Slováci budú do Nemecka cestovať bez testu, Rakúšania ukončili kontroly

Nemecko vyradilo Slovensko zo zoznamu epidemicky rizikových oblastí a od 2. júna tak budú mať Slováci bezproblémový vstup do krajiny.

22.05.2021 08:15 , aktualizované: 21:55
Dánsko, koronavírus, dovolenka Foto: ,
Dáni letia z Kodane na dovolenku na Mallorku, na palube bolo 189 pasažierov.
debata (45)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:54 V Argentíne začína nová deväťdňová prísna uzávera, ktorou tamojšie úrady reagujú na doteraz najväčší rozmach koronavírusu v tejto latinskoamerickej krajine od začiatku pandémie. Otvorené zostanú len obchody s tovarom dennej spotreby, zatvoria sa školy a reštaurácie. Ľudia budú môcť vychádzať von len do 18:00, pohybovať sa pritom môžu len v blízkom okolí svojho bydliska.

Argentína s asi 45 miliónmi obyvateľov zaznamenala v poslednom týždni v priemere 35 000 nových ochorení denne. Celý región Južnej a Strednej Ameriky potom v piatok prekročil hranicu milióna úmrtí spájaných s koronavírusom, čo je asi 30 percent celosvetového počtu. Experti varujú, že v mnohých miestnych krajinách sú skutočné počty infikovaných a zomrelých výrazne vyššie, než sa úradom darí zaznamenať.

Argentínska vláda teraz napríklad nabáda občanov, aby informovali políciu, ak uvidia svojich susedov pohybovať sa vonku v zakázaný čas alebo organizovať večierky. Reštrikcie pritom platia na pomerné krátku dobu kvôli obavám z nepriaznivých dopadov na argentínsku ekonomiku. Jej výkon sa vlani znížil medziročne o desať percent, čo experti pripisujú z veľkej časti práve koronavírusu.

Argentína zaznamenala doteraz vyše 3,4 milióna pozitívnych nálezov na koronavírus a okolo 73 000 úmrtí. Krajina tento týždeň ohlásila najvyšší jednodenný počet zomretých od začiatku pandémie, a to 745.

21:33 V Maďarsku oddnes prestáva platiť nariadenie nosiť rúška na verejných miestach. Podľa agentúry MTI to oznámil maďarský premiér Viktor Orbán. Úrady mohli podľa Orbána pristúpiť k zmierneniu opatrení proti šíreniu koronavírusu vďaka tomu, že v krajine s takmer desiatimi miliónmi obyvateľov už dostalo minimálne prvú dávku vakcíny proti covidu päť miliónov ľudí.

„Rúškam môžeme dať zbohom,“ vyhlásil maďarský premiér vo videonahrávke zverejnenej na facebooku. Podotkol pritom, že v posledných niekoľkých mesiacoch bolo zrejmé, že „ak sa chceme vrátiť k svojim normálnym životom, zdraví a šťastní, budú k tomu potrebné vakcíny, ktoré nás pred vírusom úspešne ochránia“. „Tento cieľ sme teraz dosiahli!“ dodal Orbán a poďakoval všetkým, ktorí k tomuto úsiliu prispeli a rozhodli sa nechať očkovať.

Server Hungary Today spresnil, že rúška budú aj naďalej povinné napríklad v nákupných centrách, hromadnej doprave a ďalších uzavretých priestoroch, kde sa zaočkovaní ľudia stretávajú s tými, ktorí ešte vakcínu nedostali.

16:58 Účinnosť vakcíny proti koronavírusu pomôže zvýšiť dostatok spánku a kvalitná strava s dostatkom probiotík. Na sociálnej sieti to pripomenulo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Po očkovaní je vhodné si tiež odpustiť na dva až tri dni alkohol. „Dva až tri dni nerobte žiadnu náročnú fyzickú aktivitu, a to ani v prípade, že sa cítite dobre,“ upozornilo NCZI.

NCZI odporúča vyhľadať lekára v prípade, ak sa po očkovaní objaví ťažká neutíchajúca bolesť hlavy, poruchy zraky, tŕpnutie končatín, poruchy hybnosti, výrazná bolesť brucha, bolesť na hrudníku, pretrvávajúci kašeľ alebo sťažené dýchanie. „Po očkovaní zostaňte v mieste očkovania 15 minút. Ak máte chronické ochorenie, zostaňte tam 30 minút po očkovaní,“ zdôraznilo NCZI.

16:40 Napriek zníženiu odpracovaných hodín zatiaľ nie je vidieť extrémne poklesy vo výkonnosti ekonomiky, ak sa neprihliada na úplne zatvorené, čiže neproduktívne prevádzky. Tvrdia odborári a dodávajú, že pandémia koronavírusu preto ukázala, že je možné uvažovať o zmene nastavenia systému pracovného času.

muž, senior, práca, písanie, pracujúci penzisti Čítajte viac Pandémia ukázala, že sa dá uvažovať o zmene systému pracovného času, tvrdia odborári

16:26 Frekventovaný úsek cesty prvej triedy medzi Martinom a Žilinou dotvára nový mural s tematikou rúk. Ide o vizuálne poďakovanie pre ľudí z prvej línie, maľba má pripomínať ich úsilie. Informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Lucia Lašová.

„RUKY je projekt, ktorý podporuje umelecké vyjadrenie mladých, prezentuje dobrovoľníctvo a nesie odkaz vďaky. Príbeh, v ktorom sa spája ruka žiadajúca pomoc s rukou pomoc dávajúcou. Je to poďakovanie tým, ktorí mnoho dali, aby sme prešli náročným obdobím. Vizuálne znázornenie maľby nám má pripomínať situácie, v ktorých každý jeden z nás niekedy pomoc potrebuje a niekedy je jeho pomoc pre druhých viac než potrebná,“ vysvetlila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Ako zdôraznila hovorkyňa kraja, maľba vdýchla nový život nevyužitým, pohľadovo nevzhľadným betónovým panelom a skrášlila zanedbané prostredie. Vznikla v rámci roku dobrovoľníctva. „S návrhom spolupráce na projekte oslovila Sekcia pre mládež ŽSK umelcov Martina Hríba a Radima Straku. Z myšlienky držiacich sa rúk vznikol návrh, ktorý následne umelci zo Street Art Academy vizuálne spracovali a vytvorili,“ dodala Lašová.

Do realizácie vizuálneho poďakovania sa zapojili dobrovoľníci z Oravy – Žilinského dobrovoľníckeho centra spolu s dobrovoľníkom z Talianska, Liptova – Komunitnej nadácie Liptov a z Rozvojovej agentúry ŽSK.

15:34 Každý, kto je zaočkovaný ktoroukoľvek schválenou vakcínou na Slovensku, je evidovaný v registračnom systéme čakáreň. Týka sa to aj tých, ktorí boli zaočkovaní ako náhradníci. Náhradníci tak nemusia svoju registráciu po zaočkovaní v systéme čakáreň rušiť. Na sociálnej sieti to pripomenulo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

„Vakcinačné centrum podanie prvej vakcíny zaeviduje do systému a druhý termín očkovania vám už bude pridelený z NCZI. Svoju registráciu v čakárni tak rušiť nemusíte,“ vysvetlilo NCZI.
C elkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je podľa rezortu zdravotníctva 1 533 744, za piatok pribudlo 25 097 zaočko­vaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 728 475 ľudí, v piatok sa zaočkovalo 5 734 ľudí.

15:01 Pre mnohé české firmy bolo obdobie pandémie nového koronavírusu v znamení nemalých strát a úpadku, čo však neplatí v prípade chovateľských potrieb a krmív pre domácich miláčikov. Pandemický rok vyprázdnil útulky, pričom okrem psov sa obľube tešia aj mačky.

Najväčší výrobcovia krmív pre domáce zvieratá tak zaznamenali zvýšený predaj, navyše, niektorým z nich sa otvoril nový trh a môžu začať s exportom do Číny.

Podľa českého ministerstva pôdohospodárstva, ktorého údaje zverejnil server iDnes.cz, sa vlani v Česku vyrobilo 275 606 ton krmiva určeného pre psov a mačky. Oproti roku 2019 to bolo o 18 750 ton viac, čo predstavuje rast o 7,3 %.

Záujem o psov a mačky vzrástol práve v dôsledku lockdownu. Tým sa zvýšil nielen dopyt po krmivách, ale aj po pelieškoch a ďalších potrebách pre zvieratá.

„Okrem toho pozorujeme, že zákazníci sa viac začali starať o zdravie svojich domácich miláčikov, to znamená, že sa viac začali zaujímať o zdravé krmivá. Dopyt vzrástol po menej zvyčajných výrobkoch, napríklad po jogurtoch pre psov a mačky, probiotikách a podobne,“ povedal Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Veľký predaj evidovali výrobcovia krmív najmä v marci 2020, keď vypukla pandémia nového koronavírusu a zákazníci mali strach, či budú mať možnosť kúpiť si krmivo. V Česku má podľa prieskumu GfK nejakého zvieracieho miláčika viac než polovica domácností. Necelých 50 % z nich, teda približne 2 milióny domácností, vlastní aspoň jedného psa a necelých 1,5 milióna mačku.

14:09 Odborný horolezecký sprievodca Lukas Furtenbach povedal, že koronavírusom je na štíte Mount Everest v Himalájach nakazených najmenej 100 horolezcov a členov pomocného štábu. Je to prvý celkový odhad prípadov. Oficiálne však Nepál popiera tento zhluk ochorení COVID-19 na najvyššom vrchu Zeme.

Furtenbach z rakúskej expedičnej spoločnosti Furtenbach Adventures sa minulý týždeň stal jediným popredným podnikateľom v tejto branži, ktorý pre obavy z nákazy koronavírusom zastavil svoju expedíciu na Everest. Informoval, že pozitívne testy mal jeden z jeho zahraničných sprievodcov a šesť nepálskych sprievodcov Šerpov.

„V základnom tábore je najmenej 100 ľudí pozitívnych na covid a tieto počty môžu byť celkovo až 150 či 200,“ povedal pre AP v nepálskom hlavnom meste Káthmandu.

Podľa jeho slov boli v základnom tábore viditeľne chorí ľudia a počul, ako v stanoch kašľú.

Túto sezónu dostalo povolenie vyliezť na Everest celkovo 408 zahraničných horolezcov, ktorým pomáhajú stovky sprievodcov Šerpov a členov pomocných štábov – v základnom tábore sa nachádzajú od apríla.

Nepálski predstavitelia pre horolezectvo odmietajú, že medzi horolezcami a pomocnými štábmi sú túto sezónu aktívne prípady nákazy koronavírusom – tvrdia, že vo všetkých základných táboroch nepálskych Himalájí nie sú žiadni takto chorí ľudia. Horolezectvo bolo vlani z dôvodu pandémie zrušené.

Nepál zaznamenáva nárast v prípadoch koronavírusu, dokonca rekordné počty nových nakazených a mŕtvych. Čína minulý týždeň zrušila lezenie zo svojej strany Mount Everestu, pretože sa obáva rozšírenia infekcie z nepálskej strany.

Nepál hlásil v piatok 8 607 nových infekcií a 177 úmrtí. Celkovo zaznamenala krajina vyše 497 000 prípadov nákazy a 6 024 úmrtí.

14:03 Indická vláda nariadila sociálnym médiám, aby odstránili všetok obsah, ktorý sa zmieňuje o „indickom variante“ koronavírusu. Argumentuje tým, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nespojila žiadnu krajinu s variantom B.1.617.

Tento variant po prvý raz zistili v Indii vlani a pripisujú mu z veľkej časti ničivú vlnu pandémie COVID-19, ktorá v posledných týždňoch sužuje juhoázijské krajiny. Dostal sa aj do Británie a ďalších najmenej 43 krajín, kde sa preň zaužívalo označenie „indický“.

Indická vláda v nariadení, ktoré v piatok spoločnostiam sociálnych médií zaslalo ministerstvo informačných technológií, poukázala na citlivosť, s akou vníma obvinenia z nesprávneho postupu pri novej vlne nákazy.

WHO označila minulý týždeň variant B.1.617 za variant spôsobujúci „celosvetové znepokojenie“. Viacero krajín zakázalo alebo prísne obmedzilo vstup cestujúcich z Indie.

Mnohí zdravotnícki experti i vlády označujú nové varianty koronavírusu SARS-CoV-2 podľa krajín, v ktorých sa po prvý raz objavili, čo platí o Británii, Brazílii či Juhoafrickej republike, píše AFP. Pripomína, že aj indickí vládni predstavitelia bežne používali výraz „britský variant“, keď sa tento zmutovaný kmeň koronavírusu začal šíriť v Indii.

13:42 Nemecko od nedele sprísňuje podmienky vstupu ľudí prichádzajúcich z Veľkej Británie na svoje územie. Spojené kráľovstvo sa totiž pre rozšírenie indického variantu koronavírusu dostalo na nemecký zoznam oblastí s variantmi vírusu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Ľudia cestujúci zo Spojeného kráľovstva do Nemecka môžu od 23. mája vstúpiť do krajiny, len ak majú nemecké občianstvo alebo sú jej obyvateľmi. To platí aj pre ich manželov, manželky a deti mladšie ako 18 rokov, ak cestujú spolu, a ľudí cestujúcich z urgentných humanitárnych dôvodov. Všetci cestujúci z Británie však musia po príchode do Nemecka stráviť dva týždne v karanténe, a to aj keď budú mať negatívny test na koronavírus.

Cestujúci, ktorí v Nemecku len prestupujú z jedného letu na druhý, budú mať aj naďalej povolený vstup. Musia však zostať v tranzitnej časti letiska.

Pre cestujúcich z Nemecka do Británie stále platí, že po príchode musia absolvovať desaťdňovú karanténu a podstúpiť jeden test na koronavírus pred odchodom a dva testy po príchode do krajiny.

12:10 Aj keď sa povolania menia veľmi dynamicky a omnoho rýchlejšie než kedysi, koronakríza zatiaľ nespôsobila masívne vznikanie ani zanikanie profesií. Priniesla skôr flexibilnú úpravu pracovnej náplne. Uviedla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení.

žena, kancelária, práca, právnička, rozmýšľanie, snívanie, pero Čítajte viac AZZZ: Koronakríza priniesla na trh práce flexibilitu, miesta masívne nezanikali

11:51 Francúzsko udelí zvláštny čestný status zdravotníkom, ktorí zomreli v boji proti pandémii covidu. Oznámil to prezident Emmanuel Macron. Obete koronavírusu z radov zdravotníkov dostanú status tých, ktorí „zomreli v službách pre republiku“. Pre ich potomkov to bude znamenať určité výhody, vrátane lepšieho prístupu k študijným štipendiám či materiálnej pomoci.

Vo Francúzsku donedávna mohli podobné ocenenie získať príslušníci bezpečnostných zložiek a armády. O obetiach z ich radov sa referuje s poznámkou, že „zomreli v službách národu“. O vojakoch a civilistoch zabitých v boji sa hovorí ako o tých, ktorí „zomreli za Francúzsko“.

„Chcem, aby sme našej vďačnosti dali aj pevný zákonný základ,“ povedal Macron. Podľa neho ide o akt „spravodlivosti a bratstva“, pretože štát by sa mal postarať o deti tých, ktorí zomreli kvôli svojmu nasadeniu v starostlivosti o druhých.

Podľa denníka Le Monde by potomkovia zdravotníkov so statusom „zomreli v službách pre republiku“ najmä mali získať finančnú a materiálnu pomoc počas vzdelávania, a to až do veku 21 rokov, a platiť pre nich má aj znížená sadzba dane z dedičstva.

11:05 Prvýkrát za uplynulé desaťročia aj pre pandémiu covidu vidiecke regióny a menšie mestá v Španielsku zaznamenávajú viac ľudí, ktorí prichádzajú, ako odchádzajú, pretože obmedzenia pohybu pre obavy zo šírenia pandémie nového koronavírusu vyvolali dopyt po priestrannejších životných podmienkach a miestach bližšie k prírode.

Pred Španielskom tak stojí ďalšia výzva – presvedčiť ľudí, aby zostali aj po skončení pandémie. V krajine, kde sú niektoré regióny tak riedko osídlené ako Laponsko za polárnym kruhom, sa vláda snaží povzbudiť ľudí, aby zostali vo svojich nových domovoch.

Vláda premiéra Pedra Sáncheza sa pokúša udržať tento trend, ktorý by jej zároveň pomohol vyriešiť dlhodobé sťažnosti na zanedbávanie vidieckych oblastí. Kabinet má v úmysle vynaložiť veľké prostriedky zo 140 miliárd eur, ktoré má Španielsko v nasledujúcich šiestich rokoch dostať z európskeho fondu obnovy na oživenie ekonomiky po pandémii, na zlepšenie infraštruktúry a možností na vidieku.

Vláda tvrdí, že plánuje vyčleniť 2,3 miliardy eur na zabezpečenie pokrytia celej krajiny širokopásmovým optickým internetom do roku 2025 a 2 miliardy eur na rozšírenie siete novej generácie 5G. Ďalších niekoľko miliárd eur má ísť na obnovu obecných budov vo vidieckych oblastiach, na pomoc pri ochrane prírodného dedičstva a podporu trvalo udržateľného poľnohospodárstva, lesného hospodárstva a rybolovu.

Tieto zmeny si však vyžiadajú istý čas. Vzhľadom na zrýchľovanie očkovacej kampane v Španielsku však niektorí z tých, ktorí sa odsťahovali na vidiek, už zvažujú, či sa vrátia späť. To vytvára tlak na vládu, aby urýchlila svoj akčný plán.

Španieli sa začali hromadne sťahovať do miest na začiatku 50. rokov minulého storočia, zhruba desať rokov po občianskej vojne v krajine. Najväčší exodus z vidieka v Španielsku trval do roku 1991 a podľa centrálnej banky zvýšil podiel obyvateľov miest na 80 % zo 60 %.

Španielsko je veľmi nerovnomerne osídlené. Na základe počtu štvorcových kilometrov s minimálne jedným obyvateľom je v Španielsku osídlených iba 13 % územia v porovnaní takmer so 70 % vo Francúzsku a 60 % v Nemecku, ukazujú údaje banky.

Približne 3403 lokálnym samosprávam alebo viac ako 40 % dedín a mestečiek v krajine stále hrozí riziko „zmiznutia“, sú totiž domovom len asi milióna ľudí.

10:33 Počet obetí koronavírusovej pandémie v Česku prekročil symbolickú hranicu 30 000. V krajine dosiaľ zomrelo 30 012 ľudí, ktorí boli pozitívne testovaní na COVID-19, vyplýva zo sobotňajších údajov českého ministerstva zdravotníctva.

V piatok pribudlo v ČR 672 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 379 menej ako pred týždňom, keď laboratóriá v krajine odhalili 1 051 infikovaných, informuje spravodajský server TN.cz.

Počet nových prípadov na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní klesol mierne pod 50, čím sa Česko ocitlo na hranici, ktorá podľa aktuálne nastavených pravidiel umožňuje otvorenie reštaurácií alebo bazénov.

Znížilo sa aj reprodukčné číslo a to z piatkovej hodnoty 0,73 na 0,69.

Na zlepšujúcu sa situáciu poukazuje aj klesajúce množstvo hospitalizovaných. V českých nemocniciach bolo v sobotu ráno 990 pacientov s covidom, z nich 171 vo vážnom stave. Najviac pacientov s covidom registrovali 15. marca, keď ich bolo 9457 vrátane 2050 v ohrození života.

V piatok v Česku podali vakcínu proti covidu 89 639 ľuďom – po štvrtkovom rekordnom počte 97 063 zaočko­vaných. Prvú podanú dávku vakcíny má v krajine takmer 3,4 milióna ľudí a ďalších takmer 1,2 milióna už má očkovanie ukončené.

10:23 Rakúsko k dnešnému dňu ukončilo kontroly zavedené na hraniciach s Českom a Slovenskom kvôli koronavírusu. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na informácie z rakúskeho ministerstva vnútra. Cestovatelia ale musia mať pri sebe nutné potvrdenie, teda doklad o očkovaní, negatívny test či potvrdenie o prekonaní covidu.

Rakúsko kontroly na hraniciach dočasne obnovilo v januári kvôli vysokým číslam nakazených v susedných krajinách. Zároveň uzavrelo aj desiatky menších hraničných priechodov. České ministerstvo zahraničia na twitteri uviedlo, že zároveň s ukončením kontrol sa otvoria aj doteraz uzavreté hraničné priechody.

Tento týždeň Rakúsko zmiernilo podmienky pre cestovateľov z krajín s nízkym výskytom nových prípadov nákazy, medzi ktoré ČR i Slovensko aktuálne patria. Títo ľudia už v Rakúsko nemusia do karantény, ak sa preukážu potrebnými dokladmi o teste, očkovaní či prekonanej chorobe. Cestovať do Rakúska sa smie z akýchkoľvek dôvodov, teda aj kvôli turistike.

10:02 Prostredníctvom 5 671 vykonaných PCR testov odhalili v piatok na Slovensku 190 nových prípadov ochorenia COVID-19. Počet obetí v dôsledku nového koronavírusu sa zvýšil o šesť.

kino, košice, úsmev Čítajte viac Prvú dávku vakcíny dostalo 25-tisíc ľudí, pribudlo 190 nakazených

9:14 Nórsko plánuje zmierniť niektoré epidemiologické obmedzenia, čo znamená že od 27. mája budú napríklad bary môcť predávať alkoholické nápoje a Nóri pozývať do svojich domovov viac ľudí žijúcich mimo ich domácnosti, uviedla agentúra AFP.

„Som veľmi šťastná, že dnes už začíname vidieť začiatok konca pandémie,“ vyhlásila nórska predsedkyňa vlády Erna Solbergová pre médiá. „Postupne sa začíname vracať do normálneho života.“

So zlepšujúcimi sa číslami v epidemiologických štatistikách, Nórsko prechádza do druhej fázy svojho štvorstupňového plánu uvoľňovania opatrení.

Bary budú môcť od budúceho štvrtku servírovať alkohol až do polnoci a nielen do 21. hodiny ako doteraz, avšak štamgasti budú stále musieť sedieť na svojich miestach a dodržiavať metrový odstup.

Počet povolených hostí na domácej návšteve sa zvýši od piatich na desať, pričom tento limit sa nevzťahuje na ľudí ktorí boli zaočkovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19. Takisto bude možné začať opäť cestovať v rámci krajiny i za iným než nevyhnutným účelom.

Aj keď vláda neodporúča zahraničné cesty až do 1. júla, 10-dňová povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich do Nórska bude pre niektorých návštevníkov menej prísna.

Ľudia prichádzajúci z iných európskych krajín, kde sa miera incidencie pohybuje pod 150 prípadov na 100 000 obyvateľov za posledných 14 dní nebudú musieť byť izolovaní v hoteli počas svojej karantény.

Nórsko takisto plánuje zaviesť v prvej polovici júna vakcinačné pásy, vďaka ktorým budú mať ich držitelia väčšiu slobodu pohybu.

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), Nórsko má najmenšiu mieru incidencie v Európe, 107,85 prípadov na 100.000 obyvateľov.

8:35 Nemecký najvyšší správny súd potvrdil zákaz dvoch veľkých demonštráciách proti pandemickým opatreniam, ktoré sa mali konať tento víkend v Berlíne. Súd tak potvrdil rozhodnutie nižšej inštancie a polície, ktorá sa domnievala, že existuje vysoká pravdepodobnosť, že účastníci nebudú dodržiavať hygienické opatrenia, uviedla agentúra DPA. Súd tiež potvrdil zákaz jednej demonštrácie na podporu Palestínčanov.

Ohlasovateia demonštrácie proti pandemickým opatreniam uviedli, že sa ich zhromaždenia s názvom „Za pokoj, slobodu a základné práva“ zúčastní približne 16 000 ľudí. V piatok večer prešla nemeckou metropolou podobne ladená protestné jazda automobilov. Počas víkendu bude v Berlíne v pohotovosti približne 3000 policajtov.

Epidémia COVIDU-19 je v Nemecku aj naďalej na ústupe. Počet novo nakazených za posledných sedem dní na 100 000 obyvateľov bol 66,8, pred týždňom to bolo 87,3.

8:15 Nemecko s účinnosťou od nedele nebude považovať Slovensko za epidemicky rizikovú oblasť. Pri cestách zo Slovenska do Nemecka tak už nebude povinná karanténa, a to bez ohľadu na to, či cestujúci má úplné očkovanie proti chorobe COVID-19. Vyžadovaný nebude ani test.

Nutné je ale v najbližších desiatich dňoch počítať s prechodnou lehotou, plné výhody tak Slováci získajú až od júna. Naopak, Británia sa vracia na zoznam oblastí s mutáciami koronavírusu. Nové hodnotenie v piatok večer oznámil Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Spomínaná prechodná lehota na Slovensko súvisí s tým, že pri vstupe do Nemecka sa musí každý riadiť karanténnymi opatreniami podľa toho, v akej epidemickej kategórii krajín sa v uplynulých desiatich dňoch zdržiaval. Formálne všetky obmedzenia pre cesty zo Slovenska do Nemecka padnú od 2. júna.

Podmienkou pre vyradenie z nemeckého zoznamu epidemicky rizikových krajín je to, aby sedemdňový priemer nových prípadov klesol pod 50 na 100 000 obyvateľov. Podľa portálu Corona-in-Zahlen sa Slovensko pod túto hranicu dostalo 9. mája. Ďalšou podmienkou je, aby pod touto hodnotou sledovaná krajina zostala zhruba dva týždne. Sedemdňový priemer na Slovensku je teraz podľa Corona-in-Zahlen 27,9.

Vyradenie z nemeckého zoznamu rizikových oblastí by sa o 14 dní mohla dočkať aj Česká republika, kde je teraz podľa českého ministerstva zdravotníctva sedemdňový priemer 53. Pokiaľ tempo poklesu infekcie v Česku bude pokračovať súčasným tempom, je taký výhľad reálny.

Nemecko s účinnosťou od nedele okrem Slovenska zo zoznamu epidemicky rizikových oblastí vyradilo tiež Fínsko, San Marino, Rumunsko, španielske autonómne oblasti Extremadura a Astúria, írsky región Midland a Jamajku.

Nemecko tiež od nedele nebude za vysoko rizikové považovať Slovinsko či Chorvátsko, tieto štáty budú nanovo len rizikové. Pre cesty do Nemecka to bude znamenať možnosť nechať si vyhotoviť test až po príchode, nie pred prekročením hraníc.

Na zoznam oblastí s mutáciami koronavírusu sa ale vracia Británia, dôvodom je výskyt takzvanej indickej mutácie koronavírusu. Toto najprísnejšie hodnotenie znamená, že voľne cestovať z Británie do Nemecka nemôžu ani úplne zaočkovaní či tí, ktorí COVID-19 už prekonali. Povinná bude bez výnimky dvojtýždňová karanténa, ktorú nebude možné skrátiť ani dodatočným testom.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus