Najvyšší súd nezmenil dôvody väzby u Jankovskej a exsudcu Molnára

Dôvody väzby bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej a bratislavského krajského exsudcu Richarda Molnára sa nemenia. Najvyšší súd (NS) SR na stredajšom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica ako nedôvodnú. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

19.05.2021 16:42
debata (3)

Hovorkyňa dodala, že NS SR nezistil vecný dôvod na prokurátorom navrhované rozšírenie dôvodov väzby u obvinených na ďalšiu stíhanú trestnú činnosť v kauze Víchrica, „keďže už skorším rozhodnutím súdu bola u obidvoch obvinených väzba nahradená prijatím peňažných záruk a dohľadom probačného a mediačného úradníka“.

Obvinenia oboch sa týkajú akcií Búrka a Víchrica, v rámci ktorých ich pre korupčné správanie zadržala Národná kriminálna agentúra.

Monika Jankovská je vo väzbe od marca minulého roka. NS SR ju po zaplatení peňažnej záruky na začiatku marca 2021 prepustil na slobodu a nariadil jej kontrolu technickými zariadeniami, takzvaným náramkom. Okamžite po prepustení však bola zadržaná a v súčasnosti je väzobne stíhaná v rámci kauzy trenčianskeho baru Fatima. V polovici marca o tom rozhodol Krajský súd v Trnave. V súčasnosti je hospitalizovaná vo väzenskej nemocnici v Trenčíne na psychiatrickom oddelení.

Obhajca bývalej štátnej tajomníčky Peter Erdös pre TASR potvrdil, že Okresný súd v Trenčíne má vo štvrtok rozhodovať o jej žiadosti o prepustenie z väzby.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #Akcia Víchrica