Zadržaný exšéf SIS v pléne nevystúpil. Smer chce ďalšiu mimoriadnu schôdzu

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu večer ukončili mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú inicioval opozičný Smer. Chcel, aby premiér Eduard Heger (OĽANO) vysvetlil obsah stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Poslanci Smeru napokon stiahli pripravené uznesenie, plénum teda o ňom nehlasovalo. Poslanec Richard Takáč (Smer) to vysvetlil tým, že na schôdzu premiér prišiel.

26.05.2021 09:34 , aktualizované: 20:39
Vladimír Pčolinský Foto: ,
Vladimír Pčolinský
debata (761)

Poslanci rokovali na mimoriadnej schôdzi v neverejnom režime. V návrhu uznesenia Smer žiadal premiéra, aby predstúpil pred poslancov a informoval ich o priebehu a obsahu stretnutia v SIS.

Počas schôdze poslanci schválili procedurálny návrh, aby do pléna priviedli exriaditeľa SIS Vladimíra P. Následne sa schôdza prerušila, až kým neprišla odpoveď z Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá zamietla jeho predvedenie.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Z parlamentu sa stal cirkus

Poslanci NR SR sa v pléne zídu opäť vo štvrtok, pokračovať majú v 28. schôdzi. Na programe im ostáva napríklad aj rokovanie o novele štátneho rozpočtu, ktorú vláda navrhuje prebrať v skrátenom legislatívnom konaní.

Podľa Fica špičky štátu klamali

Opozičná strana Smer bude iniciovať ďalšiu mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chce žiadať, aby boli z väzby prepustení všetci tí, ktorých sa priamo dotýkalo stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu so zástupcami bezpečnostných zložiek zo 17. mája v budove SIS. Médiám to dnes v parlamente povedal predseda Smeru Robert Fico s tým, že budú žiadať vyvodenie zodpovednosti voči špeciálnemu prokurátorovi, ministrovi vnútra a predsedovi Špecializovaného trestného súdu.

Video: Fico o utajenej schôdzi v NR SR: Hegerove vystúpenie bola hanba nad hanbu. Opozícia s časťou koalície presadila uznesenie, aby v parlamente vystúpil exšéf SIS Pčolinský.

Video

„Rešpektujúc neverejnosť rokovania Národnej rady SR môžem potvrdiť, že prebehli v pléne udalosti, ktoré definitíve potvrdili, že všetci účastníci otvorene klamali o priebehu stretnutia zo 17. mája. V reakcii na to podáme návrh na zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze. Takýto škandál ešte Slovensko nezažilo. Vo štvrtok sa verejnosť dozvie viac," zdôvodnil Fico.

Nezaradený poslanec parlamentu a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), aby podal okamžitú demisiu „a odišiel s celou vládou do zabudnutia, pretože to, čo sa tu deje voči mnohým, možno aj nevinným ľuďom, presahuje štandardný rámec fungovania demokratického štátu".

hlas pellegrini Čítajte viac Pellegrini vyzval premiéra i vládu na demisiu pre schôdzku v SIS

Kollár: Prezidentka a premiér hovorili pravdu

Na stretnutí špičiek štátu v budove SIS sa podľa predsedu NR SR Borisa Kollára nehovorilo o živých veciach ani o exšéfovi tajných, prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Heger hovorili o stretnutí pravdu. Dodal, že to potvrdil v pléne aj súčasný riaditeľ SIS Michal Aláč. Kollár potvrdil závažnosť viacerých informácií SIS. Nepovedal ale, či sa veci zo stretnutia v SIS a zo správy, ktorú poslancom čítal, týkali bývalej alebo súčasnej vlády. Povedal len, že tieto veci sa diali v priebehu času. Šlo podľa jeho slov o veci veľmi závažného charakteru a musia ich riešiť kompetentné orgány.

Video: Pčolinský by podľa Kollára k tajnému stretnutiu v SIS mal čo povedať.

Video

Informácie, ktoré odzneli, podľa Kollára nie sú dôvodom na demisiu vlády. Vylúčil, že by s tým mal premiér niečo spoločné. „Nemôže zasahovať do práce orgánov činných v trestnom konaní, nemá s tým nič spoločné. Toto je na orgánoch činných v trestnom konaní, na inšpekcii ministerstva vnútra. Tí sa tým majú zaoberať a my ako politici by sme do toho nemali viac šprtať,“ podčiarkol. Je presvedčený, že inšpekcia koná a nemali by sa preto zbytočne vyvolávať vášne, rozdeľovať spoločnosť alebo napádať prezidentka a premiér.

V súvislosti s plánom Smeru iniciovať ďalšiu mimoriadnu schôdzu poznamenal, že im ju koalícia zrejme neotvorí. Tvrdí, že im na aktuálnej schôdzi vyšli v ústrety a že Fico si prepustenie ľudí z väzby predstavuje ako „Hurvínek válku“.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa k prerušeniu mimoriadnej schôdze nechcela vyjadriť. Špekulácie o možnostiach dovezenia niekoho z väzby na rokovanie treba podľa nej dať teraz bokom.

Video: Ondrej Dostál si nespomína, aby na rokovaní parlamentu niekto žiadal účasť človeka, ktorý je vo väzbe.

Video

O návrhu poslancov, aby bol na rokovaní NR SR prítomný aj exšéf SIS Vladimír Pčolinský, informoval počas dňa poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Dostál si podľa vlastných slov nespomína, že by sa v minulosti stalo niečo podobné a na rokovaní parlamentu niekto žiadal účasť človeka, ktorý je vo väzbe. Nevie tiež, akým spôsobom by účasť exšéfa SIS mala súvisieť s mimoriadnou schôdzou, keďže ten sa nezúčastnil stretnutia, o ktorom majú poslanci rokovať.

Pčolinský bol pripravený informovať parlament

Vladimír Pčolinský bol pripravený informovať parlament, potvrdil to jeho obhajca Ondrej Urban. „Môj klient bol informovaný odo mňa, čo som videl z médií, a sám to videl v médiách. Ak by bol daný súhlas dozorového prokurátora, tak klient by takúto informáciu na neverejnom zasadnutí v pléne NR SR dal a poskytol,“ zdôraznil obhajca.

Z jeho pohľadu advokáta je možné Vladimíra Pčolinského eskortovať z väzby do budovy NR SR. „Samozrejme, mal by na to dať súhlas dozorový prokurátor, keďže je klient vo väzbe. Zároveň, keďže ide o komunikáciu medzi NR SR, si myslím, že predseda NR SR by o to mal oficiálne požiadať Generálnu prokuratúru (GP) SR cez generálneho prokurátora a ten by mal dať pokyn dozorovému prokurátorovi, čo je zástupca špeciálneho prokurátora, ktorý je zároveň dozorovým prokurátorom. S jeho súhlasom by to podľa môjho názoru išlo,“ zhrnul Urban.

Video: Premiér Eduard Heger k stretnutiu najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby.

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

Heger po rokovaní parlamentu potvrdil, že inicioval stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu v budove SIS. Doplnil, že ho zvolá aj inokedy a aj v inej zostave, ak to bude potrebné. „Ubezpečujem občanov o tom, že problémy riešime. Áno, občania môžu pokojne spávať,“ odpovedal Heger na otázku novinárov, či sa na stretnutí preberali závažné veci a či sa občania majú obávať ovplyvňovania vyšetrovaní. Deklaroval, že garantuje fungovanie právneho štátu.

Heger uviedol, že ak to bude potrebné, podobné stretnutie ako to v SIS sa uskutoční znovu, prípadne aj v iných formátoch. „Pretože my problémy riešime, nebudeme tvrdiť, že skutky sa nestali,“ vyhlásil.

Zákon podľa premiéra jasne hovorí, kto je prijímateľom akých informácií. Vyhlásil, že nemôže porušovať zákon a nebude poskytovať informácie, ktorých je prijímateľom. Ubezpečil, že tí, ktorí majú dostávať informácie, ich dostávajú. Túto schôdzu podľa neho v skutočnosti vyvolal strach lídra Smeru Roberta Fica a predsedu mimoparlamentného Hlasu Petra Pellegriniho.

Heger povedal, že o návrhu priviesť do pléna NR SR exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského a o konkrétnom postupe sa budú rozprávať na koaličnej rade. Neodpovedal na otázku, či by súhlasil s tým, aby Vladimír Pčolinský prišiel do pléna. Označil to za hypotetickú otázku.

Opozícia: Bola to hanba nad hanbu, trápna reč

„Po vystúpení premiéra pretrvávajú podozrenia, že všetko, o čom sa začína šepkať, je skutočnosť. Dokonca si myslím, že to je ešte horšie,“ povedal Pellegrini. Predseda vlády podľa neho rozprával v pléne aj na tlačovej konferencii „dokopy o ničom, urobil kázeň“ a hovoril len o Pellegrinim a Ficovi.

Video: Pellegrini: Heger predniesol len trápnu reč, nič iné.

Video

Jeho vystúpenie označil za slaboduché. Pellegrini sa pýta na viaceré nevysvetlené veci. Naznačil aj pochybnosti v súvislosti s podávaním správ od osôb z prostredia orgánov činných v trestnom konaní súčasnému predsedovi vlády aj jeho predchodcovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), ako aj možné stretnutia.

Mimoriadna schôdza NR SR

Mimoriadnu schôdzu NR SR inicioval opozičný Smer. Strana chce, aby na nej premiér vysvetlil „tajné stretnutie“ predstaviteľov štátu v SIS a tému rokovaní. Strana hovorí o rozklade právneho a demokratického štátu i o ovplyvňovaní vyšetrovania viacerých káuz. Namieta, že na stretnutí sa mali politickí predstavitelia rozprávať o živých prípadoch.

Na stretnutí na pôde SIS v pondelok 17. mája sa malo zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Témou malo byť podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. Médiá informovali, že v tejto súvislosti sa mal spomínať aj prípad exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Premiér už odmietol, že by sa stretnutie týkalo bývalého šéfa SIS alebo iných vyšetrovaných živých prípadov. Stretnutie sa podľa jeho slov uskutočnilo z jeho iniciatívy, aby sa predstavitelia štátu oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách.

Video: Poslanci odkladajú mobily pred tajným rokovaním parlamentu.

Video

© Autorské práva vyhradené

761 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #SIS #Vladimír Pčolinský