Traja experti z Wu-chanu mali byť pred pandémiou v nemocnici. Čína to odmieta

Ešte skôr, než Čína oficiálne informovala o koronavírusovej infekcii, boli traja ľudia z laboratória vo Wu-chane v nemocnici, tvrdí americký denník.

24.05.2021 06:00 , aktualizované: 21:22
debata (57)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:22 Spojené štáty upozornili svojich občanov, aby necestovali do Japonska z dôvodu narastajúceho rizika pandémie ochorenia COVID-19 v tejto krajine, kde sa o dva mesiace začnú olympijské hry. Informovala o tom agentúra AFP. Americké ministerstvo zahraničných vecí varovanie vydalo po tom, ako Japonsko v pondelok otvorilo v hlavnom meste Tokio i v Osake prvé dve hromadné vakcinačné centrá s cieľom zvýšiť tempo očkovacej kampane pred začiatkom letných olympijských hier.

Zatiaľ boli plne zaočkované len dve percentá z celkového počtu 125 miliónov obyvateľov Japonska, píše AFP. Japonsko začalo očkovať vo februári tohto roka vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Tú ako prvým začali podávať zdravotníckym pracovníkom a potom ľuďom vo veku nad 65 rokov. Vláda má za cieľ dokončiť očkovanie tejto vekovej kategórie do konca júla. Letné olympijské hry v Tokiu sa začínajú 23. júla.

19:57 Pandémia koronavírusu a s ňou súvisiaci prepad rakúskej ekonomiky môže v nadchádzajúcich rokoch vyjsť krajinu veľmi draho. Nezávislá analytická organizácia Agenda Austria vyčíslila náklady do roka 2024 zhruba na 140 miliárd eur. Pokiaľ sa do výpočtov zahrnú náklady štátu na rôzne druhy podpory, zvýšia sa škody na vyše 175 miliárd eur.

Agenda Austria pre svoju štúdiu porovnala prognózy hospodárskeho rastu pred pandémiou s prognózami po jej vypuknutí. „I keď koniec lockdownu snáď znamená štartovací výstrel pre proces zotavovania, kríza nás aj v nadchádzajúcich rokoch pripraví o hrubý domáci produkt a príjmy,“ cituje agentúra APA ekonóma organizácie Hanna Lorenza. Dokonca aj v roku 2024 bude hrubý domáci produkt Rakúska o 20 miliárd eur nižší, než by bol v scenári bez pandémie.

18:46 Obyvatelia Česka budú môcť od 1. júna mesačne bezplatne absolvovať dva PCR testy a štyri antigénové testy na ochorenie COVID-19. V pondelok to po rokovaní českej vlády oznámil minister zdravotníctva Petr Arenberger. V ČR je v súčasnosti bezplatný jeden antigénový test za tri dni, PCR testy však hradené nie sú, píše spravodajský server Novinky.cz. V prípade pozitívneho výsledku antigénového testu bude musieť človek absolvovať PCR test.

Arenberger takisto oznámil, že vláda na 31. mája naplánovala ďalšie uvoľnenie pandemických opatrení. Otvoriť by sa mali napríklad vonkajšie bazény, ktoré budú môcť fungovať na 50 percent svojej kapacity. V múzeách sa budú môcť konať skupinové prehliadky pre skupiny najviac desať ľudí. V skupinách však bude môcť byť až 30 ľudí, ktorí majú negatívny výsledok testu, sú zaočkovaní alebo v období posledných 180 dní prekonali ochorenie COVID-19.

Ďalšie uvoľňovanie opatrení by v ČR malo následne nastať v polovici júna. Povoliť by sa mohli vnútorné priestory reštaurácií a vnútorné bazény či prevádzka solárií a wellness centier, píšu Novinky.cz.

18:12 Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala v pondelok pred novými pandémiami a vyzvala svet, aby sa na ne lepšie pripravil. Informuje o tom agentúra DPA. „Táto pandémia ešte nie je zvládnutá a nebude ani posledná,“ podotkla Merkelová vo videoposolstve pri príležitosti výročného Zasadnutia Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA) – orgánu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zloženého z ministrov zdravotníctva členských štátov.

„Po pandémii je pred pandémiou… Na ďalšiu by sme mali byť čo najlepšie pripravení,“ dodala. Merkelová zároveň vyzvala na medzinárodnú pandemickú dohodu, ktorá by umožnila jednoduchšiu spoluprácu medzi krajinami a rýchlejší systém varovania v záujme zastaviť ďalšiu svetovú pandémiu ešte v jej zárodku.

17:08 V Českej republike sa od nedeľňajšej polnoci do pondelka rána na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 zaregistrovalo 50-tisíc ľudí vo veku od 35 do 39 rokov, ktorí sú už na to od tohto týždňa oprávnení. V porovnaní s vekovou skupinou od 40 do 44 rokov je však záujem polovičný. Vyplýva to z údajov českej aplikácie Chytrá karanténa, keďže v tejto vekovej kategórii bolo do ôsmej ráno pred týždňom záujemcov 90 až 100-tisíc. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Česká vláda však s menším záujmom rátala. Preto už od stredy odštartuje registrácie pre vekovú skupinu 30 až 34 rokov a od začiatku júna by sa mala vakcinácia sprístupniť pre všetkých obyvateľov krajiny vo veku od 16 rokov.

Celkovo vo vekovej skupine od 35 do 39 rokov, vrátane zdravotne rizikových osôb či napríklad zdravotníkov, bolo v Česku doteraz zaočkovaných viac ako 87-tisíc ľudí. Z toho 41-tisíc dostalo už aj druhú dávku. Medzi obyvateľmi ČR vo veku nad 40 rokov podľa aplikácie Chytrá karanténa doteraz aspoň jednou dávkou zaočkovali už 55 percent ľudí.

15:30 Po celom svete zomrelo od začiatku pandémie už najmenej 115 000 zdravot­níckych pracovníkov, ktorí podľahli komplikáciám spojeným ochorením COVID-19. Oznámil to v pondelok podľa TASR riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus, píše agentúra AFP.

„Počas takmer 18 mesiacov zdravotnícki pracovníci na celom svete museli zvládať boj so smrťou,“ povedal Ghebreyesus na úvod každoročného Zasadnutia Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA) – orgánu WHO zloženého z ministrov zdravotníctva členských štátov.

„Mnohí z nich sa nakazili a hoci údaje nie sú dostatočné, odhadujeme, že najmenej 115.000 pracovníkov v zdravotníctve zaplatilo v službe ostatným najvyššiu cenu,“ priblížil Ghebreyesus.

13:20 Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťien vyhlásil, že správa o ochorení troch zamestnancov wuchanského virologického inštitútu je „úplne nepravdivá“. „Spojené štáty pokračujú vo zveličovaní teórie o úniku vírusu z laboratória,“ uviedol. Reagoval tak na informácie z denníka The Wall Street Journal, ktorý sa odvolal na dosiaľ nezverejnené správy amerických tajných služieb. O prvých prípadoch nákazy novým koronavírusom, ktoré boli zaznamenané práve vo Wu-chane, Čína oficiálne informovala koncom decembra 2019. Výskumníci mali byť v nemocnici už v novembri.

Teóriu, že sa vírus rozšíril z wuchanského virologického inštitútu, razil bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý vlani vyhlásil, že existuje dostatok dôkazov o tom, že koronavírus unikol práve odtiaľ. Experti WHO, ktorí začiatkom tohto roka pátrali po pôvode nového koronavírusu v čínskom meste Wu-chan, označili za vysoko nepravdepodobné, že by vírus SARS-CoV-2 unikol z čínskeho laboratória, a uviedli, že je pravdepodobne prírodného pôvodu. Svetová zdravotnícka organizácia si však sťažovala, že Peking neposkytol jej expertom prístup ku kompletným dátam.

12:30 V Japonsku otvorili obrie vakcinačné centrá, ktoré majú prispieť k urýchleniu očkovacieho programu v krajine, ktorá bude o dva mesiace hostiť letnú olympiádu. Vakcinačné centrá v Tokiu a Osake naočkujú niekoľko tisíc ľudí denne; na rad prídu najskôr starší občania, informovala agentúra Reuters.

Japonsko sa potýka so štvrtou vlnou epidémie, ktorá prinútila japonskú vládu vyhlásiť stav núdze už v desiatich prefektúrach. Vo väčšine oblastí by sa mala platnosť opatrení skončiť 31. mája, vláda ale naznačila, že by mohol byť stav núdze predĺžený.

V očkovacej kampani patrí Japonsko medzi veľkými a bohatými štátmi k najpomalším. Aspoň prvú dávku vakcíny dostalo v Japonsku, ktoré má 125 miliónov obyvateľov, len 4,4 percenta ľudí. Doteraz sa v krajine očkovalo vakcínou Pfizer/BioNTech, minulý týždeň schválilo Japonsko aj prípravky od spoločností Moderna a AstraZeneca. Látku od AstraZeneky ale krajina nezačne používať, kým sa nezistí viac o veľmi vzácnych, ale nebezpečných prípadoch výskytu krvných zrazenín po vakcinácii týmto liekom. Vo veľkých očkovacích centrách sa bude používať vakcína od Moderny.

10:43 Po nedeľňajších 416 nových prípadoch nákazy novým druhom koronavírusu v Maďarsku pribudlo v pondelok len 258 infikovaných. Takýto nízky denný prírastok evidovali v tejto stredoeurópskej krajine naposledy vlani v auguste, konštatoval spravodajský server Infostart.hu s odvolaním sa na aktuálne údaje operačného štábu zverejnených na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

V súvislosti s ochorením COVID-19 pribudlo do pondelka 41 úmrtí; deň predtým ich bolo 44. Celkový počet obetí covidu od vypuknutia koronavírusovej pandémie stúpol na 29 560 a počet nakazených na 802 346 osôb.

9:05 V Japonsku sa v pondelok v hlavnom meste Tokio i v Osake otvorili prvé dve hromadné vakcinačné centrá s cieľom zvýšiť tempo očkovacej kampane pred začiatkom letných olympijských hier, ktorých termín museli organizátori z dôvodu pandémie nového koronavírusu posunúť na koniec júla. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Obe očkovacie strediská, ktoré prevádzkuje armáda, plánujú v Japonsku – krajine, ktorá bojuje už proti štvrtej vlne pandémie – denne podať tisícky dávok vakcín, pričom ako prví prídu na rad starší obyvatelia. V Tokiu, kde bude centrum otvorené 12 hodín denne po dobu troch mesiacov, chcú každý deň aplikovať do 10.000 dávok vakcíny Moderna a v treťom najväčšom meste Osaka do 5000 dávok.

Vakcínu od americkej firmy Moderna a švédsko-britskej spoločnosti AstraZeneca schválili v krajine minulý piatok. AstraZenecu však pre obavy z možného výskytu krvných zrazenín po očkovaní nenasadia okamžite.

7:30 Celkový počet úmrtí súvisiacich s covid-19 v Indii presiahol 300-tisíc. Viac ich majú len Spojené štáty a Brazília. Len za posledných 24 hodín India hlási 4454 zomrelých ľudí postihnutých Koronavirové nákazou. Nových prípadov nákazy zachytila krajina s 1,3 miliardy obyvateľov za posledný deň 222 315.

Dohromady juhoázijská krajina eviduje 26,75 milióna infikovaných a 303 720 mŕtvych, vyplýva podľa agentúry Reuters s údajov indického ministerstva zdravotníctva. Len v priebehu necelých dvoch uplynulých týždňov zomrelo 50-tisíc infikovaných.

6:33 Mexické úrady v nedeľu potvrdili 50 úmrtí na covid-19 za posledný deň. Je to najnižší denný nárast obetí za viac ako rok. Celkový počet zomrelých dosiahol v krajine s viac ako 128 miliónmi obyvateľov 221 647, vyplýva z údajov mexického ministerstva zdravotníctva. To je štvrtý najvyšší počet na svete – po Spojených štátoch, Brazílii a Indii.

Počet úmrtí za uplynulých 24 hodín je najnižší od poslednej nedele apríla minulého roka. V stredoamerickej krajine navyše pokračuje trvalý pokles počtu nových ochorení z posledných týždňov, v ktorých nabrala na sile očkovaciu kampaň. Podľa ministerstva zdravotníctva do štatistík pribudlo 1274 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Dohromady už Mexiko eviduje 2 396 604 zac­hytených prípadov.

6:00 Traja výskumníci wuchanského virologického inštitútu (WIV) boli v novembri 2019 v nemocnici. S odvolaním sa na doteraz nezverejnené informácie tajných služieb o tom v nedeľu písal americký denník Wall Street Journal (WSJ).

Bolo to pár mesiacov predtým, než Čína oficiálne informovala o koronavírusovej epidémii, ktorá prepukla práve v meste Wu-chan.

Americký denník napísal, že správa spravodajských služieb poskytuje nové podrobnosti o počte zasiahnutých výskumníkov, o dobe ochorenia a o ich návštevách nemocnice. Tieto informácie podľa WSJ dodávajú na váhe volaniam po rozsiahlejšom vyšetrovaní, či vírus spôsobujúci chorobu COVID-19 neunikol z laboratória.

Správa sa objavila pred rokovaním rozhodovacieho orgánu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Má sa na ňom hovoriť o ďalšej fáze vyšetrovania pôvodu COVIDU-19. Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC) podľa agentúry Reuters ubezpečila, že americká vláda spoločne s WHO a ďalšími členskými štátmi podporuje expertné skúmanie pôvodu koronavírusu, „bez zasahovania alebo politizácie“.

Hovorkyňa pripustila, že administratíva prezidenta Joea Bidena si naďalej kladie „závažné otázky týkajúce sa prvých dní pandémie COVIDU-19, vrátane jej pôvodu v Čínskej ľudovej republike“.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus