Situácia v súvislosti s povodňami sa stabilizovala, výstrahy však pretrvávajú

Situácia v súvislosti s nepriaznivým počasím na území Slovenska sa momentálne stabilizovala. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že hasiči od utorka obeda nezaznamenali výraznejší nárast výjazdov v súvislosti s intenzívnym dažďom a povodňami.

18.05.2021 10:03 , aktualizované: 19:49
Vrútky / Turiec / Bariéra / Vrecia s pieskom /... Foto:
Hasiči počas stavania protipovodňovej bariéry pri rieke Turiec vo Vrútkach 18. mája 2021.
debata

„Naďalej však na niekoľkých miestach odčerpávajú vodu zo zatopených priestorov a pivníc rodinných domov a odstraňujú následky povodní,“ dodala Križanová.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe upozorňuje, že hydrologické výstrahy pred povodňami v mnohých okresoch Slovenska naďalej pretrvávajú.

Video: Nad obcou Rudno nad Hronom sa roztrhla protipovodňová hrádza, vybudovaná v roku 2011. (Odvysielané 17. mája 2021).

Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

Najvyššia výstraha pred povodňovou aktivitou, teda tretí stupeň, platí pre Nové Zámky – sever, Žarnovicu, Banskú Bystricu, Košice okolie – Hornád a Trebišov – Roňava. „Tretí stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý svojou intenzitou vážne ohrozuje aktivity človeka a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu,“ priblížili meteorológovia.

Výstraha druhého stupňa platí pre Nitru, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidzu, Levice – západ, Žiar nad Hronom, Zvolen, Košice okolie – Bodva a Prešov.

Prvý stupeň platí pre Skalicu, Senicu, Malacky, Nové Zámky – juh, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Žilinu – Rajčianka, Zlaté Moravce, Brezno, Levice – východ, Spišskú Novú Ves, Košice, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou a Trebišov bez Roňavy.

Voda zaplavila ulice v troch obciach v okolí Košíc

V súvislosti s intenzívnym dažďom v Košickom kraji, ktorý pretrváva od pondelkového večera, zasahovali hasiči predovšetkým v okolí Košíc. Najhoršia situácia bola v obciach Nižná Hutka, Malá Ida a Družstevná pri Hornáde, kde voda zaplavila ulice. Ohrozené sú aj rodinné domy. Za Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach uviedla Jana Matis Libová.

Ako spresnila, nápomocní sú aj dobrovoľní hasiči z Budimíra, Ploského a Rákoša. „V súvislosti s počasím máme zatiaľ šesť výjazdov do obcí, kde sa vylieva voda do ulíc. Ďalšie tri súvisia so spadnutými stromami a nahnutým telekomunikačným stĺpom. Hasičov máme momentálne už len v Nižnej Hutke a v Malej Ide ostalo čerpadlo na prečerpávanie vody,“ dodala Matis Libová.

Košice vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

V Košiciach platí tretí stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch a drobných vodných tokoch pretekajúcich cez územie mesta. V utorok ho v súvislosti so zrážkami vyhlásil primátor Jaroslav Polaček.

Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, pre pretrvávajúcu nepriaznivú meteorologickú a hydrometeorologickú situáciu došlo k zvýšeniu hladín vodných tokov a spodnej vody. „Z dôvodu vybreženia a vyliatia vodných tokov dochádza k ohrozeniu života a zdravia, majetku právnických a fyzických osôb, životného prostredia a kultúrneho dedičstva, ako i hospodárskej činnosti,“ uvádza.

Počas povodňovej situácie budú podľa mesta vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia života, zdravia a majetku. „Vyhlásený stupeň povodňovej aktivity sa bude v ďalších dňoch prehodnocovať podľa aktuálneho stavu na vodných tokoch na území mesta,“ dodáva magistrát.

Rudno nad Hronom / Povodeň / Potopa / Čítajte viac Voda v Rudne zabila človeka, ktorý už podobnú tragédiu zažil

Podobne ako Košice, i mesto Liptovský Mikuláš vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. Osadu v Hlbokom začala v noci vytápať voda z okolitých svahov. Od 3.00 h boli na mieste mestskí dobrovoľní hasiči, situáciu neskôr prevzali štátni. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Odvodňovacie kanály, ktoré by umožnili rýchlejší odtok vody, sú podľa hovorkyne upchaté odpadkami. „Vodu ideme prečerpávať do Váhu veľkokapacitnými čerpadlami. Na mieste sú zamestnanci z Verejnopros­pešných služieb (VPS) mesta, ktorí ju odkláňajú na blízku lúku, sú tu už aj štátni hasiči. Voda z polí je zatiaľ čiastočne odklonená, čakáme na pracovníkov z vodárenskej spoločnosti, aby vyčistili upchaté odvodňovacie rúry, vďaka čomu by mala hladina začať klesať,“ priblížil Martin Kögel z VPS.

V pondelok večer sa situácia komplikovala aj v Ploštíne, voda z polí sa vylievala na miestne komunikácie. Ploštínski a mestskí hasiči urobili protipovodňové zábrany a odklonili ju do kanálov.

K vybreženiu Ploštínky nedošlo, nie sú nahlásené ani škody na majetku. „Naplavilo nám múl, piesok a skaly z polí na cestu. Jednoznačne treba riešiť protipovodňové opatrenia s poľnohospodárskym družstvom, pretože popri kultúrnom dome leje všetka voda z polí na cestu. Dážď z polí tiekol aj sponad Tretín a aby nezaplavil dvory, hasiči vodu usmerňovali až na ihrisko,“ povedala poslankyňa za mestskú časť Soňa Čupková s tým, že k ujme na majetku ani na zdraví nedošlo.

Prešovský kraj

V súvislosti so zvýšenou zrážkovou činnosťou uskutočnili hasiči v Prešovskom kraji v utorok ráno desať výjazdov. Najviac práce mali príslušníci zo staníc v Prešove a Sabinove, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová.

„Išlo najmä o odčerpávanie vody z pivníc a priestorov rodinných domov, čistenie kanalizačných vpustov a odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácií,“ priblížila s tým, že doposiaľ v kraji zasahovalo 30 príslušníkov HaZZ s 11 kusmi hasičskej techniky.

Podľa jej ďalších slov zasahovali hasiči z Prešova a Sabinova štyrikrát, dva výjazdy absolvovali príslušníci HaZZ vo Vranove nad Topľou, po jednom výjazde majú za sebou hasiči z Bardejova, Popradu, Levoče a Kežmarku.

Trenčiansky kraj

Štyridsaťpäť profesionálnych a 234 dobrovoľných hasičov likvidovalo v pondelok večer a v utorok nadránom v Trenčianskom samosprávnom kraji následky vytrvalého dažďa. Najviac zásahov mali v okresoch Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Partizánske.

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Marián Petrík, profesionálni hasiči absolvovali v noci 16 zásahov, použili 18 kusov hasičskej techniky, ďalších 46 kusov techniky nasadili dobrovoľní hasiči.

„Hasiči zasahovali predovšetkým pri odčerpávaní vody zo zatopených pivníc rodinných domov, respektíve iných objektov, pri odstraňovaní naplavenín z kanalizačných vpustí, ako aj pri odstraňovaní ďalších následkov v dôsledku zaplavených komunikácií a stromov spadnutých na vozovku,“ doplnil Petrík.

Rozvodnená rieka Turiec

Mesto Martin upozornilo obyvateľov na rozvodnenú rieku Turiec v lokalite Pltníky. Na svojej internetovej stránke ich vyzvalo, aby boli opatrní a nezdržiavali sa v okolí rozvodnených riek a potokov.

„Dobrovoľný hasičský zbor mesta Martin operatívne rieši situáciu. V lokalite sa umiestňujú vrecia s pieskom a iné prostriedky na zabránenie povodne. Krízový štáb mesta Martin bude lokalitu monitorovať a v prípade zhoršenia situácie prijme ďalšie opatrenia. Slovenský hydrometeorologický ústav aj naďalej hlási pre okres Martin druhý stupeň povodňovej aktivity,“ informovalo mesto.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne