Trumpa zažalovali za termín 'čínsky vírus'

Donald Trump čelí žalobe za používanie termínu 'čínsky vírus' či 'wuchanský vírus'. Trumpov poradca ju označil za šialenú a hlúpu.

23.05.2021 08:25 , aktualizované: 19:00
debata (24)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

18:59 Podvodníci sa snažia vylákať peniaze najmä od seniorov vymyslenými príbehmi súvisiacimi s novým koronavírusom. Polícia preto na sociálnej sieti vyzvala na opatrnosť.

„Neverte telefonátom, v ktorých sa podvodníci predstavujú ako pracovníci krízového covidového centra, lekári, či iné osoby,“ zdôraznila polícia. Podvodníci tiež často využívajú príbehy o kritickom stave príbuzného. Ich obsahom podľa polície býva, že príbuzný oklamaného človeka je na pľúcnej ventilácii a potrebuje vakcínu, za ktorú je potrebné zaplatiť vopred v hotovosti, alebo na účet v banke. „Pri akomkoľvek podozrení na podvodné konanie je potrebné bezodkladne kontaktovať políciu na čísle 158,“ pripomenula polícia.

Podvodníci sa tiež podľa polície snažia získať peniaze od obete tým, že jej telefonicky, osobne alebo elektronicky ponúkajú na predaj ochranné prostriedky, lieky na podporu imunity alebo liečbu ochorenia COVID-19. „Nereagujte na ponuku predaja akýchkoľvek ochranných pomôcok, liekov či očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19. Môže ísť o podvodníkov,“ varovala polícia. Dôležité je tiež odmietnuť pomoc od cudzích ľudí, ktorí sa nečakane objavia pri dverách. „Nevpúšťajte ich do svojich príbytkov. Môžu vás okradnúť,“ uviedla polícia.

Zdôraznila najmä, aby ľudia neposielali peniaze na konkrétne účty v banke, ktoré im neznáma osoba nadiktuje a tvrdí, že ide o záchranu príbuzného. „Neverte týmto tvrdeniam. Obratom zavolajte svojim príbuzným a overte si uvádzané skutočnosti,“ dodala polícia.

18:31 Od pondelka platia podľa aktualizovaného covid automatu nové pravidlá. Pozrite si aké pre ten váš okres.

Vladimír Krčméry, Eduard Heger Čítajte viac Viac ľudí bez rúšok a testov, otvorené reštaurácie. Čo platí vo vašom okrese od pondelka

17:37 Pandémia nového koronavírusu viedla k novému trendu na českom trhu s nehnuteľnosťami. Viaceré obmedzenia vytvorili doslova fronty zákazníkov na chaty a chalupy a ich ceny vystrelili do astronomickej výš­ky.

Nehnuteľnosti v ponuke vydržia väčšinou iba pár dní, pričom cena najdrahších chát a chalúp už presiahla 10 miliónov Kč (392 896 eur). Podľa údajov realitnej kancelárie Remax aj skupiny Bidli sú na trhu aktívni najmä dnešní štyridsiatnici, teda takzvané Husákove deti.

Ako povedal hovorca Remaxu Tomáš Hejda, pandémia spôsobila, že dopyt je aj po objektoch, ktoré v minulosti neboli práve v kurze. Napríklad nehnuteľnosti na samote, alebo objekty v horšom technickom stave určené na rekonštrukciu.

„Najlacnejšie chaty v zlom stave, ktoré často nie sú ani na vlastnom pozemku, stoja okolo 0,5 milióna Kč (19 645 eur). Zatiaľ čo v minulosti nebol o ne prakticky žiadny záujem, teraz sú niektoré z nich hitom. Mnohých záujemcov neodradí ani suché WC,“ dodal Hejda. Podľa viacerých maklérov hlavnou požiadavkou zákazníkov je vlastný pozemok, krásna príroda v okolí a ideálne čo najmenšia okolitá zástavba.

16:01 Francúzsko možno prijme na leto prísnejšie obmedzenia pre návštevníkov z Veľkej Británie. Tými chce zabrániť šíreniu variantu koronavírusu, ktorý po prvý raz identifikovali v Indii a vyvoláva obavy aj v Spojenom kráľovstve. Možné sprísnenie opatrení pre britských turistov v nedeľu naznačil francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian.

Minister uviedol, že Spojené kráľovstvo by mohli zaradiť do samostatnej zdravotnej kategórie. Tá by spadala medzi najprísnejšie opatrenia pre návštevníkov z Indie a 15 ďalších krajín a uvoľnenejšie požiadavky pripravené pre návštevníkov z Európskej únie a ďalších vybraných štátov.

Le Drian uviedol, že vláda bude sledovať vývoj situácie, než dospeje k rozhodnutiu. „Dúfame, že variant bude možné v krajine, ktorá počas pandémie zažila skutočné zlyhania, mať pod kontrolou,“ vyjadril sa a doplnil, že sú preň aj v kontakte s britskými úradmi.

Pre šírenie indického variantu koronavírusu už zaviedlo obmedzenia pre cestujúcich z Veľkej Británie aj Nemecko. Od nedele môžu zo Spojeného kráľovstva do Nemecka cestovať len jeho občania a obyvatelia, ktorí musia stráviť 14 dní v karanténe.

14:43 U viacerých tínedžerov a mladších dospelých v USA zaznamenali po zaočkovaní vakcínou proti koronavírusu zápal srdcového svalu. Vyplýva to zo správy poradného výbor amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

očkovanie Čítajte viac U zaočkovaných sa objavili zápaly srdcového svalu, upozorňujú Američania

13:55 Americká farmaceutická spoločnosť Moderna požiada európske úrady o schválenie svojej vakcíny proti koronavírusu pre ľudí vo veku 12 až 17 rokov. Riaditeľ firmy Stéphane Bancel to povedal pre francúzske nedeľňajšie noviny Le Journal du Dimanche.

Oficiálnu žiadosť plánujú podať Európskej agentúre pre lieky (EMA) začiatkom júna, uviedol francúzsky podnikateľ Bancel, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra DPA.

EMA už oznámila, že tento mesiac rozhodne o tom, či schváli použitie vakcíny od nemecko-amerického konzorcia BioNTech/Pfizer pre ľudí vo veku od 12 rokov. Spojené štáty už túto očkovaciu látku schválili pre použitie u detí v tejto vekovej skupine.

Vakcína od Moderny je jednou zo štyroch proti covidu, ktoré dostali povolenie na použitie u dospelých v EÚ.

„Do leta dostanú prvú dávku všetci dospelí, ktorí chcú byť zaočkovaní,“ odpovedal Bancel v rozhovore na otázku, či Francúzsku hrozí štvrtá vlna pandémie, ktorá si v krajine vyžiadala vyše 100 000 životov.

„Potom sa musíme veľmi rýchlo presunúť k mladým ľuďom vo veku 12 až 17 rokov,“ dodal s tým, že ideálne by bolo chrániť túto vekovú skupinu do konca augusta. Bez rozsiahlej vakcinácie podľa neho riziko štvrtej vlny nemožno vylúčiť.

12:32 Vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti AstraZeneca sú po podaní oboch dávok účinné aj proti variantu koronavírusu, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii. Vyplýva to z výsledkov štúdie anglického úradu pre verejné zdravie Public Health England (PHE), informovala stanica BBC.

Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech mala dva týždne po podaní druhej dávky 88-percentnú účinnosť proti tzv. indickému variantu, píše BBC. Proti tzv. britskému variantu mala účinnosť 93 percent.

Očkovanie v nemeckom Quedlinburgu Čítajte viac Veková hranica na očkovanie Pfizerom aj Modernou sa znížila

Účinnosť AstraZenecy proti indickému variantu bola po druhej dávke 60 percent – v porovnaní so 66-percentnou efektivitou voči britskej mutácii.

Rozdiel v účinnosti týchto dvoch vakcín sa podľa PHE dá vysvetliť tým, že vakcínou Pfizer sa v Spojenom kráľovstve začalo očkovať skôr. Údaje takisto ukázali, že na dosiahnutie maximálnej účinnosti vakcíny od AstraZenecy je potrebný dlhší čas.

Po prvej dávke mali obe očkovacie látky proti tzv. indickému variantu len 33-percentnú účinnosť, pričom proti britskému variantu bola táto účinnosť v takomto prípade 50 percentná, píše BBC.

Štúdia sa uskutočnila v období od 5. apríla do 16. mája a vedci v rámci nej sekvenovali genóm u približne 12.675 prípadov ochorenia COVID-19, z ktorých 1054 predstavoval indický variant B.1.617.2.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock na základe výsledkov štúdie vyjadril „nárast presvedčenia“, že sa britskej vláde podarí 21. júna spustiť plánovanú poslednú fázu uvoľňovania opatrení. Takisto je podľa jeho slov dôležité prijať obe dávky vakcíny.

Spojené kráľovstvo 2. decembra ako vôbec prvá krajina na svete oficiálne schválilo očkovaciu látku od spoločností Pfizer/BioNTech na všeobecné použitie a 8. decembra ju začalo používať v rámci svojej očkovacej kampane.

Očkovanie vakcínou, ktorú vyvinula britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca s Oxfordskou univerzitou, Británia spustila 4. januára.

12:20 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) chce obstarať online procesy eZdravia. Podľa oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania je celková odhadovaná hodnota zákazky takmer 15 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Jej predmetom je dodanie, prevádzka, údržba a rozvoj Informačného systému Online procesy eZdravia.

„Výsledkom projektu budú online konsolidované služby s cieľom optimalizovať agendu a dobu vybavenia registrácie a ukončenia ich platnosti pre entity evidované v cieľových registroch pre eZdravie,“ informovalo národné centrum vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie. Sekundárnym cieľom projektu je vybudovať chýbajúce podporné nástroje. Tie umožnia dosiahnuť primárny cieľ a vyriešiť architektonické princípy a mechanizmy.

NCZI požaduje zábezpeku ponuky vo výške 500-tisíc eur. Zákazka má trvať 12 rokov. Na realizáciu diela sú určené dva roky, päť rokov majú trvať podporné služby a ďalších päť rokov je stanovených na opciu podporných služieb. Lehota na predkladanie ponúk alebo žiadostí o účasť je do 28. júna tohto roka.

10:23 Počet osôb zaočkovaných proti novému druhu koronavírusu v Maďarsku v sobotu prekročil päť miliónov, preto operačný štáb rozhodol, že od nedele už nie je povinné nosiť rúška na vonkajších priestranstvách a končí sa aj zákaz nočného vychádzania. Oznámil to na Facebooku v sobotu večer predseda vlády Viktor Orbán.

Premiér sa poďakoval všetkým, ktorí realizujú očkovanie, ale aj tým, ktorí sa nechali zaočkovať. Orbán súčasne nezaočkovaných vyzval, aby tak urobili „v záujme zachovania výsledkov“.

V zmysle rozhodnutia operačného štábu už nie je obmedzený otvárací čas obchodov a reštauračných zariadení a je možné športovať na verejných priestranstvách.

Opäť je možné usporiadať rodinné oslavy s účasťou 50 osôb a svadby s účasťou 200 osôb. Takéto podujatia v hoteloch a reštauráciách budú musieť byť oddelené od ostatných hostí. Na verejných priestranstvách sa môže zhromaždiť až 500 ľudí.

Hudobné a tanečné podujatia môžu navštevovať iba osoby s očkovacím preukazom, prípadne s preukazom o prekonaní ochorenia COVID-19. Zaočkované deti vo veku od 16 do 18 rokov môžu ísť do kina či reštaurácie bez sprievodu rodičov.

10:05 Za sobotu 22. mája pribudlo na Slovensku 116 nakazených koronavírusom. Laboratóriá vykonali celkovo 4 122 PCR testov. Hospitalizácie opäť klesli, v nemocniciach je o 32 pacientov menej. V sobotu zaočkovali viac ako 11-tisíc ľudí.

žilina, divadlo Čítajte viac Počet hospitalizovaných klesol šiestym dňom, opäť pribudlo šesť obetí

9:26 Pandémie covidu si už v Indii vyžiadala skoro 300 000 obetí, tempo šírenia nákazy ale ďalej mierne spomaľuje. Kým ešte začiatkom mája denne pribúdalo cez 400 000 ľudí nakazených, teraz sa bilancia celý týždeň drží pod hranicou 300 000. Za posledný deň v Indii pribudlo zhruba 240 000 infiko­vaných a 3 741 úmrtí, uviedla dnes agentúra Reuters.

Odborníci síce upozorňujú, že dáta o nakazených i zomrelých sú veľmi podhodnotené a reálne počty teda niekoľkonásobne vyššie, zároveň ale uvádzajú, že rýchlosť šírenia koronavírusu najskôr konečne spomaľuje.

Novým strašiakom by sa ale podľa nich mohla stať mukormykóza, závažné plesňové ochorenie, ktoré sa medzi ľuďmi začalo zrejme kvôli oslabenej imunite alebo v dôsledku liečby covidu-19 steroidy hojnejšie objavovať.

Minister pre chemikálie a hnojivá Sadanand Govda v sobotu povedal, že prípadov mukormykózy už lekári registrujú cez 9 000 a že dochádzajú zásoby amfotericínu, ktorým sa infekcie liečia. Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok zvýšený výskyt mukormykózy označilo za epidémiu a nariadilo zdravotníckym zariadeniam, aby zbierali údaje o pacientoch s týmto ochorením. Podľa AP miestne úrady odhadujú, že kvôli mukormykóze už zomrelo najmenej 250 ľudí.

Mukormykóza, ľudovo nazývaná „čierna pleseň“ podľa toho, že jedným z jej prejavov je sčernanie okolo nosa, je závažné plesňové ochorenie. Pôsobí rozmazané alebo dvojité videnie, bolesť na hrudníku, dýchacie ťažkosti a vykašliavanie krvi, napáda najmä dutiny, pľúca a mozog. Kvôli napadnutiu tkanív v oblasti tváre niekedy ľudia prídu o nos a lekári v niektorých prípadoch musia chirurgicky odstrániť oko, aby infekcii zabránili v tom, aby napadla mozog.

V Indii, ktorá má viac ako 1,3 miliardy obyvateľov, sa od začiatku pandémie nákaza koronavírusu preukázala u 26,5 milióna osôb, čo je druhý najvyšší počet na svete po Spojených štátoch. Počet úmrtí zrejme už v pondelok prekoná hranicu 300 000, čo je najviac na svete po USA a Brazílii.

8:25 Čínsko-americká skupina ochrancov ľudských práv zažalovala bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa za to, že pre koronavírus používal termín čínsky vírus.

Žalobu na newyorskom federálnom súde podala tento týždeň čínsko-americká koalícia ľudských práv (CACRC). Trumpov poradca Jason Miller ju označil za „šialenú a hlúpu“.

Poukazuje sa v nej podľa agentúry Nová Čína na to, že Trump o koronavíruse hovoril ako o „čínskom víruse, wuchanskom víruse alebo (chrípke) kung-flu“ a že sa dotkol ázijskej komunity v USA.

CACRC požaduje, aby bol na znamenie ospravedlnenia každému Aziatovi v USA vyplatený dolár, čo v súhrne znamená 22,9 milióna dolárov. Peniaze majú byť použité na zriadenie múzea venovaného dejinám Američanov ázijského pôvodu a ich prínosu pre USA.

Trump „sa počas pandémie správal poburujúcim a extrémnym spôsobom bez ohľadu na to, či sa dotkne Američanov čínskeho pôvodu,“ stojí v žalobe.

V USA pribudlo násilností proti ľuďom ázijského pôvodu a ochrancovia ľudských práv to pripisujú práve tejto Trumpovej rétorike. Najhorší z útokov spáchal v marci strelec, ktorý v Atlante v masážnych salónoch zabil osem ľudí, z ktorých väčšina bola ázijského pôvodu.

Žalujúca strana argumentuje, že Trump používal odkaz na ázijský pôvod vírusu, aj keď vedel, že nemusí nevyhnutne pochádzať z Číny. „Pravda je dôležitá a vyrieknuté slová majú svoje dôsledky, najmä ak pochádzajú z úst vplyvných ľudí. Trump zámerne túto klebetu opakoval s ohromujúcou zášťou, sledoval tým vlastné politické záujmy a vážne poškodil americkú ázijskú komunitu,“ uvádza CACRC.

Podľa Millera bude žaloba zamietnutá, ak sa ňou súd vôbec začne zaoberať. Považuje ju „prinajmenšom za zavádzajúcu“. „Je to hlúpa a hlúpa žaloba. Úplný žart a keby som bol právnik, ktorý ju navrhol, bál by som sa, že ma za to bude čakať postih,“ povedal Miller.

Žaloba bola podaná vo štvrtok, keď Trumpov nástupca Joe Biden podpísal zákon namierený proti nenávistným útokom na občanov ázijského pôvodu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus