Kajúcnik Makó údajne dostal prácu v SIS vďaka Matovičovi

Jeden z najexkluzívnejších kajúcnikov súčasnosti Ľudovít Makó po odchode z funkcie riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy nastúpil do Slovenskej informačnej služby. Stalo sa tak aj s vedomím vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

19.05.2021 19:11
Ľudovít Makó Foto:
Bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó
debata (196)

Ten dokonca Makóovi s pochybnou povesťou prácu v SIS údajne sám vybavoval. Matovič to popiera, zároveň však priznal, že o jeho nástupe do SIS vedel. Obyčajní ľudia pritom už pred dvoma rokmi žiadali Makóov odchod z funkcie pre podozrenia z krytia podvodov.

O Matovičovom záujme umiestniť končiaceho šéfa finančnej kriminálky do Slovenskej informačnej služby (SIS) vo svojej výpovedi podľa portálu topky.sk prehovoril šéf Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian. Ten len pred pár dňami oznámil koniec na čele agentúry aj v polícii.

O Makóovom prestupe od finančiarov k tajným sa údajne dozvedel od dnes už trestne stíhaného exnámestníka SIS Borisa Beňu. Pri pracovnom stretnutí vraj u Zuriana vyzvedal, či NAKA rozpracováva a odpočúva jedného ich príslušníka. Keď sa ho šéf kriminálnej agentúry pýtal ktorého, Beňa mu povedal, že ide o Makóa.

Video: Matovič k Makóovi: Možno som vyzradil utajovanú skutočnosť.

Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

Zurian to uviedol vo výpovedi k svojmu trestnému oznámeniu na Beňu. Toho polícia zadržala v rámci akcie Judáš vlani v decembri, obvinila z korupcie a Špecializovaný trestný súd ho poslal do väzby. Beňa usvedčuje viacerých z korupcie, Zuriana obvinil z vynášania utajovaných skutočností.

Už bývalý šéf NAKA na Beňove vyjadrenia vo februári reagoval trestným oznámením za trestný čin krivého obvinenia a trestný čin krivej výpovede. V tomto trestnom oznámení Zurian popísal spôsob, akým mu Beňa v auguste 2020 oznámil príslušnosť bývalého riaditeľa finančnej kriminálky k SIS.

Bol som iba informovaný

„Povedal mi, že premiér Igor Matovič ho (Makóa, pozn. red.) potreboval bez problémov a v tichosti, bez kriku, dostať z funkcie od Hegera (vtedy ministra financií – pozn. red.) z Kriminálneho úradu Finančnej správy, a tak ich požiadal, aby ho zobrali do SIS. Neskôr mal ísť robiť do Budapešti. Povedal, že bol taký barter, aby dobrovoľne uvoľnil miesto riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy,“ vypovedal údajne Zurian pred vyšetrovateľom.

Makóovu príslušnosť k tajnej službe potvrdil aj bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. Uviedol to pred súdom, ktorý rozhodoval o jeho väzbe kvôli obvineniu z prijímania úplatku, pretože práve Beňa a Makó sú ako kajúcnici jedinými svedkami údajne korupcie, ktorou si mal od SIS kúpiť „pokoj“ za 40-tisíc eur známy konkurzný právnik Zoroslav Kollár.

„Z doposiaľ vykonaného dokazovania a obsahu vyšetrovacieho spisu podľa obvineného nepochybne vyplynulo, že svedkovia JUDr. R. R. a JUDr. Ľ. G. sú obaja príslušníkmi SIS,“ uvádza anonymizované uznesenie Najvyššieho súdu, ktorý 29. marca 2021 potvrdil väzbu pre Vladimíra Pčolinského.

Matovič na Zurianove slová reagoval tvrdením, že s Makóom nemal nič spoločné. „Bol som iba informovaný, že odchádza z pozície šéfa kriminálneho úradu Finančnej správy a že odchádza do SIS,“ povedal líder obyčajných v stredu pred rokovaním vlády. Zároveň odmietol, že by ho bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému odporučil.

Už samotné priznanie víťaza vlaňajších februárových volieb s tvrdou protikorupčnou rétorikou, že o Makóovom vstupe do SIS vedel, pôsobí pomerne zvláštne. K angažovaniu Makóa do SIS malo totiž podľa Zurianovej výpovede dôjsť ešte pred augustom 2020.

Pritom už zhruba dva roky mala Makóa NAKA rozpracovávať ako záujmovú osobu – „zločinca, ktorý vydiera podnikateľov“. Premiér je navyše priamym nadriadeným šéfa SIS a keby s Makóovou nomináciou Matovič nesúhlasil, mohol Pčolinského odvolať. V tom čase bol Makó už aj medzi niektorými politikmi označovaný za závadovú osobu.

Napríklad Matovičova bývalá stranícka kolegyňa, teraz predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, zaradila Ľudovíta Makóa známeho svojimi nadštandardnými majetkovými pomermi už vlani v máji do svojho povestného pexesa, ktoré označovalo osoby, ktoré treba odstrániť z verejného života.

Matovič: Makó je vagabund

Aj to pravdepodobne prispelo k Makóovmu koncu v pozícii riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy, z ktorej ho 2. júna 2020 odvolala ešte bývalá prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

Po zhruba dvoch mesiacoch v SIS Makóa 17. septembra skoro ráno v rodinnom dome v obci Jelenec pri Nitre zadržala Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Boží mlyn. Po domových prehliadkach bol obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu obmedzovania osobnej slobody a obzvlášť závažného zločinu vydierania.

Makó vypovedal proti viacerým príslušníkom ozbrojených zborov, nielen zadržaných spolu s ním, ale svojimi výpoveďami vyprovokoval políciu aj k ďalšej akcii Judáš, po ktorej boli 2. decembra 2020 zadržaní aj ďalší ôsmi bývalí vysokí funkcionári polície, SIS a Finančnej správy.

Za spoluprácu s políciou 13. novembra 2020 Makóa z väzby prepustili priamo dozorujúci prokurátori. Matovič, ktorému ešte na prelome minulého mája a júna vstup Makóa do SIS neprekážal, o ňom už v septembri hovoril ako o zločincovi.

„Doba, ktorá nastáva, je mannou z neba pre Haščáka, Pellegriniho, Fica, Bödöra, Krajmera, Kožucha, Kičuru, Makóa, Jankovskú, Kočnera, Sklenku, desiatky väznených sudcov a všetkých tých vagabundov, ktorých sme za pol roka zavreli a ich miliónové biznisy na úkor štátu zrušili,“ napísal Matovič na sociálnej sieti 27. septembra 2020.

Dokonca už dva roky predtým hnutie OĽaNO vyzývalo na odchod Makóa z čela finančnej kriminálky kvôli miliónovým colným podvodom. „Kriminálna správa zlyhala, pretože podvody nevyšetrovala a doteraz nevieme o vyvodení nejakej trestnoprávnej zodpovednosti voči ľuďom, čo tieto podvody umožnili a ľuďom, ktorí tieto podvody páchali.

Takisto boli medializované podozrenia, že Ľudovít Makó je v obrovskom konflikte záujmov, pretože jemu blízke osoby podnikajú v oblasti hazardu, ktorého kontrola patrí pod finančnú správu,“ uviedla vtedajšia poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. Tvrdila, že kým bude Makó šéfovať kriminálnemu úradu, tak sa očista finančnej správy nepodarí.

NAKA bez šéfa

Národnú kriminálnu agentúru v posledných dňoch opustili až traja vysokí funkcionári. Odchod ako prvý oznámil 11. mája riaditeľ Zurian.

Policajného prezidenta Petra Kovaříka podľa vlastných slov toto rozhodnutie prekvapilo, pretože ako uviedol, Zurianove výsledky práce boli výborné. Meno nástupcu by malo vyplynúť z riadneho výberového konania. Žiadosti o zaradenie môžu uchádzači posielať na ministerstvo vnútra do 9. júna. Kto dovtedy agentúru povedie, Kovařík zatiaľ nespresnil.

Deň po Zurianovi svoj odchod ohlásil aj jeho zástupca Patrik Jurík a napokon o deň neskôr sa pridal aj riaditeľ odboru Bratislava Ján Štefanák. Rovnako aj oni dvaja zo služobného pomeru odchádzajú na vlastnú žiadosť.

Zuriana do funkcie riaditeľa NAKA začiatkom mája 2019 ustanovil vtedajší policajný prezident Milan Lučanský. Predtým bol šéfom protizločineckej jednotky. Na čele NAKA Zurian nahradil Petra Hraška, ktorý je väzobne stíhaný v kauze Očistec.

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Igor Matovič #Ľudovít Makó