Smer chce mimoriadnu schôdzu na vysvetlenie tajného stretnutia v SIS

Opozičný Smer chce iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, na ktorej by mal premiér Eduard Heger (OĽANO) vysvetliť "tajné stretnutie" predstaviteľov štátu v Slovenskej informačnej službe (SIS). Hovorí o rozklade právneho a demokratického štátu i o ovplyvňovaní vyšetrovania viacerých káuz. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval šéf strany Robert Fico. Na vysvetlenie stretnutia premiéra vyzýva aj mimoparlamentná strana Hlas.

21.05.2021 12:10 , aktualizované: 12:41
debata (73)

VIDEO: Fico obvinil politikov koalície, že manipulujú trestné konania a vyrábajú politické procesy.

Video

Smer plánuje v súvislosti so zberom podpisov na zvolanie schôdze osloviť nezaradených poslancov. Ak sa im podarí podpisy vyzbierať počas piatka, chce ich v NR SR podať ešte popoludní. „Uvidíme, ako sa k tejto schôdzi postaví vládna koalícia,“ poznamenal Fico. „Tajné na Slovensku neexistuje nič,“ vyhlásil. Ak si chce premiér niektoré detaily nechať pre seba, môže tak urobiť, ale opozícia podľa jeho slov očakáva vysvetlenie. Pripustil, že mimoriadna schôdza môže byť v utajovanom režime.

Namieta, že na stretnutí v SIS sa mali politickí predstavitelia rozprávať o živých prípadoch. „Ťaží nás predstava, že, preboha, kto sa tam stretol a o čom sa bavili,“ podotkol šéf Smeru s tým, že mali hovoriť aj o ovplyvňovaní a manipulácii tzv. kajúcnikov, ktorí vypovedajú vo viacerých kauzách. Informácie podľa neho naznačujú, že vo viacerých prípadoch bolo politicky ovplyvňované trestnoprávne stíhanie. Ak sa preukáže, že procesy pri vyšetrovaní rôznych káuz boli manipulované, všetci, ktorí sú vo väzbe, by mali byť podľa neho prepustení. „Táto partia sedela v miestnosti na jadrovom reaktore, ktorý ide vybuchnúť. Je to hrubé ovplyvňovanie udavačov,“ dodal.

Mimoparlamentný Hlas rovnako vyzval premiéra, aby informoval občanov o zmysle a podstate stretnutia. „Premiér musí vysvetliť motívy k organizácii tohto neštandardného stretnutia, ktoré svoj charakterom spochybňuje princípy právneho a demokratického štátu. Inak sa nemôže čudovať, ak budú ľudia čoraz viac nedôverovať krokom orgánov činných v trestnom konaní v politicky citlivých kauzách,“ píše v stanovisku.

SIS / Slovenská informačná služba / Čítajte viac Najmocnejší ľudia štátu sa tajne stretli v SIS, témou boli veľké korupčné kauzy

Hovorí o podozreniach, že vládna koalícia zneužíva orgány činné v trestnom konaní na politický súboj. Takéto stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu a šéfov kľúčových orgánov s vedením SIS v utajenom režime a miestnosti zabezpečenej proti odpočúvaniu podľa strany podozrenie prehlbuje. „V čase, keď samotné postavenie kajúcnikov, ich výpovede či dokonca prepojenie na tajné služby vrhá čudné svetlo na spôsob a priebeh vyšetrovania, zvyšuje nedôveru k objektívnosti procesov smerujúcich k očiste verejného života,“ dodal Hlas.

Podľa medializovaných informácií sa malo na stretnutí organizovanom premiérom zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Témou malo byť podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. V tejto súvislosti sa mal spomínať aj prípad exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #SIS #Vladimír Pčolinský