Koalícia umožní rokovanie na mimoriadnej schôdzi k stretnutiu v SIS. Dôvodom sú aj Ficove údajné konšpirácie

Koalícia umožní rokovanie na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR k stretnutiu najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Potvrdili to predstavitelia koaličných strán.

25.05.2021 12:49 , aktualizované: 15:55
Robert Fico Foto:
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata (202)

„Rokovali sme o tom. Povedali sme si, že dáme priestor opozícii, aby si mohla povedať svoje,“ uviedla šéfka klubu SaS Anna Zemanová. „V tomto máme dôveru v premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Bolo jasne povedané, že stretnutie bolo pracovné, nikto nemá čo skrývať,“ poznamenal podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Dodal, že opozícia má právo na prístup k informáciám, hoci bude schôdza v utajovanom režime, keďže by sa mohlo hovoriť aj o utajovaných skutočnostiach. Poznamenal, že otvorenie chcú umožniť aj preto, lebo šéf Smeru Robert Fico sa uchyľuje ku konšpiráciám.

VIDEO: Fico o ďalšom dokumente, ktorý naznačuje manipuláciu trestných konaní.

Video

Mimoriadna schôdza NR SR sa má začať v stredu (26. 5.) ráno o 9.00 h. V čase jej trvania by však mala zasadať aj vláda. Premiér Eduard Heger však potvrdil, že na mimoriadnej schôdzi bude prítomný. Vyvrátil tak informácie, že by sa na schôdzi nemal zúčastniť práve vzhľadom na chystané rokovanie vlády.

Opozičný Smer, ktorý schôdzu inicioval, chce, aby na nej premiér vysvetlil „tajné stretnutie“ predstaviteľov štátu v SIS a tému rokovaní.

Na stretnutí na pôde SIS v pondelok 17. mája sa malo zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Témou malo byť podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. Médiá informovali, že v tejto súvislosti sa mal spomínať aj prípad exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Premiér už odmietol, že by sa stretnutie týkalo bývalého šéfa SIS alebo iných vyšetrovaných živých prípadov. Stretnutie sa podľa jeho slov uskutočnilo z jeho iniciatívy, aby sa predstavitelia štátu oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách.

Eduard Heger Čítajte viac Heger: Stretnutie v SIS nebolo tajné. Obsah je utajený
202 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #SIS #mimoriadna schôdza parlamentu #Vladimír Pčolinský