COVID pasy by sa mali spustiť od júla

Pre vznik COVID pasov boli potrebné veľké kompromisy, uviedol Európsky parlament. Občanom členských krajín EÚ tieto zelené pasy umožnia "slobodnejšie sa pohybovať v rámci EÚ s úplnou bezpečnosťou čo sa týka zdravia", a podporia odvetvia ekonomiky závislé od voľného pohybu ľudí, povedal eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

21.05.2021 06:00 , aktualizované: 22:52
debata (47)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:52 Nemecko s účinnosťou od nedele nebude považovať Slovensko za epidemicky rizikovú krajinu. Pri cestách zo Slovenska do Nemecka tak už nebude povinná karanténa, a to bez ohľadu na to, či cestujúci má plné očkovanie proti covidu. Vyžadovaný nebude ani test. Nutné je ale v najbližších desiatich dňoch počítať s prechodnou lehotou, plné výhody tak Slováci získajú až od júna. Nové hodnotenie v piatok večer oznámil Inštitút Roberta Kocha (RKI), ktorý epidemický zoznam aktualizuje (viac). (čtk, rki)

22:11 Koronavírusom SARS-CoV-2 sa nakazilo iba 15 z takmer 60-tisíc ľudí, ktorí sa zúčastnili na pilotnom programe britskej vlády zameranom na to, či je možné počas pandémie zorganizovať hromadné podujatia. Vláda v ostatných týždňoch povolila deväť podujatí vrátane dvoch futbalových zápasov FA cupu, majstrovstiev sveta v snookeri a odovzdávania cien Brit Awards. Britské úrady v súčasnosti dohľadávajú kontakty 15 osôb, ktoré sa nakazili koronavírusom. Táto miera infekcie je však v súlade s počtom prípadov v širšej populácii.

Pilotné podujatia boli podľa hovorcu vlády navrhnuté tak, aby bolo riziko infekcie v rámci možností čo najnižšie. Účastníci niektorých podujatí vrátane odovzdávania cien Brit Awards či párty v nočnom klube nemuseli mať nasadené rúška a nemuseli ani dodržiavať rozstupy, museli sa však preukázať sa negatívnym výsledkom testu. Do londýnskeho futbalového štadióna Wembley, kam sa zmestí 90-tisíc divákov, však úrady minulý víkend pustili len 22-tisíc fanúšikov.

Spojené kráľovstvo patrilo k štátom najviac zasiahnutým epidémiou covidu. Londýn však od marca vďaka úspešnej vakcinačnej kampani postupne uvoľňuje protiepidemické opatrenia. Vláda chce zvyšné obmedzenia zrušiť do 21. júna, po výskyte ohnísk tzv. indického variantu koronavírusu sa však objavili pochybnosti, či bude možné tento plán dodržať. Očakáva sa, že premiér Boris Johnson oznámi ďalší postup na budúci týždeň. (afp, tasr)

21:31 Očkovanie dvoma dávkami po siedmich dňoch znižuje riziko hospitalizácie s ťažkým priebehom covidu u ľudí nad 75 rokov o 87 percent. Vyplýva to z prvej rozsiahlej štúdie uskutočnenej vo Francúzsku. „Očkovaní ľudia starší ako 75 rokov sú vystavení deväťkrát menšiemu riziku hospitalizácie kvôli covidu, než neočkovaní ľudia rovnakého veku“, vyhlásil profesor Mahmoud Zureik, šéf epidemiologickej skupiny Epi-Phare, ktorá zverejnenú štúdiu vypracovala.

Experti analyzovali údaje o štyroch miliónoch Francúzov starších ako 75 rokov. Z nich bolo 1,4 milióna očkovaných, a to medzi 27. decembrom 2020 a 24. februárom 2021. Obe skupiny boli sledované po dobu približne 40 dní.

V čase vykonávania štúdie boli dané vekové skupiny očkované vakcínami na báze mediátorovej RNA (mRNA). 92 sledovaných očkovaných dostalo vakcínu Pfizer/BioNTech. Účinnosť, teda zníženie rizika hospitalizácie, bola o niečo vyššia u relatívne mladších ročníkov.

Vo vekovej skupine 75 až 84 rokov bola 91 percent, medzi ľuďmi vo veku 85 rokov a staršími predstavovala 81 percent. Podľa predbežných výsledkov sa o 91 percent u seniorov s dokončeným očkovaním po siedmich dňoch tiež znížilo nebezpečenstvo úmrtia na covid, uviedli autori francúzskej štúdie. (afp, čtk)

21:26 Starosta Moskvy Sergej Sobjanin vyjadril znepokojenie nad pomalým tempom očkovania proti covidu v ruskom hlavnom meste a skutočnosťou, že ľudia sa nenechávajú očkovať, hoci vakcína je široko dostupná. „Ďalší ľudia sa infikujú, ďalší umierajú, a rovnako sa nechcú nechať očkovať,“ vyhlásil Sobjanin na stretnutí s občanmi. „Je to poľutovaniahodné, pretože už skoro pol roka nie je očkovanie nijako obmedzené,“ podčiarkol starosta.

Sobjanin v snahe vyzdvihnúť prednosti ruskej vakcinačnej kampane tiež povedal, že v Rusku sa ľudia môžu nechať očkovať zadarmo, zatiaľ čo inde v Európe to tak nie je. „Pritom zatiaľ čo v Európe očkovanie stojí 1 500 až 2 000 eur, u nás je to zadarmo,“ nechal sa počuť.

Ako ale upozornil spravodajský server Meduza, v Európskej únii i ďalších európsky krajinách je očkovanie zadarmo. Výnimku tvorí San Marino, ktoré začalo ponúkať očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V turistom. Tí za obe dávky zaplatia 15 eur, čo je mnohonásobne menej, než suma, ktorú udávaná Sobjanin.

Po celej Moskve sú zriadené očkovacie strediská, a to aj v parkoch či obchodných centrách. Vakcínu si však zatiaľ nechalo aplikovať 1,3 milióna Moskovčanov, čo je asi desať percent obyvateľov ruskej metropoly. V celom Rusku si potom z približne 146 miliónov obyvateľov nechalo aspoň jednu dávku podať necelých 26 miliónov ľudí, obe dávky dostalo 10,5 milióna osôb, uvádza web gogov.ru, ktorý sa snaží suplovať absenciu celonárodnej štatistiky a ponúka počty očkovaných na základe údajov z oficiálnych zdrojov a médií. (gogov.ru, čtk)

21:06 Najľudnatejšia kanadská provincia Ontário obnovuje očkovanie proti koronavírusu vakcínou spoločnosti AstraZeneca. Používať ju však bude len ako druhú dávku u tých, ktorí ju dostali aj ako prvú dávku. Informovali o tom zdravotnícki predstavitelia provincie v piatok. Ontário a niektoré iné provincie zastavili podávanie očkovacej látky AstraZeneca ako prvej dávky v skoršej časti tohto mesiaca pre obavy zo zriedkavých prípadov krvných zrazenín.

Hlavný zdravotnícky predstaviteľ provincie Ontário David Williams uviedol, že pred podaním druhej dávky vakcíny AstraZeneca je potrebný „informovaný súhlas". Podľa kanadskej vlády údaje z Veľkej Británie ukazujú podstatne menšie riziko zriedkavých krvných zrazenín po podaní druhej dávky očkovacej látky AstraZeneca. Pravdepodobnosť takéhoto rizika je jedna k šesťstotisíc, povedal Williams. (sita, ap)

20:58 Londýnske letisko Heathrow oznámilo, že vyčlení terminál pre pasažierov z priamych letov zo štátov, ktoré sú z hľadiská rozšírenia koronavírusu zaradené do zoznamu červených krajín. Dôvodom sú obavy, aby neboli v blízkosti cestujúcich prichádzajúcich zo zelených a žltých krajín.

Pre pasažierov z červených krajín bude od prvého júna vyčlenený terminál 3 a neskôr to bude terminál 4, hneď ako to bude prevádzkovo možné. „Zoznam červených krajín bude v dohľadnom období pravdepodobne črtou cestovania vo Veľkej Británii, keďže krajiny očkujú rôznymi tempami," povedal hovorca letiska Heathrow. „Prispôsobujeme Heathrow tejto dlhodobejšej realite," dodal.

Letisko uviedlo, že rokuje s vládou o nákladoch na prevádzkovanie terminálu vyčleneného pre cestujúcich z červených štátov. Predstavitelia letiska tvrdia, že Heathrow potrebuje čiastočnú kompenzáciu, pretože to súvisí s realizáciou vládnej politiky. (bbc.com, sita)

19:25 Český Najvyšší správny súd (NSS) v piatok vyhovel návrhu na zrušenie aktuálne platných obmedzení v reštauráciách, herniach a kasínach, ktorý podal advokát Adam Černý. Po víkende nadobúda účinnosť nové opatrenie, ktoré je však v základných rysoch totožné.

Rozhodnutie NSS však nebude mať bezprostredný vplyv. Zásah súdu totiž nadobudne platnosť dňom právoplatnosti rozsudku, teda po vypracovaní odôvodnenia a po jeho doručení. Návrh na NSS podal Černý z pozície zákazníka, ktorý nemôže využívať služby reštaurácií, čo vraj zasahuje do jeho sociálnych väzieb a trávenia voľného času. Černý sa na rokovaní súdu osobne nezúčastnil, zástupca ministerstva zdravotníctva Jan Bačina opatrenia obhajoval.

Reštaurácie či bary môžu mať otvorené záhradky, vnútorné priestory sú zatvorené. Výnimky platia napríklad pre školské a zamestnanecké stravovanie. Opatrenie je formulované tak, že vo vnútorných priestoroch reštaurácií, herní a kasín zakazuje prítomnosť verejnosti.

Podľa NSS pandemický zákon umožňuje obmedziť obchod a služby, ale nie zakázať ich prevádzku, a to ani prostredníctvom zákazu prítomnosti verejnosti. Ministerstvu zdravotníctva nepomohlo ani to, že okrem pandemického zákona oprelo toto opatrenie aj o zákon o ochrane verejného zdravia. Ten však umožňuje obmedziť pohyb osôb podozrivých z nákazy, no nie plošne v celej krajine. (novinky.cz, tasr)

18:36 Európska únia plánuje do konca roka darovať globálnej iniciatíve COVAX najmenej 100 miliónov dávok vakcín proti koronavírusu. Oznámila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas virtuálneho Svetového summitu o zdraví, ktorý zorganizovala EK a Taliansko aktuálne predsedajúce skupine G20, uviedla agentúra DPA.

Zástupcovia farmaceutických spoločností Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson (J&J) na summite G20 podľa agentúry AFP uviedli, že tento a budúci rok prispejú približne 3,5 miliardami dávok vakcín pre chudobnejšie štáty, ktoré poskytnú buď zdarma, alebo so zľavou cenu.

Cieľom programu COVAX podporovaného Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) je zaistenie očkovacích látok pre chudobnejšie krajiny sveta. EÚ tiež oznámila novú iniciatívu na podporu lokálnej výroby vakcín v Afrike.

17:33 Európske zelené COVID pasy by mali byť aktívne najneskôr od 1. júla. Povedal to v piatok eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktorý štvrtkovú dohodu členských krajín EÚ a Európskeho parlamentu (EP) na podmienkach týchto osvedčení označil za „dobrú správu pre všetkých občanov členských krajín EÚ“. Informovala o tom agentúra DPA.

Členské štáty Únie majú podľa Reyndersa počas júna ukončiť všetky prípravy, aby tak mohli úspešne spustiť COVID pasy s cieľom zjednodušiť cestovanie po Európe. EK ponúka v tejto súvislosti technickú podporu, ako aj finančné prostriedky, dodal eurokomisár.

Členské štáty EÚ, ktoré však budú potrebovať viac času na prípravu, budú môcť využiť ešte šesťtýždňové prechodné obdobie, dodal Reynders s tým, že táto etapa pokrýva väčšinu z vrcholnej letnej sezóny v júli a auguste.

COVID_passport Čítajte viac Únia sa dohodla na covidových pasoch

17:27 Zmluvy s mobilnými odberovými miestami (MOM) sa končia. Rezort zdravotníctva chce časť z nich nechať fungovať a spojiť ich tak, aby sa tam mohli vykonávať antigénové (AG) aj PCR testy. Uviedol to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) počas piatkovej návštevy vakcinačného centra v Poprade s tým, že tento proces je vo vývoji. Ako doplnil, na ich prevádzku budú vyhlásené nové výberové konania. Sieť mobilných odberových miest sme už trochu okresali, asi 116 MOM skončilo, no chceme ju zanechať v takom stave, aby sme ju mohli použiť v prípade zhoršenia situácie, podotkol minister.

V súvislosti s prihlasovaním na očkovanie sa Lengvarský ospravedlnil ľudom, ktorí majú problémy s tým, že im neprišla druhá pozývacia SMS na vakcínu od spoločnosti AstraZeneca alebo sa nemôžu dovolať do call centier. Ministerstvo podľa jeho slov na tom intenzívne pracuje, aby ich niekto skontaktoval a dostali termín.

16:30 Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca tvrdí, že Ázia čelí problémom s dodávkami vakcín proti koronavírusu. V piatkovom vyhlásení uviedla, že v Nepále a Bangladéši sa minuli očkovacie látky a väčšina ázijských štátov bojuje s ich nedostatkom. Federácia skonštatovala, že nemocnice v Indii, Malajzii a na Filipínach sú na maximum preplnené pacientmi s ochorením COVID-19.

Podľa spomenutej inštitúcie mnoho bohatších ázijských krajín nakúpilo také množstvo vakcín, ktoré by stačilo na niekoľkonásobné zaočkovanie všetkých ich obyvateľov, zatiaľ čo väčšina Ázie ich má iba zlomok. Ako uviedol riaditeľ Červeného kríža pre Áziu a Tichomorie Alexander Matheou, iniciatíva COVAX momentálne predstavuje jedinú možnosť, ako vyriešiť túto krízu s nedostatkom vakcín.

15:44 Iba 1,3 milióna obyvateľov 12-miliónového ruského hlavného mesta doteraz dostalo vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Je to najmenší podiel zaočkovaných ľudí v porovnaní s inými európskymi hlavnými mesta. V piatok to na svojom blogu napísal starosta Moskvy Sergej Sobjanin, ktorý sa tak posťažoval na neochotu obyvateľov očkovať sa proti koronavírusu, hoci vakcín je dostatok.

Sobjanin uviedol, že tempo vakcinácie v Moskve sa spomaľuje, hoci očkovacie látky sú zadarmo a v rozsiahlej miere ich distribuujú a okrem kliník ich ponúkajú aj v obchodných centrách a mestských parkoch. Úrady Moskvy v snahe zrýchliť vakcinačnú kampaň dokonca núkajú dôchodcom za zaočkovanie finančnú hotovosť.

V celom Rusku, ktoré má 146 miliónov obyvateľov, doteraz dostalo vakcínu proti koronavírusu približne 10 percent populácie. Podľa odborníkov je dôvodom pomalého tempa vakcinácie rozšírená nedôvera verejnosti voči očkovacím látkam a konfliktné vyjadrenia vládnych predstaviteľov a štátom kontrolovaných médií, ktoré hlásia úspechy v snahe zastaviť šírenie vírusu, hoci počet nových infekcií zostáva vysoký.

15:06 Dánsko v piatok pokračuje v ďalšom uvoľňovaní zostávajúcich obmedzení proti šíreniu koronavírusu. Zamestnanci sa tak môžu postupne začať vracať do svojich kancelárií a študenti späť na akademickú pôdu, informuje agentúra DPA.

Podľa plánu vlády by sa mal vrátiť k práci z kancelárie každý piaty pracovník. Návrat všetkých zamestnancov sa očakáva do 1. augusta.

Počet osôb povolených na verejných vnútorných zhromaždeniach sa zvýšil na 50, zatiaľ čo vonku sa môže stretávať maximálne 100 osôb. Okrem nočných klubov sa otvoria aj všetky zariadenia vrátane sáun, bazénov a vnútorných priestorov v zoologických záhradách a zábavných parkoch.

14:28 Hoci sa pre Slovákov zmiernil režim vstupu do Rakúska, podmienky na vstup do SR platia tak ako doteraz. V praxi to znamená, že ak sa ľudia rozhodnú ísť „na otočku“ na nákupy do Rakúska, po príchode na Slovensko je pre takéto osoby naďalej povinná domáca karanténa. Pripomenula to Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Platí to aj pre zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19. Zaočkovaní a osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, však majú z pohľadu dĺžky karantény miernejší režim, ktorý je podrobne stanovený vo vyhláške,“ spresnila Račková.

Vyhláška ÚVZ stanovuje niekoľko výnimiek, na ktoré sa nevzťahuje povinná karanténa. Ide o vodičov nákladnej dopravy, o posádky vlakov či lietadiel. Osobitný režim je aj pre pendlerov zo susedných štátov vrátane Rakúska.

14:14 Španielsko od pondelka oficiálne ruší platné obmedzenia pre cestujúcich z Británie a Japonska. S odvolaním sa na oznámenie španielskej vlády o tom v piatok informovala na svojej webovej stránke televízia BBC . Vláda uviedla, že Britániu a Japonsko zaradí do zoznamu krajín, na ktorých obyvateľov sa nevzťahujú reštrikcie nepodstatného cestovania do Európskej únie. Cestujúci zo zmienených štátov nebudú pri vstupe potrebovať negatívny PCR test. Dekrét nadobudne účinnosť 24. mája.

13:49 Uplynutie troch týždňov od podania prvej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 bude od 24. mája v Česku stačiť na to, aby sa potvrdilo, že očkovaná osoba je neinfekčná. Informoval o tom v piatok spravodajský server iROZHLAS.cz s odvolaním sa na výsledky rokovania českej vlády.

„Využili sme možnosť, že už prvá dávka do určitej miery chráni pred ochorením,“ povedal po piatkovom mimoriadnom rokovaní český minister zdravotníctva Petr Arenberger. Od 24. mája bude môcť Česká republika uplynutie troch týždňov od prvej dávky využívať ako ekvivalent antigénových testov, PCR testov a prekonania ochorenia. Zaočkovaní sa podľa Arenbergera po uplynutí troch týždňov od prvej dávky už nebudú musieť dávať testovať.

Vláda takisto schválila predĺženie doby, počas ktorej je človek chránený po prekonaní ochorenia COVID-19, a to z 90 na 180 dní. Očkovanie však tieto osoby môžu absolvovať už po uplynutí 90 dní od prekonania covidu.

12:55 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 657 nakazených koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 47 pacientov, informoval v piatok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. V nemocniciach je 1645 chorých s koronavírusom. Takýto nízky počet covidových pacientov evidovali naposledy vlani v októbri, pričom aj ďalšie pandemické údaje klesajú, konštatoval server klubradio.hu.

Podporu umelej pľúcnej ventilácie si vyžaduje stav 195 pacientov. Počet aktuálne nakazených klesol na 110 034 a z covidového ochorenia sa zotavilo už 661 564 osôb

12:20 Cyperská republika preradila Slovensko s platnosťou od 20. mája späť do zoznamu štátov červenej kategórie. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojej webovej stránke, kde zároveň zverejnilo kroky, ktoré treba podstúpiť pred príletom a po prílete na ostrov z krajiny v červenej kategórii.

Cestujúci musia v prvom rade absolvovať molekulárny PCR test, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín. Musia tiež vyplniť formulár Cyprus Flightpass a nahrať do žiadosti certifikát preukazujúci negatívny výsledok PCR testu. Okrem toho však musia podstúpiť PCR test aj priamo na letisku po prílete na Cyprus, a to na vlastné náklady. Do výsledku druhého testu musia ostať v domácej izolácii, výsledok by mal prísť v SMS. Testovanie sa netýka detí mladších ako 12 rokov.

11:57 V dôsledku pandémie koronavírusu zomrelo vo svete až trikrát viac ľudí, než naznačujú oficiálne zaznamenané úmrtia na COVID-19, uviedla v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informuje o tom agentúra AFP. „Celkový počet úmrtí je najmenej dvakrát až trikrát vyšší, než je oficiálne hlásené,“ povedala riaditeľka WHO pre spracovanie údajov Samira Asmová novinárom v Ženeve po tom, čo organizácia zverejnila výročnú správu o globálnych štatistikách v oblasti zdravotníctva.

Podľa správy sa v roku 2020 vyskytli najmenej tri milióny tzv. nadmerných úmrtí v priamej alebo nepriamej spojitosti s ochorením COVID-19. Oficiálny počet úmrtí v súvislosti s covidom pritom koncom minulého roka predstavoval 1,8 milióna, píše AFP.

11:28 Počet obetí koronavírusu v Pakistane presiahol v piatok 20 000. Krajinu v súčasnosti sužuje tretia vlna pandémie, informuje agentúra DPA. Vo štvrtok zomrelo na ochorenie COVID-19 ďalších 100 ľudí; počet obetí sa tak zvýšil na 20 089, uviedlo pakistanské ministerstvo zdravotníctva. Celkový počet nakazených stúpol v Pakistane – jednej z najľudnatejších krajín sveta – na 900 000, pričom len za uplynulý deň zaznamenali viac než 3000 nových prípadov.

Najviac úmrtí zaznamenal Pakistan práve počas prebiehajúcej tretej vlny pandémie, keď bola väčšina pacientov nakazená britským variantom vírusu. Pomalý priebeh očkovania obyvateľstva je jedným z ďalších dôvodov stúpajúceho počtu infekcií a obetí. V Pakistane, ktorý má vyše 200 miliónov obyvateľov, bolo zaočkovaných iba približne päť miliónov ľudí, píše DPA. Pakistanské úrady to pripisujú nedostupnosti vakcín na medzinárodnom trhu i meškaniu dodávok v rámci globálneho distribučného systému COVAX.

10:26 V noci z nedele na pondelok sa v Česku otvorí registrácia na očkovanie pre ľudí nad 35 rokov. V rozhovore pre CNN Prima News to povedal premiér Andrej Babiš. Následne, od polnoci z utorka na stredu sa budú môcť zaregistrovať všetci tridsiatnici, pričom podľa Babiša sa budú môcť od júna registrovať všetci nad 16 rokov.

„Z nedele na pondelok otvárame 35+,“ oznámil Babiš. To znamená, že sa budú môcť zaregistrovať aj ľudia, ktorí majú 35 až 39 rokov, a od stredy pribudne ďalších päť ročníkov, ľudia vo veku 30 až 34 rokov, vysvetľuje iDNES.cz. „Držíme to, čo sme povedali a čo som si ja želal, aby sme od júna otvorili všetko," doplnil premiér.

Štvrtok bol pritom v Česku rekordný, čo sa týka podaných vakcín, keď za jediný deň podali takmer 96-tisíc dávok. Spravodajský portál však upozorňuje, že vláda predtým avizovala, že už v apríli by mali očkovať 100-tisíc ľudí denne.

Vzhľadom na to, že medzi mladšími Čechmi klesá ochota nechať sa zaočkovať, pripravuje vláda kampaň zameranú práve na nich. „Oslovili sme významné osobnosti, športovcov,“ priblížil Babiš, no nespresnil koho presne do kampane pozvali.

Od 1. júna by mal podľa Babiša fungovať nový „covid pas“ na portáli ocko.uzis.cz. „Tam budú mať všetci možnosť v rámci toho pasu vidieť svoje očkovanie, testy aj ochrannú lehotu," prezradil. V piatok vláda túto lehotu po prekonaní ochorenia COVID-19 predĺži z 90 na 180 dní. Počas júna bude covid pas dostupný aj ako aplikácia pre smartfóny. Ľudia, ktorí nemajú smartfón, si však údaje, aj s QR kódom, budú môcť tiež vytlačiť na papier.

Na jeseň sa však zrejme budú musieť ľudia preočkovať, i keď sa zatiaľ podľa predsedu vlády nevie, či jednou dávkou alebo dvoma. „Bohužiaľ, tu s tým vírusom budeme žiť dlho," skonštatoval.

10:17 Koncom tohto týždňa Maďarsko zrejme dosiahne v počte zaočkovaných proti novému druhu koronavírusu päť miliónov, preto operačný štáb rozhodol o ďalšom zmiernení karanténnych opatrení. Vyhlásil to vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého sa však mnohé úľavy budú týkať iba už zaočkovaných.

„Ak dosiahneme päť miliónov zaočkovaných, prídu ďalšie uvoľnenia. Teraz sme pri 4,9 miliónoch, cez víkend dosiahneme päť,“ konštatoval premiér, podľa ktorého Maďarsko už prekonalo tretiu vlnu koronavírusovej pandémie, pričom polovica obyvateľstva je už zaočkovaná.

Operačný štáb v piatok ráno rozhodol, že po prekročení uvedenej hranice zaočkovaných bude zrušený zákaz vychádzania, nebude už obmedzený otvárací čas obchodov a reštauračných zariadení, bude zrušená povinnosť nosenia rúšok na verejných priestranstvách a bude možné športovať na verejných priestranstvách.

Bude možné usporiadať rodinné oslavy s účasťou 50 osôb a svadby s účasťou 200 osôb, pričom však takéto podujatia v hoteloch a reštauráciách budú musieť byť oddelené. Na verejných priestranstvách sa bude môcť zhromaždiť až 500 ľudí. Hudobné a tanečné podujatia budú môcť navštevovať iba osoby s očkovacím preukazom, prípadne s preukazom o prekonaní ochorenia COVID-19. Zaočkované deti vo veku od 16 do 18 rokov sa môžu v sprievode rodičov zúčastniť na podujatiach usporiadaných v interiéroch, citoval Orbán ďalšie rozhodnutia operačného štábu.

10:13 Za štvrtok pribudlo na Slovensku 138 nakazených koronavírusom. Laboratóriá vykonali 4 004 PCR testov. Počet hospitalizovaných pacientov sa znížil o 61 na 666. Potvrdili aj ďalších osem obetí covidu. Prvú dávku vakcíny dostalo už viac ako 1,5 milióna ľudí.

Testovanie / Koronavírus / PCR / Čítajte viac Hospitalizovaných ubúda, prvú dávku vakcíny dostalo 1,5 milióna Slovákov

10:03 Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech by mala byť účinná aj proti indickému variantu koronavírusu, oznámil šéf BioNTechu Ugur Sahin. Informovala o tom v piatok stanica Sky News.

Sahin sa odvolal na výsledky štúdie, ktoré však ešte neboli odborne posúdené. Na ich základe sú protilátky, ktoré sa v tele po podaní tejto vakcíny vytvoria, schopné bojovať s tzv. indickým variantom vírusu.

„Doteraz sme mali možnosť otestovať našu vakcínu voči viac ako 30 variantom vírusu. Zatiaľ sa voči mutáciám ukazuje ako účinná,“ povedal.

Vakcína Comirnaty, ktorú vyvinul nemecký BioNTech s americkou spoločnosťou Pfizer, má podľa Sahina proti indickému variantu 70– až 75-percentnú účinnosť, píše na svojej webovej stránke televízia CNBC.

Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge vo štvrtok povedal, vakcíny proti COVID-19 schválené v Európe sú účinné proti všetkým známym variantom tohto ochorenia vrátane indického.

9:48 Japonsko schválilo použitie dvoch ďalších vakcín proti koronavírusu, a to od firiem Moderna a AstraZeneca. Minister zdravotníctva Norihisa Tamura uviedol, že očkovacie látky urýchlia vakcináciu v krajine, kde dosiaľ podali najmenej jednu dávku len štyrom percentám obyvateľov – zhruba 5 miliónom ľudí. V Japonsku dosiaľ očkovali vakcínou od spoločnosti Pfizer, ktorú tam schválili vo februári.

Rýchlejšie očkovanie je kľúčové pre Japonsko, aby dostalo pod kontrolu zhoršujúce sa šírenie koronavírusu. Z približne 12-tisíc úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 viac ako polovica pribudla od februára. Počet pacientov vo vážnom stave tento týždeň dosiahol rekordné maximum. Vláda preto rozšíri stav koronavírusovej núdze, ktorý sa od víkendu dotkne viac ako 40 percent obyvateľov. Hoci v Japonsku nie je nútený lockdown, stav núdze umožňuje mestám požadovať, aby obchody a ďalšie verejné zariadenia zatvorili alebo skrátili otváracie hodiny.

Tokio, štadión Čítajte viac Nemocnice v Tokiu sa zapĺňajú. Zrušte OH, kým sa dá, žiadajú aj lekári

Dostať vírus pod kontrolu je dôležité aj pre to, že sa Japonsko chystá o deväť týždňov hostiť letné olympijské hry a verejnosť sa obáva o bezpečnosť podujatia. Nedávne prieskumy verejnej mienky ukázali, že viac ako 80 percent Japoncov je proti tomu, aby sa hry uskutočnili. Premiér Jošihide Suga sľúbil, že do konca júla, keď by sa mali začať hry, dokončia očkovanie zhruba 36 miliónov starších obyvateľov. Vládny prieskum z 1 741 obcí, ktorý zverejnili minulý týždeň, zistil, že okolo 15 percent nedokáže daný termín stihnúť.

Vláda v pondelok otvorí veľkokapacitné očkovacie centrá vo dvoch najväčších metropolitných oblastiach – Tokiu a Osake, kde plánujú denne podať vakcínu až 15-tisíc starším ľuďom. Tieto centrá budú používať vakcínu od Moderny.

Japonsko zabezpečilo okolo 364 miliónov dávok vakcín, z toho 50 miliónov od Moderny, 120 miliónov od spoločnosti AstraZeneca a 194 miliónov od Pfizeru.

8:23 V Nemecku sa za štvrtok objavilo 8 769 nových prípadov nákazy koronavírusom, pred týždňom to bolo 11 336. Podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) je pandémia v Nemecku na ústupe, svedčia o tom ako počty novo nakazených, a aj ďalšie sledované údaje. V Berlíne sa dnes otvoria terasy a vonkajšie posedenia reštaurácií a kaviarní. Ďalšie podrobnosti o epidemickej situácii v krajine dnes dopoludnia oznámi nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

O ústupe nákazy svedčí tiež incidencia, teda počet nakazených na 100 000 obyvateľov. Dnes ráno je táto hodnota za posledných sedem dní 67,3, vo štvrtok ráno RKI uvádzal 68,0, pred týždňom bola ešte 96,5.

Za posledný deň zomrelo po nákaze 226 ľudí. Celková bilancia od začiatku pandémie je 87 128 úmrtí a 3,635 milióna nakazených.

Aj keď sa oproti údajov z predchádzajúcich dní mierne zvýšilo reprodukčné číslo, naďalej je pod hodnotou jedna. Podľa RKI vo štvrtok večer celoštátna sedemdňová hodnota reprodukčného čísla bola 0,82, zatiaľ čo v stredu 0,76 a v utorok 0,73. V predchád­zajúcich dňoch stále klesala.

7:54 Po štáte Ohio majú svoje vlastné lotérie pre obyvateľov očkovaných proti covidu tiež New York a Maryland. Každému, kto sa budúci týždeň nechá zaočkovať vo vybraných newyorských vakcinačných centrách, je sľubovaný stierací žreb do súťaže o finančné prémie až po päť miliónov dolárov. V južnejšie položenom štáte sa zase budú od budúceho týždňa až do 4. júla rozdeľovať prémie v celkovej výške dvoch miliónov dolárov. Ohio oznámilo žrebovania o milióny pre zaočkovaných už minulý týždeň.

Novú akciu New Yorku s cieľom motivovať doteraz neočkovaných ľudí, aby si nechali dať vakcínu, predstavil guvernér Andrew Cuomo s tým, že ľudia sa budú môcť zapojiť od pondelka do piatku. Losy budú vydávané v desiatich štátom prevádzkovaných vakcinačných centrách, pričom výhry budú v tomto „pilotnom programe“ v rozmedzí od 20 dolárov po päť miliónov.

„Je to situácia, v ktorej vyhrávajú všetci,“ povedal Cuomo na tlačovej konferencii v meste Buffalo. Guvernér dnes tiež ohlásil plán ponúkať budúci týždeň očkovanie proti covidu na siedmich letiskách svojho štátu vrátane tých najväčších v meste New York. V uplynulých dňoch v najväčšom americkom meste bežala akcia očkovania v staniciach hromadnej dopravy, s ktorou sa spájala odmena v podobe cestovných lístkov.

New York s novými iniciatívami prichádza napriek tomu, že si v kontexte Spojených štátov vedie v rýchlosti očkovania nadpriemerne. Z 20 miliónov obyvateľov je aktuálne podľa oficiálnej štatistiky plne naočkovaných 43 percent, zatiaľ čo v celých USA je to zhruba 38 percent. Ako ale podotkol aj Cuomo, tempo očkovania sa vo štvrtom najľudnatejším americkom štáte od apríla výrazne spomalilo.

Krátko po Cuomovi predstavil podobný projekt guvernér Marylandu Larry Hogan. Podľa denníka The Washington Post uviedol, že od 25. mája až do 3. júla bude každý deň zo skupiny naočkovaných ľudí starších ako 17 rokov žrebovaný víťaz 40 000 dolárov. Súťaž potom vyvrcholí v Deň nezávislosti žrebovaním o 400 000 dolárov. Podľa guvernéra nie je nutné akékoľvek prihlasovanie sa alebo registrácia.

Lotériu s cieľom podporiť zaočkovanosť už pred týždňom oznámilo Ohio, ktoré je na tom s rýchlosťou vakcinácie horšie ako New York i Maryland. Tamojšia vláda sa v najbližších piatich týždňoch hodlá oznámiť víťaza piatich žrebovaní, vždy o milión dolárov. Pôvodne guvernér Mike DeWine uvádzal, že zaočkovaní dospelí obyvatelia budú do žrebovania zahrnutí automaticky na základe voličskej databázy, neskôr však spresnil, že do akcie Vax-A-Million sa ľudia musia sami prihlasovať. Podľa jeho dnešného príspevku na twitteri predbežné dáta ukazujú, že počty novo očkovaných v Ohiu rastú.

6:36 Hlavná parížska turistická atrakcia – Eiffelova veža – sa po niekoľkých mesiacoch 16. júla znova otvorí pre návštevníkov. Zatvorená bola rovnako ako iné pamiatky v rámci opatrení proti koronavírusovej pandémii. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na spoločnosť, ktorá vežu prevádzkuje.

Počet návštevníkov bude obmedzený na 10 000 za deň, aby bolo možné dodržať platné predpisy. Pôjde o menej než polovičný počet ľudí v porovnaní s číslami spred pandémie. Turistom budú sprístupnené všetky poschodia okrem niektorých častí, kde prebiehajú renovačné práce. Vo výťahoch bude povolená 50-percentná kapacita. On-line rezervácie sa spustia 1. júna.

„Po niekoľkých mesiacoch, čo sme boli zatvorení, netrpezlivo očakávame návrat našich zamestnancov a návštevníkov, samozrejme, za prísneho dodržania hygienických pravidiel,“ uviedol vo vyhlásení predseda spoločnosti SETE Jean-François Martins.

Eiffelova veža, ktorá zvyčajne priláka každoročne až sedem miliónov ľudí, pričom zhruba tri štvrtiny z nich tvoria cudzinci, je zatvorená od konca októbra 2020, pričom už v decembri sa očakávalo jej znovuotvorenie. To však nebolo možné pre nepriaznivú pandemickú situáciu. Ešte predtým ju zatvorili na niekoľko mesiacov i vlani na jar počas prvej vlny pandémie.

V dôsledku obmedzení súvisiacich s pandémiou zaznamenal prevádzkovateľ Eiffelovej veže vlani straty 52 miliónov eur a tento rok očakáva straty vo výške 70 miliónov eur.

Francúzsko v stredu uvoľnilo viaceré pandemické opatrenia. Terasy reštaurácií môžu fungovať na 50 percent bežnej kapacity a pri stoloch môže sedieť najviac šesť ľudí. Takisto sa s obmedzenou kapacitou po 203 dňoch otvorili múzeá, divadlá, kiná, zoologické záhrady a obchody. Začiatok nočného zákazu vychádzania sa posunul z 19.00 h na 21.00 h.

6:19 Brazília zaznamenala prvé prípady indického variantu nového koronavírusu, ktoré sa objavili medzi členmi posádky nákladnej lode plaviacej sa pod vlajkou Hongkongu.

Podľa ministerstva zdravotníctva v brazílskom štáte Maranhao na severovýchode krajiny testy odhalili šesť prípadov indického variantu nového koronavírusu B.1.617.2 vo vzorkách odobratých členom posádky nákladnej lode MV Šan-tung Ta Č', ktorá priplávala do Brazílie z Juhoafrickej republiky. Podľa ministerstva bolo na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaných 15 členov posádky. U šiestich z týchto vzoriek s najvyššou vírusovou náložou sa sekvenovaním potvrdil variant B.1.617.2.

Loď dlhá 360 metrov, ktorá kotví pri pobreží Brazílie, sa momentálne nachádza v karanténe. Troch členov posádky s vážnymi príznakmi previezli na pevninu, pričom dvaja z nich sa už vrátili späť na loď. Tretí je hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti v meste Sao Luis.

Úrady v tejto chvíli zatiaľ neevidujú lokálny prenos tohto variantu. Zdravotníckych pracovníkov, ktorí prišli s námorníkmi do kontaktu, budú testovať a naďalej monitorovať.

Brazília je jednou z krajín najviac postihnutých pandémiou. Vyšší počet úmrtí zaznamenali len Spojené štáty. Od vypuknutia pandémie sa v Brazílii táto nákaza potvrdila u viac ako 15 miliónov ľudí. V súvislosti s koronavírusom evidujú v krajine aj vyše 440.000 ľudí. Tamojší experti z nárastu prípadov vinia aj tzv. brazílsky variant koronavírusu, ktorý po prvý raz zaznamenali v meste Manaus v brazílskom štáte Amazonas.

6:00 Členské štáty Európskej únie a Európskeho parlamentu uzavreli vo štvrtok dočasnú kompromisnú dohodu, ktorá umožní vydávanie digitálnych zelených osvedčení, takzvaných COVID pasov a uľahčí Európanom cestovanie počas letnej dovolenkovej sezóny.

Európsky parlament (EP) v správe pre médiá uviedol, že spoločný právny rámec EÚ, ktorý sa zrodil za cenu veľkých kompromisov, umožní členským štátom vydávať osvedčenia, ktoré budú akceptované vo všetkých krajinách Únie. Nariadenie EÚ o digitálnych zelených osvedčeniach by malo platiť 12 mesiacov, COVID pasy však samé o sebe nebudú predpokladom na uplatnenie práva na voľný pohyb a nebudú sa považovať za cestovný doklad.

Podľa EP ide o kompromisnú dohodu, lebo poslanci pôvodne požadovali, aby členské štáty EÚ znášali náklady na testy PCR, čo niektoré z nich odmietli. Dosiahnutý kompromis zahŕňa potrebu cenovo dostupných testov i záväzok Európskej komisie zmobilizovať 100 miliónov eur na nákup testov, pričom na financovanie sa použije európsky nástroj núdzovej podpory. V prípade potreby by eurokomisia mala zmobilizovať ďalších 100 miliónov eur.

Ďalším sporným bodom rokovaní bola požiadavka europoslancov, aby držitelia COVID pasov neboli v členskej krajine, do ktorej pricestujú vystavení karanténe alebo ďalším testom. Členské štáty si však v tejto otázke, ktorá patrí do ich národných právomocí, chceli ponechať právo zaviesť takéto opatrenia, a to najmä vo výnimočných pandemických situáciách, ako je šírenie nových variantov koronavírusu.

Kompromisná dohoda stanovuje, že členské štáty „sa zdržia ukladania ďalších cestovných obmedzení“ ako je karanténa či nové testy v prípade, že takéto kroky nie sú „nevyhnutné a primerané“ pre verejné zdravie. Takéto opatrenia by mali byť oznámené ostatným členským štátom a eurokomisii najneskôr 48 hodín pred ich zavedením.

Poslanci požadovali, aby COVID pas umožňoval uvádzať údaje o akomkoľvek type vakcíny, bez ohľadu na to, či bola schválená Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Viaceré členské štáty však trvali iba na zmienke o vakcínach schválených EMA.

Kompromisná dohoda napokon ponecháva na členských štátoch, aby rozhodli, či prijmú aj osvedčenia s iným typom vakcín uvedených v zozname vakcín, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila na núdzové použitie. Takéto povolenie od WHO, avšak nie od EMA, má čínska vakcína Sinopharm, ktorou sa očkuje v Maďarsku.

O COVID pasoch budú rokovať šéfovia vlád a štátov na budúci týždeň na mimoriadnom summite EÚ (24. – 25. mája) a nakoniec budú musieť dohodu odobriť aj poslanci EP počas júnového plenárneho zasadnutia (7. – 10. júna) v Štrasburgu. Cieľom je, aby boli COVID pasy sprístupnené občanom EÚ najneskôr do konca júna.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus