Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik zostáva naďalej vo väzbe

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom v utorok Najvyšší súd (NS) SR na svojom neverejnom zasadnutí. Senát NS SR zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 11. mája. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

18.05.2021 16:54 , aktualizované: 17:11
debata

„Senát 2T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí o sťažnosti obvineného Dušana Kováčika proti uzneseniu ŠTS z 11. mája, ktorým bolo rozhodnuté o ponechaní obvineného vo väzbe a zamietnutí jeho žiadosti o prepustenie z väzby, ako aj o nenahradení väzby písomným sľubom a dohľadom probačného a mediačného úradníka nad obvineným, rozhodol tak, že sťažnosť obvineného ako nedôvodnú zamietol,“ konkretizovala hovorkyňa.

ŠTS 11. mája rozhodol o ponechaní už obžalovaného Dušana Kováčika vo väzbe a konštatoval dôvody aj kolúznej, aj preventívnej väzby. Zároveň samostatným výrokom zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu a túto mu ani jedným z ponúkaných inštitútov nenahradil. Zákonná sudkyňa Pamela Záleská nariadila vtedy aj termín hlavného pojednávania na 7. až 9. a následne na 13. až 15. júla.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na súd obžalobu na Kováčika obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov 20. apríla. Kováčika zadržali a obvinili v októbri 2020. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Koncom marca Kováčika obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku. Kováčik mal prijať úplatok vo výške 50-tisíc eur od podnikateľa Petra K. Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa R.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik