Pacienti po cievnej mozgovej príhode už nemusia ísť len do nemocnice

V Mestskej poliklinike Hlohovec otvorili špecializované rehabilitačné stredisko pre pacientov, ktorí prekonali náhlu cievnu mozgovú príhodu. Na Slovensku však takýto typ rehabilitačnej starostlivosti dosiaľ chýbal. Včasná pomoc pritom dokáže predísť stratám životných funkcií a znížiť výskyt trvalých vážnych následkov, akými sú poruchy pohybu, koordinácie, prehĺtania, výslovnosti či pamäti.

25.05.2021 10:00
debata (2)
Otvorenie moderného rehabilitačného centra v...
Otvorenie moderného rehabilitačného centra v Hlohovci Otvorenie moderného rehabilitačného centra v Hlohovci.

„Napriek výraznému pokroku v akútnej liečbe cievnej mozgovej príhody a skráteniu doby hospitalizácie na akútnych neurologických lôžkach stále absentuje následná zdravotná starostlivosť v oblasti neurorehabili­tácie,“ upozorňuje Martina Flašková, primárka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie banskobystrickej fakultnej nemocnice. Poukazuje na to, že u nás chýbajú špecializované zdravotnícke zariadenia na poskytovanie dlhodobej ústavnej rehabilitačnej starostlivosti pre pacientov s ťažkým funkčným postihnutím. Neexistujú podľa nej ani agentúry domácej fyzioterapeutickej starostlivosti, ktoré by poskytovali špecializovanú rehabilitáciu v domácom prostredí.

Riziko náhlych cievnych mozgových príhod začína stúpať od 45. roku. Najohrozenejšou skupinou sú ľudia nad 65 rokov. Tvoria až tri štvrtiny všetkých prípadov. „Náhle cievne mozgové príhody postihujú o pätinu ľudí viac ako pred piatimi rokmi. Týkajú sa dnes približne dvoch ľudí z tisíca a až 33 percent pacientov zomiera do troch rokov,“ približuje Branislav Cehlárik, manažér PR odboru poisťovne Dôvera. Práve jej poistenci budú môcť stredisko s 90 lôžkami využívať ako prví.

V spádovej oblasti do 45 minút jazdy autom od Hlohovca je ročne hospitalizovaných približne 3 000 pacientov s prvým atakom náhlej cievnej mozgovej príhody. Prvých pacientov začnú v Hlohovci prijímať na budúci týždeň. „Z debaty s riaditeľmi okolitých nemocníc vyplynulo, že najzraniteľnejšími pacientmi, ktorých ešte treba doliečovať, sú pacienti po akútnej cievnej mozgovej príhode a pacienti z ortotraumy po operáciách veľkých kĺbov. Preto sa chceme orientovať najmä na nich,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Mestská poliklinika Hlohovec Filip Barbarič.

Bežne sa podľa neho stáva, že prepustení pacienti sa do nemocnice znovu vrátia. „Takto sú hospitalizovaní niekoľkokrát v priebehu roka. Akútne lôžko v nemocnici je pritom dvakrát drahšie ako lôžko v našom doliečovacom centre,“ dopĺňa. Výhodou nie je podľa neho iba cena za lôžko, ale aj tím odborníkov, ktorí sa pacientovi venujú. Okrem fyzioterapeutov sú to klinický psychológ či logopéd. Pripomína, že v Trnave nie je rehabilitačné oddelenie a v Piešťanoch ho zrušili. V Hlohovci sa budú starať aj o polymorbídnych pacientov či takých, ktorých stav si vyžaduje paliatívnu starostlivosť.

Vlastníkom budovy polikliniky je mesto Hlohovec. Spoločnosť Mestská poliklinika Hlohovec, ktorá ju prevádzkuje, je v rukách súkromného investora. Je ním fond HardWood Investments, ktorý ju získal v súťaži v roku 2019. Nový majiteľ spoločnosti investoval do vybudovania rehabilitačného centra vyše milióna eur. Práce trvali viac ako rok. <PF> (zan)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #Trnavský kraj #cievna mozgová príhoda