Sulík o Matovičovi: Nevenuje sa svojej robote, som z neho unavený

Vládna koalícia sa opäť zmieta v kríze. Jedna z hlavných úloh opäť patrí Igorovi Matovičovi a Richardovi Sulíkovi.

19.05.2021 14:21
debata (73)

Sulík o Matovičovi: Nezvládol funkciu premiéra, nezvláda ani ministerstvo

Video

V utorok sa expremiér a aktuálne minister financií Igor Matovič (OĽaNO) verejne navážal do koaličného partnera Richarda Sulíka (SaS). V stredu naopak Sulík skonštatoval, že je z Matoviča uťahaný.

Koaličný spor sa týka štátneho rozpočtu na tento rok. Matovič ako hlavný financmajster chce navýšiť rozpočet a rovnako aj navýšiť štátny dlh. Naopak, o SaS a najmä jej šéfovi ministrovi hospodárstva Sulíkovi tvrdí, že sú amorálni a bezcitní. Lebo majú k navýšeniu rozpočtu i dlhu výhradu.

Sulík tvrdí, že svoje výhrady povedali interne na koaličnej rade. Tá bola v pondelok. Keďže sa vládna štvorka nedohodla, líder hnutia Sme rodina a predseda Národnej rady Boris Kollár preložil parlamentnú schôdzu o týždeň.

Koaličníci tak získali ďalšie dni na to, aby sa dohodli. To však bude zrejme ťažké, keďže sa obviňujú navzájom z nekompetentnosti a antisociálnosti.

„Fakt vám musím povedať, že som už tak unavený z doťahovania s týmto človekom, ktorý tam nikdy nemal byť,“ povedal Sulík po zasadnutí vlády. „Ale kvôli tomutovládu nepoložíme, ale nabudúce by voliči OĽaNO mohli zohľadniť aj takéto nekompatibilné správanie,“ dodal.

Na margo ministra financií ďalej povedal, že už tri týždne nie schopný podpísať potrebné doklady, aby mohla byť vyplatená pomoc napríklad kultúre. „Pán minister financií sa k tomu zrejme ešte nedostal medzi cestami do Moskvy, Budapešti a Pitsburghu,“ uštipačne pripomenul Sulík Matovičove cesty, počas ktorých zahladzoval problémy okolo očkovacej látke Sputnik V či riešil problémy s americkým majiteľom košických železiarní.

„Mal som tú nádej, že pochopil, že nezvládol funkciu predsedu vlády. SaS a ja osobne sme sa na to už nemohli dívať a vynútili sme si túto zmenu, mysleli sme si, že nájde v sebe dostatok pokory, aby sa venoval svojej robote,“ vzdychol si Sulík a vyhlásil, že sa už viac nebude k téme rozpočtu a Matoviča vyjadrovať.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič