Žilinka si zobral dozor nad prípadom Zurian

Zurianov prípad bude dozorovať generálna prokuratúra. Je obvinený z vynášania informácií.

24.05.2021 12:59 , aktualizované: 13:22
debata (132)

VIDEO: Kollár k nevydarenému zadržaniu Branislava Zuriana. (21. 5. 2021)

Video

Generálny prokurátor Maroš Žilinka rozhodol, že vyšetrovanie bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana a vedúceho operatívneho oddelenia NAKA Jána Kaľavského bude dozorovať generálna prokuratúra.

Podľa oficiálnej správy tak chce Žilinka „vylúčiť akékoľvek pochybnosti o objektívnosti alebo účelovosti trestných konaní vedených proti obvinenému B. Z. a obvinenému J. K.“.

Zurian je obvinený pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Kaľavský je obvinený pre prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Minulý týždeň polícia zadržala Kaľavského, súd ho však nevzal do väzby. V piatok sa pokúsila zadržať aj Zuriana, ten je však v zahraničí. Polícia však urobila domovú prehliadku v jeho popradskom byte. V piatok Zurian nevedel povedať, z čoho je obvinený.

„Prokurátor generálnej prokuratúry v rámci výkonu dozoru preskúma zákonnosť a odôvodnenosť vznesenia obvinenia oboch obvinených, ako aj zákonnosť, primeranosť a proporcionalitu postupu policajných orgánov pri domovej prehliadke vykonanej dňa 21. mája 2021 u obvineného Mgr. B. Z.,“ oznámila oficiálne generálna prokuratúra.

„Prokuratúra v súčinnosti s príslušnými orgánmi Policajného zboru sa zaoberá a preveruje všetky skutočnosti o možných podozreniach z ovplyvňovania vyšetrovaní závažnej trestnej činnosti a garantuje objektívnosť a zákonnosť ich objasnenia. Vo veci koná prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky,“ dodal hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Dosiaľ kauzy, v ktorých vystupovali tzv. kajúcnici, dozoroval Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorému šéfuje Daniel Lipšic.

VIDEO: Fico: Zurian môže skončiť ako Lučanský, Matovič sa stretával so Slobodníkom.

Video

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Branislav Zurian