AstraZeneca bude už len pre ľudí, ktorí majú viac ako 60 rokov

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že sa chystá opäť spustiť očkovanie vakcínou od AstraZenecy. Tentoraz však bude už len pre ľudí od 60 rokov vyššie. Do 11. mája, keď rezort očkovanie touto látkou pozastavil, bola pritom Vaxzevria určená práve pre ľudí do 60 rokov.

25.05.2021 19:49
debata (109)

Už vyše týždňa je zablokovaná možnosť odhlásenia sa z druhého termínu očkovania AstraZenecou.

„Národné centrum zdravotníckych informácií neumožňuje zrušenie registrácie pred druhou dávkou očkovania a tých, ktorí to urobili, vrátia naspäť do čakárne a bude im pridelený druhý termín vakcinácie látkou, ktorou boli očkovaní prvýkrát,“ ozrejmila Veronika Bauch, hovorkyňa centra.

Dôvodom je podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (OĽaNO) aj to, že doteraz sa na Slovensku neschválilo kombinovanie vakcín. Hoci niektoré európske krajiny povoľujú kombináciu vakcín, Lengvarský čaká na stanovisko odborníkov.

„Naša vakcinačná stratégia zatiaľ neumožňuje kombináciu dvoch látok,“ povedal Lengvarský s tým, že pri ľuďoch, ktorí nechcú druhú dávky od AstraZeneca, Slovensko stráca vakcíny.

„V tomto týždni prišlo 150–tisíc dávok AstraZeneca. Tie sú určené pre tých, ktorí čakajú na druhú dávku,“ vysvetľuje minister.

+11

Centrum zdravotníckych informácií má však výrazné problémy s pozývaním ľudí na druhú dávku vakcíny Vaxzevria od AstraZeneca. Ide pritom o tisícky ľudí, ktorí nedostali pozvanie na očkovanie. Rezort tvrdí, že príčinou sú zle nahraté dáta. Preto v najbližších dňoch bude ministerské call centrum obvolávať tisíce ľudí, ktorým pozvánka na druhú dávku neprišla.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb pritom odporúča časový rozstup medzi prvou a druhou dávkou Vaxzevrie najviac 12 týždňov. Pri vakcínach Pfizer/BioNTech a Moderna je to podľa centra 42 dní.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje, že ak sa tento termín premešká, pacient musí celé očkovanie absolvovať znova.

Lengvarský tvrdí, že na Slovensku je aktuálne zaočkovaných necelých 30 percent obyvateľov, a ak je cieľom zaočkovať čo najviac ľudí, tak musí byť dostatok pre celé obyvateľstvo.

No podľa európskych štatistík patrí Slovensko s 27–percentnou zaočkovanosťou prvou dávkou medzi najhoršie krajiny Európskej únie. Pomalšie ako Slovensko očkuje ešte Bulharsko či Rumunsko.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #AstraZeneca