Politológ Řádek v Ide o pravdu: Kollár znásilňuje Kolíkovú, Heger je vazal Matoviča. Koalícia buble ako sopka

Koalíciu drží pokope trpezlivosť Richarda Sulíka (SaS) a Veroniky Remišovej (Za ľudí). Kedy to vzdajú? „Spory sú vážne a osobné. Až do volieb budú konflikty, nečakajme žiadne politické spojenectvá,“ povedal v relácii Ide o pravdu politológ Miroslav Řádek z Trenčianskej univerzity.

20.05.2021 20:00
debata (68)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Miroslava Řádka v relácii Ide o pravdu.

Video
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Sklamanie a rozčarovanie. Výmena na poste premiéra nezastavila napätie a konflikty v koalícií. „Bude to pokračovať až do volieb,“ povedal v relácii Ide o pravdu politológ Miroslav Řádek.

Situáciu odzrkadľuje podľa neho aj najnovší prieskum preferencií politických strán agentúry AKO, v ktorom ani mesiac po koaličnej kríze nedošlo k výrazným posunom.

„Politici nepriniesli nič nové, idú podľa starého scenára, opakujú sa hádky a konflikty,“ dodal Řádek. Predpovedá, že situácia sa nezmení až do parlamentných volieb, či budú riadne alebo predčasné.

Politológ v relácii komentuje pozíciu liberálov Richarda Sulíka: „Vláda má konzervatívno – sociálny nádych, a preto je SaS v názorovej aj politickej menšine.“ Oceňuje trpezlivosť šéfa liberálov a Veroniky Remišovej (Za ľudí).

Řádek je presvedčený, že osud koalície je priamo závislý od momentu, kedy obom lídrom „prasknú nervy“.

Ani nový premiér Eduard Heger (OĽaNO) nevie podľa politológa spraviť poriadok s expremiérom Igorom Matovičom (OĽaNO), ktorý je príčinou konfliktov. „Heger je politik bez myšlienok a emócií. Je iba bábkou v rukách Matoviča,“ vysvetľuje Řádek.

Vláda nemá reálneho premiéra, ktorý by rozhodoval samostatne, a nebál sa oslobodiť od svojho straníckeho šéfa. „Oni si síce vymenili pozície, ale osobné vazalstvo voči expremiérovi zostalo,“ doplnil.

Kriticky hodnotil aj správanie sa Borisa Kollára (Sme rodina) voči ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí), ktoré označil za hanebné.

„Kollár ani neskrýva, že pri zmene legislatívy o kolúznej väzbe sa angažuje len kvôli svojmu známemu Vladimírovi Pčolinskému,“ zdôraznil politológ.

Pripomína, že hnutie Sme rodina ani v minulosti ani vo svojom volebnom programe neriešilo problematiku trestného práva.

Čo sa stane s koalíciou, ak ústavný súd vydá súhlas na referendum o predčasných voľbách? Zobudí sa Heger a celá vláda? Ako budú hlasovať o svojom osude poslanci koalície v parlamente? Odpovede politológa Miroslava Řádeka z Trenčianskej univerzity si pozrite v relácii Ide o pravdu.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Vladimír Pčolinský #Miroslav Řádek