Očkovací certifikát je na svete, od 1. júna sa má očkovať Sputnikom

Záujemcovia o očkovací certifikát môžu od pondelka poobede požiadať o jeho zaslanie. Dočasné certifikáty majú byť platné do 11. augusta, potom ich majú nahradiť tzv. zelené pasy.

24.05.2021 14:29 , aktualizované: 19:10
Očkovací certifikát s QR kódom. Foto: ,
Očkovací certifikát s QR kódom.
debata (73)

O krajinách, ktoré budú dočasné certifikáty akceptovať, by mal informovať rezort zahraničia. Žiadosť treba vyplniť cez stránku vakcinacia.nczis­k.sk.

Získať potvrdenie nebolo spočiatku také jednoduché. Prakticky sme to vyskúšali. Po zadaní identifikátoru (je to napríklad rodné číslo) a mailovej adresy, máte dostať na mobilné telefónne číslo overovaciu SMS, na tú sme čakali pri prvom pokuse niekoľko desiatok minút. Po zadaní overovacieho kódu systém vypísal: „Je nám veľmi ľúto, ale nastala neočakávaná chyba. Naši technici už pracujú na jej odstránení.“

Pri druhom pokuse, po zopakovaní prvej časti procedúry, prišla SMS do niekoľkých minút a následne bolo potrebné zadať ďalší verifikačný kód, tentoraz ten, ktorý prišiel na mail. Až po tomto overení bola možnosť požiadať o certifikát. Odkliknutím, že údaje sú správne, žiadosť úspešne odišla do Národného centra zdravotníckych informácií. Potvrdenie potom prišlo obratom na mail.

Premiér Eduard Heger pred odletom do Bruselu potvrdil, že začiatok očkovania ruskou vakcínou Sputnik V je naplánovaný na 1. júna 2021 a uviedol, že nevie o tom, že by sa tento termín zmenil.

VIDEO: Pavol Capek o očkovacích certifikátoch.

Video

Certifikát nenahrádza potvrdenie o očkovaní

Súčasťou dočasného certifikátu je bezpečnostný prvok – QR kód, ktorý obsahuje overovací link. Dočasný certifikát by mal byť doručený do 24 hodín po odoslaní žiadosti. Informovali o tom riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Pavol Capek a generálny tajomník služobného úradu Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Peter Ferjančík.

O zaslanie certifikátu je možné požiadať už po absolvovaní prvej dávky vakcíny. „Na žiadosť o certifikát treba mať mobilný telefón, číslo, kde sa overuje prostredníctvom kódu a e-mailovú adresa, ktorá sa tiež overuje a na ktorú príde samotný certifikát,“ spresnil Capek. V prípade ľudí, ktorí nemajú e-mail, môžu o certifikát požiadať ich blízki.

Dočasný certifikát nie je totožný s potvrdením o absolvovaní očkovania, ktoré dostávajú ľudia vo vakcinačnom centre. „Samotné potvrdenie, ktoré dostanú vo vakcinančnom centre, je ekvivalent toho, čo dostali aj v minulosti, bolo to iba zjednotenie formátu. Je dvojjazyčné aj pre to, že sa u nás očkujú aj cudzinci,“ doplnil.

Akceptovanie dočasných certifikátov bude závisieť od bilaterálnych dohôd medzi krajinami. „Predpokladám, že toto sa vyjasní behom najbližších dní,“ podotkol Ferjančík s tým, že žiadosti o akceptovanie certifikátov sú doručované slovenskému rezortu diplomacie, ktorý by ich mal poslať diplomatickou cestou do okolitých krajín.

Certifikát má byť pri cestovaní do zahraničia povinný. Ferjančík odporúča, aby si občania pred cestovaním overili podmienky, ktoré platia v jednotlivých krajinách a tiež, či uznávajú slovenský certifikát. „Odporúčam mať stále pri sebe obidva doklady,“ spresnil s tým, že na území SR by mal stačiť doklad o zaočkovaní, ktorý vydávajú vo vakcinačných centrách.

Za prvé dve hodiny od spustenia očkovacích certifikátov ich systém vygeneroval takmer 12-tisíc. Uviedla to hovorkyňa NCZI Veronika Bauch. „V súčasnosti prebieha migrácia dát z pôvodného systému na očkovanie Moje ezdravie do systémov, ktoré generujú certifikáty o očkovaní. Tieto by mali byť sfinalizované v noci na utorok,“ informovala hovorkyňa NCZI. Národné centrum preto žiada verejnosť o trpezlivosť. „Každý, kto certifikát bude potrebovať, ho dostane,“ dodala Veronika Bauch.

(sita)

Termín na druhú vakcínu AstraZeneca sa nedá zrušiť

Termín na druhú dávku vakcíny od firmy AstraZeneca nie je možné zrušiť. Ak osoba na očkovanie nepríde, v krátkom čase jej bude pridelený ďalší termín. Upozorňuje na to Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na sociálnej sieti. Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) vydal odporúčania týkajúce sa krvných zrazenín s nízkymi hladinami krvných doštičiek po očkovaní vakcínou AstraZeneca.

„V prípade, že vám termín druhej dávky z dôvodu choroby alebo iných závažných udalostí nevyhovuje, nemusíte registráciu rušiť ani posúvať termín,“ približuje NCZI. Dodáva, že momentálne sa na Slovensku nekombinujú očkovania rôznymi vakcínami.

Druhá dávka AstraZenecy nesmie byť podľa ŠÚKL podaná ľuďom, u ktorých sa vyskytli krvné zrazeniny s nízkymi hladinami krvných doštičiek po prvej dávke. ŠÚKL ďalej zdravotníkom odporúča, aby kontrolovali znaky krvných zrazenín u pacientov s nízkymi hladinami krvných doštičiek do troch týždňov po očkovaní. Sledovať by mali aj znaky nízkych hladín krvných doštičiek u pacientov s krvnými zrazeninami do troch týždňov po očkovaní.

Zdravotníci by mali zabezpečiť špecializovanú starostlivosť pacientom, u ktorých sa po očkovaní vyskytnú krvné zrazeniny s nízkymi hladinami krvných doštičiek. „Je potrebné nasledovať odborné liečebné protokoly a konzultovať liečbu s hematológom/špe­cialistom na koagulačnú liečbu,“ uvádza ŠÚKL. Zároveň pripomína, že prípady krvných zrazenín sú zriedkavé. Ľudia by však mali sledovať možné príznaky a včas vyhľadať špecializovanú lekársku starostlivosť. V prípade, ak sa u niektorého zaočkovaného vyskytne do troch týždňov po očkovaní dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, opuch a bolesť končatín, pretrvávajúca bolesť v oblasti brucha, neurologické príznaky ako pretrvávajúca a silná bolesť hlavy, rozmazané/dvojité videnie, zmätenosť alebo záchvat, drobné krvné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu (petéchie) je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

„Európska lieková agentúra i národné liekové agentúry pozorne monitorujú bezpečnosť vakcíny Vaxzevria (vakcína od spoločnosti AstraZeneca, poznámka TASR) i iných vakcín s cieľom ochrany verejného zdravia,“ deklaruje ŠÚKL.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Sputnik V #očkovací preukaz