Slovensko Sputnik V stále nevlastní

Ruská vakcína Sputnik V, ktorá od marca leží v skladoch v Šarišských Michaľanoch, stále nepatrí Slovensku. Na východe krajiny je uskladnených 200-tisíc dávok.

20.05.2021 06:00 , aktualizované: 09:21
debata (204)

VIDEO: Lengvarský o Sputniku.

Video

Na otázku, koľko vakcín Sputnik V Slovensko nakúpi, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) neodpovedal. „Zatiaľ sme nekúpili nič,“ povedal po rokovaní vlády. „Môžem kúpiť nula aj dva milióny,“ dodal. Podľa zverejnenej zmluvy by však Slovensko malo zaplatiť za dva milióny dávok aj vtedy, keby ich od výrobcu neodobralo.

V štátnom rozpočte svieti plná suma za nákup dvoch miliónov vakcín. Cena za dve dávky vakcíny je 19,9 amerického dolára, čo je približne 17 eur. Slovensko by teda za Sputnik V malo zaplatiť cca 17 miliónov eur. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) tvrdí, že nie je isté, či Slovensko nakoniec pristúpi k tomu, aby kúpilo všetky vakcíny, ku ktorým sa krajina v zmluve zaviazala.

O osude ruskej očkovacej látky hovoril Lengvarský s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO). O výsledku rokovania však nechceli informovať.

Prvá dodávka Sputnika V prišla na Slovensko 1. marca, jeho nákup podpísal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Vakcínu posudzovalo slovenské laboratórium, potom aj maďarské certifikované laboratórium. Časť vakcíny si vzala ruská strana na preskúmanie – podľa Matoviča sa obávali, že očkovacie látky mohli byť kontaminované. Výsledky kontroly by mali byť známe do konca mája.

Diskusia ešte prebieha

Predpokladá sa, že s očkovaním sa začne v júni. V júli vyprší exspirácia 100-tisíc dávok, v auguste ďalších 100-tisíc dávok. Sputnik V je dvojzložková vakcína, čiže pacient by mal absolvovať dve očkovania.

Minister po štvrtkovej návšteve veľkokapacitného vakcinačného centra na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave uviedol, že na rokovaniach o Sputniku V akceptovali požiadavky rezortu zdravotníctva, aké, však nespresnil. To, kedy podpíše povolenie na jeho použitie, je podľa Lengvarského „stále predmetom diskusií“.

204 debata chyba
Viac na túto tému: #Sputnik V