Viacerí členovia Za ľudí už nechcú Remišovú na čele strany, volajú po sneme

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Za ľudí Mária Kolíková si myslí, že by bolo vhodné zvolať čo najskôr snem, na ktorom by sa volil nový predseda strany.

20.05.2021 17:46 , aktualizované: 19:34
Veronika Remišová / Za ľudí / Foto:
Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová
debata (137)

Kolíková tiež uviedla, že otázka o tom, či by kandidovala za šéfku Za ľudí, je predčasná. Zvolanie snemu podporujú aj niektorí poslanci Za ľudí, medzi nimi Vladimíra Marcinková či Tomáš Lehotský, u ktorého stratila predsedníčka Veronika Remišová dôveru. Šéfka poslaneckého klubu a podpredsedníčka strany Jana Žitňanská nechce komentovať vnútrostranícke záležitosti.

„Myslím si, že s ohľadom na situáciu, v akej sa strana nachádza, by sme to mali urobiť,“ reagovala Kolíková na otázku, či by podporila zvolanie snemu, na ktorom by sa volil nový predseda strany.

Snem by mal byť podľa nej čo najskôr, „pretože by to pomohlo k stabilite a jednote strany“. Ministerka nechcela komentovať, či Remišová plní funkciu líderky dostatočne. „Toto sú otázky, pri ktorých je na mieste, aby sme diskutovali vo vnútri strany,“ reagovala.

Lehotský uviedol, že vládna kríza, ako aj odvolávanie ministerky Kolíkovej v parlamente ho utvrdili v tom, že chce, aby bol na mieste lídra Za ľudí niekto iný. Podľa svojich slov netuší, či chce za šéfku strany kandidovať Kolíková. Lehotský nemá záujem sa o túto funkciu uchádzať.

Veronika Remišová / Andrej Kiska / Čítajte viac Za ľudí bez ľudí. Remišová vs. Kolíková

„Potrebujeme v strane spraviť vnútornú súťaž o to, s akou víziou sa bude strana ďalej uberať a uchádzať o priazeň voličov. Leadership, ktorý strane ponúka predsedníčka Veronika Remišová, sa mi vzhľadom na preferencie a aktuálnu vypätú politickú situáciu ukazuje ako nedostatočný,“ skonštatovala Marcinková s tým, že v demokratickej strane nie je nič neštandardné na tom, že členovia volajú po sneme v čase, keď by strana mohla v politickej konkurencii rásť výraznejšie.

Pripustila, že jedným z legitímnych riešení je zmena lídra. Zatiaľ podľa vlastných slov nevie, kto by sa prihlásil do súťaže. Ak by tak urobila Kolíková, bola by rada. O poste predsedníčky Marcinková neuvažuje, uchádzala by sa však o post v predsedníctve strany. Strana podľa Žitňanskej diskutuje o svojej budúcnosti, no nechce to komentovať. „Myslím si, že veci, ktoré si chceme vydiskutovať, si vydiskutujeme vo vnútri,“ uviedla.

Dva tábory vo vedení strany

Keď sa strana Za ľudí nevybíjala v škriepkach a bojoch o funkcie, preferencie jej stúpali. Návrh uznesenia na zvolanie mimoriadneho snemu, kde by sa malo voliť nové vedenie strany, na predsedníctve nebol prednesený. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Podľa vlastných slov ale dostala odkaz, že ak neodstúpi, bude vystavená silnému mediálnemu tlaku. Podpredseda strany Juraj Šeliga si myslí, že problémy by si mali vyriešiť vo vnútri. Aj konflikty podľa neho prispievajú k nízkym preferenciám strany v prieskumoch.

„Dostala som odkaz, že ak neodstúpim, budem vystavená silnému mediálnemu tlaku. Toto pokladám za nekorektné, vnútrostranícke diskusie sa majú viesť vo vnútri strany,“ podčiarkla Remišová. Vo vedení strany sú podľa nej dve skupiny, jedni riešia problémy občanov a druhí svoje ambície a funkcie. Hovorí, že strana nie je elitársky klub a má širokú členskú základňu. Chce sa stretnúť s členmi a dať im priestor na vyjadrenie. „Následne prijmeme rozhodnutie,“ dodala.

Problém v strane vníma od vládnej krízy, keď sa podľa nej okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) vytvorila skupinka, pre ktorú bol prijateľným rizikom pád vlády a predčasné voľby. „Odvtedy sa nepochopiteľne otočili niektorí z členov vedenia strany a vyčítajú mi komunikáciu počas vládnej krízy. Tú komunikáciu, vďaka ktorej sme dosiahli všetky požiadavky, ktoré strana mala,“ argumentuje.

odvolávanie, Mária Kolíková, Čítajte viac Politológ: Remišová sa nevyznamenala, Kolíková môže ísť k politickej konkurencii

Naďalej ale cíti podporu členov strany i vedenia. Stranu podľa vlastných slov viedla v súlade so snahou očistiť Slovensko od korupcie, vrátiť dôveru ľudí v právny štát a pomôcť krajine. Podotkla, že keď pracovali a nevybíjali sa v škriepkach, rástli im aj preferencie. „Ukazujú to všetky prieskumy a ak budeme mať priestor na pokojnú prácu, strana Za ľudí bude v parlamente,“ uzavrela.

Šeliga považuje verejné odkazy za kontraproduktívne. Zdôraznil, že je na nich, aby sa v strane porozprávali, dohodli a povedali si, ako chcú pokračovať. Podotkol, že krajina má plné zuby konfliktov, či už v koalícii alebo opozícii.

„Nehovoriac o tom, že členovia mladej strany si tu idú odkazovať cez médiá. Máme si to vyriešiť a hotovo. Tie štyri percentá máme evidentne preto, že stále niekto rieši nejaký vnútorný problém, či v koalícii alebo v strane. Ja som do politiky išiel, aby som napĺňal náš program a nie dookola riešil, kto kde má byť a kto s kým má aktuálne aký konflikt,“ uzavrel s tým, že tieto veci patria za zavreté dvere.

Remišová je šéfkou strany od augusta 2020, keď v súboji o kreslo predsedu porazila poslanca Miroslava Kollára. Ten už zo strany odišiel a okrem neho Za ľudí opustili aj poslanec Tomáš Valášek a exposlankyňa Andrea Letanovská.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Za ľudí