Bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana chceli ráno zadržať. Je v zahraničí

Polícia chcela dnes ráno zadržať bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana. Informoval o tom Denník N s tým, že v jeho byte v Poprade prebieha domová prehliadka. Zurian je ale v zahraničí, s vyšetrovateľom je v kontakte.

21.05.2021 10:34 , aktualizované: 17:23
debata (217)

„Nie som si vedomý, že by som sa dopustil nejakej trestnej činnosti,“ povedal Zurian pre Denník N.

Riaditeľ NAKA Branislav Zurian odišiel z funkcie ako aj zo služobného pomeru v polícii k 15. máju.

Saková: Prvotná ambícia očistiť krajinu sa vymkla spod kontroly

Prvotná ambícia očistiť krajinu sa vymkla spod kontroly a stíhaní sú ľudia, ktorí si zaslúžia za svoju celoživotnú prácu rešpekt a úctu. Skonštatovala to bývalá ministerka vnútra a súčasná nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Denisa Saková. Reagovala tak na informáciu, že polícia dnes zasahovala u bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana.

„Dnešná razia u bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana, ktorý skončil vo svojej funkcii len pred šiestimi dňami, ma utvrdila v presvedčení, že to, čo sa na Slovensku deje, nie je žiadne očisťovanie krajiny, ale jakobínska doba, kde dochádza k boju silových zložiek a vybavovaniu si účtov navzájom,“ uviedla. Saková dodala, že Zuriana pozná ako čestného a mimoriadne schopného policajta.

Baránik v súvislosti so Zurianom hovorí o znepokojení z diania v mocenských zložkách, Šeliga verí polícii

Koaličná SaS je znepokojená aktuálnym dianím v mocenských zložkách štátu. Orgány činné v trestnom konaní musia podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Baránika (SaS) preukázateľne dokázať opodstatnenosť obvinenia aj exšéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana. Podpredseda vládnej strany Za ľudí Juraj Šeliga považuje udalosti okolo obvinenia Zuriana za závažnú vec. Očakáva jasné vysvetlenie aj od policajného prezidenta Petra Kovaříka. Poukázal na krehkú dôveru verejnosti, polícii ale verí.

„Momentálne máme viac otázok ako odpovedí, čo rozhodne nepomáha k budovaniu dôvery v chod polície či tajných služieb. Hĺbku rozvratu zložiek, ktoré majú chrániť našu ústavu a právny štát, považujeme za potvrdenie najhorších obáv, o ktorých hovoríme mnoho rokov. Orgány činné v trestnom konaní musia preukázateľne dokázať opodstatnenosť obvinenia aj exšéfa NAKA,“ uviedol Baránik s tým, že možno len dúfať, že spravodlivosť zvíťazí. Dodal, že boj za spravodlivosť a o pravdu je momentálne bojom o prinavrátenie dôvery v právny štát.

„Dôvera verejnosti je krehká vec a je povinnosťou všetkých verejne činných osôb poskytnúť informácie v zákonnom rozsahu a takým spôsobom, aby verejnosť nemala žiadne pochybnosti o aktuálnej situácii v policajnom zbore. Rovnako predpokladám, že ak pán Zurian nemá čo skrývať, príde na políciu a všetko vysvetlí. Kto nič zlé neurobil, nemá sa čoho báť,“ uviedol Šeliga.

Podčiarkol, že polícii aj NAKA verí. Poznamenal, že vyšetrovanie bývalého šéfa agentúry ukazuje, že nikto nie je chránený. Pripomenul, že súdiť prácu celej NAKA podľa ľudí, ktorí sú podozriví alebo pochybili, je nespravodlivé a nefér k všetkým čestným policajtom. Verí, že v krátkej dobe bude mať verejnosť vysvetlenia, prečo orgány činné v trestnom konaní konajú tak, ako konajú.

Koaličné hnutie Sme rodina v súvislosti so zásahom u Zuriana skonštatovalo, že takáto udalosť v žiadnom prípade nezvyšuje dôveryhodnosť občanov v justíciu a spravodlivosť, práve naopak. „V tejto chvíli však nie je dostatok informácií na to, aby sa tento prípad dal komentovať,“ uviedlo hnutie v stanovisku.

Vládne OĽANO úkony polície nechce komentovať. „To, čo sme ľuďom sľúbili, sme aj splnili – rozviazali sme ruky orgánom činným v trestnom konaní, podporujeme princíp „padni komu padni“ a držíme polícii palce, aby sa jej čím skôr prinavrátila dôvera verejnosti,“ píše hnutie.

Kollár: Postup polície pri Zurianovi bol korektný, platí prezumpcia neviny

Postup polície a inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR pri obvineniach exšéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana považuje predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) za korektný. Podčiarkol, že platí prezumpcia neviny a obvinenia treba prešetriť. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) rovnako považuje za podstatné, aby sa takéto trestné činy riadne vyšetrili a aby verejnosť verila v orgány činné v trestnom konaní. Uviedli to na piatkovej tlačovej konferencii po návšteve Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Žiline.

„Ak NAKA vedela, že ho bude obviňovať, myslím si, že bolo korektné sa s ním dohodnúť, aby ho nebrali rovno z kancelárie,“ povedal Kollár v súvislosti s tým, že Zurian len nedávno skončil vo funkcii riaditeľa NAKA. Považuje za korektné nebrať čelných predstaviteľov polície, ktorí by mali dohliadať nad zákonnosťou, priamo z úradov vykopávaním dverí na kanceláriách. „Toto nie sú zločinci, ktorí by ohrozovali spoločnosť, ktorí by vykonávali násilnú trestnú činnosť. Ku každému treba pristupovať individuálne, nerobiť z toho teátra,“ poznamenal.

Zdôraznil, že platí prezumpcia neviny a nemožno sa teraz baviť o tom, že exšéf NAKA je zločinec. „Má možnosť sa obhájiť,“ podotkol Kollár s tým, že ak situácia bude dôkazne silná, ani Zuriana neminie spravodlivý trest. „Pokiaľ situácia nebude silná, bude oslobodený a bude sa mu treba ospravedlniť,“ do­dal.

Kolíková pripustila, že aj tieto udalosti môžu prispievať k narušeniu dôvery v justíciu či orgány činné v trestnom konaní. „Samozrejme, že to znižuje dôveryhodnosť celej justície a s tým sa nedá nič robiť. Potrebné je, aby trestné činy, pri ktorých je takéto podozrenie či obvinenie, boli dôsledne vyšetrené, a to čo najskôr,“ povedala.

Najhoršie podľa nej bude, ak sa konania skončia a verejnosť neuverí, že sa spravilo všetko pre to, aby sa potenciálny páchateľ trestného činu dostal pred súd a bol odsúdený. „Akokoľvek nech sa vyvinú obvinenia, dôležité je, aby sme uverili, že zafungovali orgány činné v trestnom konaní vrátane prokurátorov a sudcov, veci sa objasnili a na základe toho daná osoba bola oslobodená alebo odsúdená,“ skonštatovala.

Mikulec: Neviem vopred o akciách NAKA, o Zurianovi som sa dozvedel ráno

Informácie o obvinení a pokuse zadržať bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana sa dozvedel minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v piatok ráno. Potvrdzuje to, ako tvrdí, jeho predošlé vyjadrenia, že nevie vopred o plánovaných akciách NAKA a v tomto prípade Úradu inšpekčnej služby. Stanovisko ministra TASR poskytol Petar Lazarov z rezortu vnútra.

„Vyšetrovatelia sú procesne nezávislí a mne ako ministrovi vnútra neprislúcha ich prácu akokoľvek komentovať,“ skonštatoval Mikulec.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Denisa Saková #Branislav Zurian