najskôr vytvoriť personálny základ pre fungovanie Kancelárie NSS SR. „Pokiaľ ide o personálny stav, ktorý súvisí s výberovými konaniami, považujem výsledok prvých dvoch kôl výberového konania za dostatočný základ na to, aby sa NSS SR mohol postaviť na štartovaciu čiaru,“ povedal. NSS SR by mal začať vykonávať svoju činnosť od 1. augusta.

Veľa šťastia pri výbere ľudí

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) popriala vymenovanému predsedovi NSS veľa energie a šťastia pri výbere najbližších pracovníkov, s ktorými sa bude súd rozbiehať. „Je to kľúčová inštitúcia, ktorá pomôže Slovensku byť úspešnou krajinou,” uviedla ministerka.

Novovznikajúci Najvyšší správny súd začína získavať reálnejšiu podobu. Po obavách, že na ňom od 1. augusta nebude mať kto súdiť, je už skoro spolovice obsadený. Na 29 plánovaných voľných sudcovských miest už Súdna rada zvolila 17 kandidátov. Zvyšok budúcich kolegov má pribudnúť ešte v polovici júna.

Video

Pred viac ako týždňom prebehlo druhé kolo výberového konania na sudcov Najvyššieho správneho súdu po pôde Súdnej rady ako najvyššieho samosprávneho orgánu justície. Členovia rady vo verejnom hlasovaní rozhodli, že vo výbere obstálo osem uchádzačiek.

Sú nimi sudkyne správneho kolégia Najvyššieho súdu Katarína Benczová, Jana Hatalová, Zuzana Mališová, Monika Valašiková, Elena Berthotyová a Petra Príbelská a sudkyňa Krajského súdu Žilina Jana Martinčeková a právnička Zuzana Šabová.

Kandidátky postúpili do druhej časti výberového konania, ktorou je overenie ich sudcovskej spôsobilosti. V prípade profesných sudcov by to však mala byť len formalita. Ak ju všetky zvládnu, doplnia deväť kandidátov z prvého výberového konania, ktoré sa uskutočnilo ešte v polovici apríla. Tretie kolo vypísal predseda Súdnej rady na 16. a 17. júla. Prihlásilo sa doň desať uchádzačov.

Kto je Pavol Naď?

Študoval v rokoch 1980 – 1984 na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

Po skončení vysokej školy začínal v rokoch 1984 až 1987 ako právny čakateľ prokuratúry na Okresnej prokuratúre v Prešove a Trebišove. V roku 1987 začal pracovať na Krajskej prokuratúre v Košiciach na oddelení všeobecného a občiansko-súdneho dozoru, odkiaľ prešiel v roku 1990 na Okresnú prokuratúru do Michaloviec.

V rokoch 1993 až 2006 pôsobil ako advokát Slovenskej advokátskej komory.

Funkciu sudcu začal vykonávať od 31. marca 2006 na Okresnom súde v Michalovciach, kde pôsobil do 31. decembra 2007. Od 1. januára 2008 prešiel na Krajský súd do Košíc, na ktorom pôsobí od 24. januára 2011 ako predseda senátu a od 1. novembra 2014 ako predseda správneho kolégia. Od začiatku roku 2021 je na stáži v správnom kolégiu Najvyššieho súdu SR. V rokoch 2013 až 2016 bol členom disciplinárneho senátu Najvyššieho súdu SR. (tasr)

So vznikom Najvyššieho správneho súdu, ktorý priniesla minuloročná reforma justície, sa už niekoľko mesiacov spájali veľké obavy. Hrozilo, že sa nepodarí obsadiť plánovaný počet 29 miest. Dôvodom bola najmä nespokojnosť sudcov správneho kolégia Najvyššieho súdu, ktorí mali byť jadrom novej súdnej inštitúcie. Tí však spočiatku výberové konania bojkotovali, pretože, ako namietali, sú voči týmto skúsením sudcom diskriminačné. Na rozdiel od akademikov či advokátov totiž títo sudcovia Najvyššieho súdu už výber podstúpili.

Napokon sa do výberového konania prihlásilo 43 kandidátov, z toho 11 zo správneho kolégia Najvyššieho súdu. Väčšina z nich už vo výbere uspela. „Zatiaľ to vyzerá tak, že Najvyšší správny súd bude štartovať svoju činnosť za pomerne výraznej prevahy kariérnych sudcov a sudkýň,“ skonštatoval predseda Súdnej rady Ján Mazák. Dodal, že je záujem aj zo strany nesudcov, ale na pozíciu sudcu Najvyššieho správneho súdu sú vysoké nároky.

Najvyšší správny súd už má tiež zvoleného svojho prvého predsedu. Pavol Naď, ktorý ako kandidát uspel vo výberovom konaní ešte na začiatku apríla, po dvoch týždňoch sa pred členmi Súdnej rady predstavil druhýkrát, už ako kandidát na predsedu nového sudu.

„Nielenže bol zvolený, ale bol zvolený všetkými hlasmi členov Súdnej rady, čo nám dáva veľkú nádej, že bude dobrý predseda. Bolo vidno, že pozná a ovláda svoju prácu aj ako sudca. Dnes ukázal, že má aj ten ďalší prvok, že dokáže prácu organizovať a riadiť pre celý súd,“ reagoval vtedy podpredseda Súdnej rady Miloš Kolek.

Najvyšší správny súd má začať fungovať už od 1. augusta. Nová súdna inštitúcia prevezme celú správnu agendu, ktorú doteraz riešil Najvyšší súd. Okrem toho dostane do kompetencií aj disciplinárne stíhania sudcov, prokurátorov a ďalších právnych povolaní a od Ústavného súdu prevezme posudzovanie ústavnosti a zákonnosti volieb. Správne súdnictvo a skúsenosti so vznikom Najvyššieho správneho súdu Českej republiky v pripravovanom rozhovore priblížil jeho predseda a spoluzakladateľ Michal Mazanec.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší správny súd #Pavol Naď