Korčok reagoval na uzatvorenie vzdušného priestoru pre bieloruské aerolínie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa v stredu vyjadril k pozastaveniu preletov bieloruských aerolínií nad Slovenskom.

26.05.2021 22:33
Litva Bielorusko lietadlo Foto: ,
Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, ktoré cestovalo z Atén do Vilniusu a po bombovej hrozbe bolo odklonené do Minska, pristálo v nedeľu 23. mája 2021 na medzinárodnom letisku vo Vilniuse.
debata (53)

„V súvislostí s rozhodnutím lídrov EÚ Slovensko zakazuje prelet svojim vzdušným priestorom, ako aj používanie svojich letísk bieloruským aerolíniám. Je to jednoznačná odpoveď na neakceptovateľné konanie a porušenie pravidiel bieloruským režimom,“ napísal Korčok na Twitteri.

Európska únia sa už v pondelok na summite dohodla, že zakáže lety bieloruských aerolínií do EÚ, a vyzvala letecké spoločnosti so sídlom v Únii, aby nelietali cez bieloruský vzdušný priestor. Dôvodom je zadržanie opozičného novinára a aktivistu Ramana Prataseviča na letisku v Minsku, kam nútene presmerovali let spoločnosti Ryanair medzi Aténami a Vilniusom.

Minister dopravy Andrej Doležal v stredu informoval, že Slovensko od stredajšej polnoci pozastavuje prelety bieloruským aerolíniám.

pratasevič Čítajte viac Matka Prataseviča tvrdí, že jej syna vo väzení mučia
53 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Ivan Korčok