Zuriana vypočuli a prepustili, v polícii údajne končia aj jeho vtedajší zástupcovia

Bývalý šéf NAKA Branislav Zurian sa prihlásil v pondelok na polícii a vypovedal o veciach, za ktoré je obvinený. V polícii údajne končia i vtedajší Zurianoví zástupcovia.

25.05.2021 05:20 , aktualizované: 16:08
zurian Foto: ,
Branislav Zurian na zábere z augusta 2018 ešte ako šéf protizločineckej jednotky NAKA.
debata (89)

Po vypočutí Zuriana prepustili, informoval portál noviny.sk. Bývalý šéf NAKA čelí obvineniu zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a vyzradenia utajovaných skutočností.

Obvinenie podľa Zuriana stojí na výpovedi jedného kajúcnika. „Ďakujem Vám za všetko. Sila a česť priatelia,“ uviedol podľa portálu po výsluchu. Generálna prokuratúra sa k stíhaniu Zuriana bližšie vyjadrovať nechce, čo potvrdil jej hovorca Dalibor Skladan.

Polícia sa snažila zadržať Zuriana už v piatok a vyrazila mu dvere, ale doma ho nenašla. Ohlásil sa zo zahraničia a prisľúbil, že sa dostaví pred vyšetrovateľa.

Video: Kollár k nevydarenému zadržaniu Branislava Zuriana. (21. 5. 2021)

Video

V polícii údajne končia i vtedajší Zurianoví zástupcovia. Ako informovala televízia Joj na svojom spravodajskom webe, z Odboru Bratislava odchádza podplukovník Ján Hazucha, ktorý je vo funkcii zástupcu riaditeľa pre vyšetrovanie. Z Odboru Bratislava odchádza aj zástupca riaditeľa pre operatívu major Peter Koščo. Podľa zistení TV JOJ budú po odchode z NAKA naďalej pôsobiť v štátnej službe.

lipšic žilinka Čítajte viac Žilinka si zobral dozor nad prípadom Zurian

Generálny prokurátor Maroš Žilinka rozhodol, že vyšetrovanie Branislava Zuriana a vedúceho operatívneho oddelenia NAKA Jána Kaľavského bude dozorovať generálna prokuratúra a nie Úrad špeciálnej prokuratúry.

Opozičné strany na prípad Zuriana poukazovali a predseda Smeru Robert Fico mu dokonca odporučil, aby sa nevracal zo zahraničia, aby neskončil ako generál Milan Lučanský, ktorého po návrate z cudziny a výpovedi polícia zadržala a skončil vo väzbe. V nej neskôr spáchal samovraždu.

Video: Fico: Zurian môže skončiť ako Lučanský, Matovič sa stretával so Slobodníkom.(23­. 5. 2021)

Video
89 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Branislav Zurian