Prezidentka Čaputová vymenovala do funkcie desať sudcov všeobecných súdov

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok v Prezidentskom paláci vymenovala do funkcie desať nových sudcov všeobecných súdov.

27.05.2021 11:42
Zuzana Čaputová / Sudcovia / Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová počas vymenovania sudcov všeobecných súdov 27. mája v Bratislave.
debata (3)

Hlava štátu vo svojom príhovore zdôraznila, že od nových sudcov očakáva, aby si pri výkone svojej funkcie uchovávali sudcovskú integritu. Znamená to, že budú konať bezúhonne, správať sa dôstojne a že budú aktívne predchádzať možnosti vzniku konfliktu záujmov.

Poznamenala, že v súdnictve dochádza ku generačnej obmene. „Na otázku, či to prispeje ku skvalitneniu výkonu justície, nemôže nikto odpovedať za sudcov ani namiesto nich. Od dnešného dňa bude odpoveď, aké je naše súdnictvo, závisieť aj od vás, práve vymenovaných sudkýň a sudcov,“ zdôraznila prezidentka.

Zopakovala, že žiadny ústavný akt sa v sále Prezidentského paláca neopakuje tak pravidelne ako menovanie nových sudcov. „Občania majú právo nielen na nezávislého a zákonného sudcu, ale aj na sudcu kompetentného a pracovitého. Ide pritom nielen o rozsiahle odborné vedomosti, ale aj o schopnosť uplatniť ich v praxi na nové a neznáme prípady,“ podotkla s tým, že okrem odborných vedomostí je dôležitá aj rýchlosť vynesenia rozsudkov.

Novovymenovanými sudcami sú Jozef Caban (Okresný súd Trnava), Katarína Eliášová (Okresný súd Bratislava III), Michaela Feľbabová (obvod Krajského súdu v Prešove), Ivana Gajdošová (Okresný súd Košice-okolie), Boris Gál (Okresný súd Nitra). Tiež Andrej Kolárik (obvod Krajského súdu v Trnave), Andrea Kontárová (Okresný súd Nitra), Milan Krajči (Okresný súd Bratislava I), Mária Sukovská (Okresný súd Košice-okolie) a Silvia Turzová (Okresný súd Banská Bystrica).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Zuzana Čaputová